Brak zielonego pojęcia

12 Kwi 2010, 22:13

Witam,

Piszę tutaj z bardzo gorącą prośbą o poradę, pewnie takich postów jak mój było wiele, kilka przeczytałam, ale nie potrafię znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie.
Chodzi o to, że jestem świeżo upieczonym kierowcą i szukam jakiegoś niedrogiego auta (jestem studentką także to też proszę brać pod uwagę ;p nie mam za dużo pieniędzy, zarówno na kupno jak na utrzymanie ;p )
chodzi mi właśnie o coś ekonomicznego sprawdzającego się w mieście.
I bardzo proszę o pisanie jak najprościej, i nie rzucać skomplikowanymi nazwami, gdyż tak jak wspomniałam w temacie, nie mam zielonego pojęcia o samochodach, wiem że tym samym umacniam stereotyp kobiety za "kółkiem", ale nic na to nie poradzę, może z czasem się czegoś nauczę...

z góry dziękuję za wszelkie porady i informacje

PS. cena jaką chciałabym przeznaczyć na kupno to koszt do 5000zł wiem, że to nie dużo, ale biorąc pod uwagę, że 3 lata robiłam prawo jazdy i pomimo mojego zamiłowania do jeżdżenia przyznaję nie jestem w tym najlepsza (uważam, że praktyka czyni mistrza) dlatego nie chciałabym wydać zbyt wiele pieniędzy na mój pierwszy samochód, żeby później nie rozpaczać, że gdzieś zahaczyłam, ubiłam itp.
nelly88nelly
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

13 Kwi 2010, 05:18

Moim zdaniem Fiacik Seicento będzie najlepszy,tylko i wyłącznie z silnikiem 1100.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Kwi 2010, 07:23

Jak dla kobiety wydaje mi się że najlepszym samochodem jest nissan micra. Jest mały i NIEZAWODNY. Jego wygląd zewnętrzny nadal może cieszyć oko. Przy normalnym użytkowaniu mira z tym silniczkiem potrafi palić ok.6,5L w mieście. Co by jeszcze przemawiało za nissanem ma ciut większy bagażnik i posiada jakieś wyposażenie w przeciwieństwie do seicento, np: wsp.kier, poduchy.

Przykład:
[link do oferty na Allegro wygasł]

oferta oczywiście przykładowa.
krzych_169
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

13 Kwi 2010, 08:01

Pod uwage możesz jeszcze wziąc Punto ale z silnikiem minimalnie 1.2 60KM albo 75KM.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

13 Kwi 2010, 08:29

moze daihatsu cuore pala okolo 5litrow na 100km
a jaki chcesz mieć np.duzy bagaznik moze jakiś stary disel dodam ze sa długowietrzne zwłaszcza te starsze produkcje
seba123456789-1
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

13 Kwi 2010, 08:43

zależy mi na czymś małym, bo w centrum Katowic zaparkowanie gdziekolwiek graniczy z cudem ;) bagażnik nie koniecznie musi być duży ;)
nelly88nelly
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, uważaj na dzieci!
    Część uczniów jeszcze w tym tygodniu chodzi do szkół, a w piątek będzie zakończenie roku szkolnego. Dla kierowców oznacza to konieczność zachowania wzmożonej czujności. Co roku najwięcej wypadków ...

13 Kwi 2010, 10:53

podaj jakis pułap pieniezny do ilu chcesz kupic auto??? 3tys, 5tys, czy 20tys dla jednego 3 tys to duzo a dla drugego 20tys to jest duzo czy malo, jak nam powiesz kwote wtedy bedzie nam latwiej cos Ci polecic, ale z tego co bylo wyzej to micra kolega mial zagazowana do 7l gazu palila i zadnych awarii na pewno sejo tez dobra opcja ale na dobre sejo w 1.1 trzeba miec 6tys inaczej kupisz jakiegos podlikowanego zloma(wiem bo niedawno szukalem siostrze chciala wydac 4-4,5tys objechalem kilka ofert i sam jej pozyczylem 2tys zeby kupila cos porzadnego.
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

13 Kwi 2010, 13:04

Jest napisane że ma 5tys na auto.
Barol
Awatar użytkownika

13 Kwi 2010, 20:16

Jestem za seico, jest malutki, wiec zaparkujesz nim wszedzie. micra jest ladnym kobiecym autkiem, ale juz znacznie wiekszym
mala88
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

13 Kwi 2010, 20:35

No tylko że kolega tower ma racje,do 5tys ciężko o dobrego seja.
Barol
Awatar użytkownika

13 Kwi 2010, 22:18

hmmmm no właśnie tak poprzeglądałam oferty seicento i widzę, że przydałby się dwukrotnie większy nakład pieniężny...
no niestety nie stać mnie na to
przypadkiem natknęłam się na Tico i zastanawia mnie czemu 10- letnie Tico w porównaniu do Seicenta ( nie wiem czy powinnam je ze sobą zestawiać - tak jak mówię nie mam pojęcia o samochodach) wypada tak tanio. Oczywiście zwracam uwagę na sferę wizualną- jest małe i wydaje się być ekonomiczne (być może się mylę ;p)
nelly88nelly
Nowicjusz

13 Kwi 2010, 22:24

Bo Tico gnije na potęgę, nie ma żadnego wyposażenia i w środku straszna tandeta. Jest za to większe od seja, bardziej ekonomicznie i zrywne (od 900).
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

14 Kwi 2010, 05:55

Ale też ma słabą blache,przy stłuczce przy 40km/h autko składa sie w połowe i tutaj wiem co mówie,osobiście bym go nie brał ze względu na ta blache własnie.To już lepiej za te pieniądze znaleść zadbanego Cieniaska 900 albo 1100 która będzie w świetnym stanie i z koncówki produkcji napewno (98rok).
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
możesz sie jeszcze rozejrzeć za jakimś Peugeotem 106,Suzuki Swift albo Nissan Micra.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

15 Kwi 2010, 21:48

Tico jest paskudnie brzydki - dlatego :lol: jak lodowka na kolkach, a lepiej zastanowic sie faktycznie nad ta micra lub 106, cienko bym raczej nie kupila
mala88
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

15 Kwi 2010, 21:57

Może VW Polo z 2000r.? Może za 5tyś uda się takie znależć. Wg mnie lepsze od Tico, Seicento, itp - większe, bezpieczniejsze, lepiej wyposażone i mniej zawodne. Nie do zajeżdżenia, o ile pamiętamy o wymianie oleju. Jakiś maly silnik i powinien być ekenomiczny.
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM