Brak świateł mijania - Reanault Kangoo

10 Cze 2013, 20:48

Witam

Mam problem ze światłami mijania w Renault Kangoo 1,2 16V 2003 r.
Sprawdziłem żarówki i bezpieczniki. Wszytko jest ok a świateł mijania brak. Mam tylko halogeny i światła drogowe. Ja włączę światła mijania to kontrolka na tablicy rodz. w ogóle się nie świeci, mam wtedy tylko postojówki. Co to może być? proszę o pomoc
biancoo
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 02 1972
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Kangoo
Silnik: 1,2 16V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

11 Cze 2013, 09:01

Sprawdź czy na bezpieczniku od świateł jest napięcie. Jeśli nie będzie to sprawdź najpierw ciągłość przewodu/styki. Jeśli wszystko będzie w porządku to do wymiany przełącznik w kierownicy. Jeśli będzie napięcie to sprawdź potem czy napięcie pojawia się na kostce w lampie, jeśli nie będzie to gdzieś po drodze jest przerwany przewód lub zaśniedziały styk, jeśli napięcie będzie to jest to kwestia połączenia kostka-lampa.

Sprawdź konektory przy bezpiecznikach, lubią zaśniedzieć. Włączniki przy kierownicy również często padają.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

12 Cze 2013, 12:48

Dziękuję za szybka odpowiedź. Przez przypadek odkryłem, że to zepsuł się włącznik zespolony. Bo jak mocniej docisnąłem, to czasami światła były i nawet jechałem wiele km ale jak tylko włączyłem kierunkowskaz, to od razu się zruszyło. Czy wymiana tego jest skomplikowana? może dałbym to radę sam wymienić?
biancoo
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 02 1972
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Kangoo
Silnik: 1,2 16V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

12 Cze 2013, 14:57

Wymiana nie jest skomplikowana. Zawsze, żeby było wiadomo do czego który przewód szedł lub co jak było zamontowane, warto zrobić zdjęcie. Myślę, że każdy z minimalnymi zdolnościami manualnymi i odrobiną oleju w głowie poradziłby sobie z wymianą takiego przełącznika. Powodzenia!
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999