Brak zasilania na zegarach klasa E W211 3.0 cdi

28 Sty 2018, 18:32

Po przekreceniu kluczyka auto odpala ale na zegarach ciemno :cry:
Wczoraj wszystko było ok
Bezpieczniki sprawdzone wszystkie są ok
bulasewicz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 05 1992
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: mercedes
Silnik: 3.0
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002
  • 28 Sty 2018, 20:11

bulasewicz napisał(a):na zegarach ciemno
    ... ale ciemno bo nie ma podświetlenia czy ciemno bo nic nie działa, kontrolki , zegary totalnie brak reakcji po przekręceniu kluczyka?

Tum masz info o tych zegarach "Do najczęstszych usterek należy zaliczyć m.in. wadliwy wyświetlacz. Staje się on nieczytelny, szczególnie przy dłuższej jeździe, pojawiają się na nim poziome lub pionowe linie lub całkowicie gaśnie. Kolejną częstą usterką spotykaną w tym zegarze jest uszkodzenie wskaźników, które potrafią przestać działać z dnia na dzień. Czasami bywa, że uderzenie w deskę rozdzielczą pomaga w tym wypadku lecz tylko na chwilę. Następną usterką jest brak podświetlenia zegara. Usterka narasta i w końcu podświetlenie przestaje działać całkowicie. Stosunkowo często zdarzają się problemy z procesorem lub płytą główną. Zegar przestanie działać, nie daje oznak życia."
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999

28 Sty 2018, 22:07

auto stało w garażu ,dźwignia wrzucona na neutral ,wsiadłem po paru godzinach a tu ciemność brak jakiej kolwiek reakcji,wcześniej żadnych objawów wszystko luks....auto odpala jeździ,może jest jakiś przekaźnik gdzieś lub bezpiecznik...
    bulasewicz
    Nowicjusz

28 Sty 2018, 22:20

bulasewicz napisał(a):dźwignia wrzucona na neutral
    a dlaczego na neutralu zostawiasz auto?
    A co z resztą podświetlenia? Przelączniki, sterowanie nawiewami?
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Sty 2018, 07:50

dźwignia na ,,n,, bo nie wysiąde z auta na podnośniku trzeba przepchnąć kawałek,podnosiłem żeby lakierować zderzak pod halogenem, radio nawiewy i tp,działa...jedyna rzecz która szwankowała wcześniej to dźwignia biegów przy powrocie z,,d,, do ,,r,,trzeba było puścić hamulec bo inaczej nie wbijało,,r,, i nie dzieła tip tronic
    bulasewicz
    Nowicjusz

29 Sty 2018, 21:23

bulasewicz napisał(a):jedyna rzecz która szwankowała wcześniej to dźwignia biegów przy powrocie z,,d,, do ,,r,,trzeba było puścić hamulec bo inaczej nie wbijało,,r,, i nie dzieła tip tronic
    To może być wina elektroniki skrzyni biegów (sterownika hydraulicznego). Czy biegi na "D" przełącza bez problemu jak przyspieszasz i hamujesz?
    Masz też problem z wrzuceniem na "R" przy przełączaniu z "D" więc to również może być przez ten sterownik.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kiedy nie powinniśmy wrzucać na luz
      Kierowcy często nadużywają sprzęgła, na przykład dotaczając się kilkadziesiąt, a czasami nawet kilkaset metrów do świateł. Jest to nieekonomiczne i niebezpieczne. "Jazda na biegu jałowym i wciśniętym sprzęgle powoduje ...

03 Lut 2018, 18:45

"Po przekreceniu kluczyka auto odpala ale na zegarach ciemno :cry: "

Witam,

Ja miałem identyczną sytuację dzisiaj w moim S211, auto stało 2 tygodnie jak mnie nie było w domu, wsiadłem jak zawsze i po przekręceniu kluczyka: zegary ciemne i kontrolki się nie zaświeciły. Auto normalnie odpaliło, nawiew i klima działa, światła zewnętrzne również działałły tylko zegary ciemne (zegar analogowy też stoi w miejscu), przejechałem się i wszystko było ok. Dodam, że wcześniej NIC mi się takiego nie działo.
    jojoS211
    Obserwowany

Przebieg/rok: >50tys. km
    Auto: Mercedes S211
    Silnik: 220 CDI 170KM
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2008