Brak zapłonu, a biały osad na kablu od klemy

24 Lip 2018, 06:35

Witam.

Bardzo proszę o poradę.

Mam problem z zapłonem golfa V 2004.

przy próbie zapłonu nie słychać startu silnika, ikony na desce rozdzielczej (w momencie przekręcania kluczyka) znikają, podwśietlenie deski rozdzielczj ginie, zeruje sie zegar itp.

sytuacja powtorzyla sie już trzy razy, kazdego dnia z rana.

auto odpala bez problemu od klem z innego auta, odrazu.

Czy brak zapłonu może być związany z białem osadem na kablu od klemy, jak na zdjęciu?

ps. klemy są dokręcone.

kaszikasz
Obserwowany

Zdjęcia: 3

24 Lip 2018, 08:59

kaszikasz napisał(a):Czy brak zapłonu może być związany z białem osadem na kablu od klemy, jak na zdjęciu?
Musisz wyczyścić ten osad i sprawdzić czy kabel nie jest tam uszkodzony taki osad potrafi pojawiać się w miejscach które słabo przewodzą prąd. Wyczyść i sprawdź nawet rozcinając kawałek izolację kabla żeby być pewnym. Następnie zabezpiecz środkiem do instalacji elektrycznej są takie specjalne do klem i jak kabel nie jest uszkodzony to powinno być tu ok.

kaszikasz napisał(a):przy próbie zapłonu nie słychać startu silnika, ikony na desce rozdzielczej (w momencie przekręcania kluczyka) znikają, podwśietlenie deski rozdzielczj ginie, zeruje sie zegar itp.
Problem mi wygląda na za słaby prąd który nie jest w stanie ruszyć rozrusznika.
Jak masz napięcie na zaciskach akumulatora po nocy przed próbą odpalenia silnika?

kaszikasz napisał(a):auto odpala bez problemu od klem z innego auta, odrazu
Potwierdza to że brakuje mocy rozruchowej więc sprawdź w jakim stanie jest akumulator mierząc jego napięcia i dodatkowo sprawdź napięcie ładowania na jakim jest poziomie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

24 Lip 2018, 17:11

Dzięki za wskazówki.

Musisz wyczyścić ten osad i sprawdzić czy kabel nie jest tam uszkodzony

czy jest jakiś specjalny preparat do czyszczenia? i czy musze odłączyć klemę
kaszikasz
Obserwowany

Zdjęcia: 3

24 Lip 2018, 19:06

Witaj

Wystarczy jakiś mały druciak lub szczotka druciana, wygląda na to że masz aku do wymiany.

Samochód nie odpala bo brak prądu rozruchowego.

Napisz więcej info o aucie to pomogę dobrać aku

Ps. patrząc na aku to pewnie jakiś anglik :D

Pozdrawiam
klu1982
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 0- 0-2000
Auto: jeszcze nie mam

29 Lip 2018, 09:41

Biały nalot na klemach akumulatora w samochodzie może być wynikiem reakcji chemicznych między kwasem siarkowym w elektrolicie akumulatora a metalowymi klemami akumulatora. Proces ten nazywa się korozyją elektrochemiczną.

W czasie ładowania akumulatora, elektrolit rozkłada się na wodę i gaz wodorowy oraz uwalnia tlen. W wyniku tego procesu powstaje kwas siarkowy, który może reagować z materiałami metalowymi w okolicy klem akumulatora. W przypadku, gdy klem jest wykonany z cynku lub ołowiu, może nastąpić reakcja chemiczna między tymi metalami a kwasem siarkowym, która powoduje powstanie białego nalotu na klemie.

Biały nalot na klemach akumulatora może wpływać na wydajność akumulatora poprzez utrudnienie przepływu prądu między klemami a końcówkami kabli. Aby zapobiec powstawaniu nalotu, należy regularnie czyścić kable i kleszcze akumulatora i chronić je przed wilgocią oraz zanieczyszczeniami.

Biały nalot na klemach może się tworzyć kiedy nie przylegają one dokładnie do biegunów akumulatora (tzw. słupków), mają jakieś wżery lub coś w tym stylu. U mnie w busie raz klema miała słabe połączenie i w ciągu miesiąca ją szlag trafił.
Fesqs
Nowicjusz