Brak światła w tylnej prawej lampie - VW Passat b5

17 Maj 2022, 00:24

Witam!!
Mam dość dziwny przypadek.
Mianowicie posiadam passata b5 plf rok 1997 standardowy silnik 1.9 tdi.
Nie działa tylna lampa prawa żarówka sie przepaliła wymieniłem na nową i dalej nic bezpiecznik cały a postojowka jak nie świeciła tak nie świeci.
Po rozpruciu prawego boku w bagażniku okazalo sie ze kabelek sie przepalił odciołem fragment zlutowałem za izolowałem i dalej nic.
Sprawdziłem miernikiem i prąd dochodzi ale o wiele słabszy niz z lewej strony.
Czy ktos wie co moze byc przyczyną tej usterki?
( nie działa tylko postojowka reszta dziala)
Yolo23
Nowicjusz

17 Maj 2022, 08:45

Jak prąd dochodzi słabszy to problemem mogą być styki gdzieś w wiązce które zaśniedziały lub zardzewiały. Będziesz musiał pewnie poszukać wzdłuż wiązki.

Kierunek prawy działa bez problemu?
W twoim samochodzie chyba masz jeszcze możliwość włączenia postojówki z lewej lub prawej strony przez odpowiednie ustawienie przełącznika od kierunków jak dobrze pamiętam. Zobacz czy tu też nie działa.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Maj 2022, 12:26

Wszysto inne właśnie działa.
Kierunek, wsteczny, przeciw mgielne
Nie działa tylko postojowka.
Myślałem juz nawet ze to moze byc wina kostki ale wszystkie styki sprawdziłem i nic sie nie działo
Rozprułem też auto do strony pasażera z przodu i kable są całe.
Yolo23
Nowicjusz

18 Maj 2022, 11:35

Jeżeli przychodzi słabe napięcie, to wina jest albo po stronie kabla albo po stronie styków. Innej możliwości nie ma. No chyba, że słaba masa na lampie.
Yolo23 napisał(a):Rozprułem też auto do strony pasażera z przodu i kable są całe.

Mierzyłeś tam jakie jest napięcie? Najlepiej mierzyć od samej skrzynki bezpieczników. Ważne jest też to, czy masę do miernika miałeś dobrze przyłożoną do karoserii.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Maj 2022, 09:56

Okazało sie że przełącznik od swiateł miał już dość . Rozebrałem go i okazało sie ze byl przypalony w dwóch miejscach.
Po wymianie przełącznika wszystko działa jak należy
Yolo23
Nowicjusz