Brak znaku A-11a "próg zwalniający" - pytanie

01 Wrz 2019, 21:10

Cześć
W Krakowie na ulicy Mazowieckiej przy szkole podstawowe nr 36 są dwa progi zwalniające, ale nie ma przed nimi żadnego znaku. Czy jest obowiązek ustawienia tego typu znaków przed progami zwalniającymi czy to zależy jedynie od dobrej woli zarządcy drogi?
Karolus
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda Civic VII
Silnik: 1.7 CTDi
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

01 Wrz 2019, 21:28

Znak A-11a „próg zwalniający" umieszcza się przed zastosowanymi na jezdni progami zwalniającymi.
Na odcinku drogi, na którym zastosowano progi zwalniające, prędkość powinna być ograniczona do wartości, przy której następuje łagodny przejazd przez próg zwalniający, zgodnie z zasadami.
Jeżeli progi zwalniające znajdują się w strefie ograniczonej prędkości (znak B-43) lub w strefie zamieszkania (znak D-40), a przejazd przez nie może odbywać się z prędkością większą lub równą ustalonej dla tej strefy, to znaków B-33 (ograniczenie prędkości) można nie stosować.
W strefach o dopuszczalnej prędkości 30 km/h lub mniejszej oraz w strefie zamieszkania, urządzenia i rozwiązania wymuszające powolną jazdę mogą nie być oznakowane znakami ostrzegawczymi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Wrz 2019, 23:30

Obejrzałem jeszcze raz film z kamerki i na tej ulicy poza znakami Parking (D-18) i przejście dla pieszych (A-16) nie ma innych
Karolus
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda Civic VII
Silnik: 1.7 CTDi
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

05 Wrz 2019, 09:59

Przeglądając google mapy to w lipcu 2017 przed progiem zwalniającym przed przejściem dla pieszych, przed znakiem informującym o progu, stał znak ograniczenia prędkości do 30 km/h. Natomiast przy drugim progu żadnego znaku ograniczającego prędkość nie ma. Ale na początku drogi dostrzegłem tablicę, że droga miała być remontowana. Być może po remoncie nie wstawili znaku spowrotem. Ja mam obraz z lipca 2017. Sprawdź, czy na początku drogi nie ma jakiegoś znaku np. strefa zamieszkania, który jednocześnie jest znakiem ograniczającym prędkość.
Jak nie ma żadnych znaków, to zgłosić musiałbyś to do zarządu dróg w Krakowie lub na policję - wtedy oni sprawdzą i skierują to do zarządu dróg.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

05 Wrz 2019, 10:20

Wpadłem kiedyś na taki próg zwalniający poza terenem zabudowanym. Daleko za znakiem koniec terenu zabudowanego. Wzywałem na miejsce policję, ze względu na możliwe uszkodzenie samochodu. Oznaczone musi być, tak się wtedy dowiedziałem. Jeśli nie jest odszkodowanie wypłaca gmina/ubezpieczyciel (zazwyczaj drogi mają ubezpieczone).
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi
Paliwo: Benzyna

06 Wrz 2019, 10:25

OW05 napisał(a):Jeśli nie jest odszkodowanie wypłaca gmina/ubezpieczyciel (zazwyczaj drogi mają ubezpieczo

Nie gmina, tylko właściciel drogi. A to zależy do kogo droga należy, czyli jaki jest jej status.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mamy już jesień na drogach - na co trzeba uważać?
    Jesienią kierowcy powinni pogodzić się z gorszymi warunkami na drodze. Mgła, wilgoć, wichury – taka aura wymusza, aby za kierownicą być bardziej czujnym i przygotowanym do błyskawicznej reakcji. Sezon jesienny nieuchronnie ...
    Lexus LS - ponad 2500 bieżących udoskonaleń
    Od premiery w roku 2006, dotychczasowa generacja LS przeszła ponad 2500 bieżących udoskonaleń, zaś najnowszy LS dodaje do tego kolejne 3000 zmian, a wśród nowych elementów oraz innowacji technicznych znalazły ...