Brakujacy dokument

20 Sty 2008, 21:54

Kupilem samochod na gaz. Okazalo sie jednak ze brakuje jakiegos dokumentu na instalacje gazowa. Mechanik powiedzial ze napewno ten dokument byl tylko pewnie zginal. Mozna ponoc zwrocic sie do jakiegos urzedu o wyrobienie kopii. Niestety nie pamietam nazwy tego dokumentu. Mam nadzieje ze ktos z was mi podpowie co to moze byc za dokument. Potrzebny jest przy przegladzie technicznym.
Arturo
Nowicjusz

21 Sty 2008, 11:05

Z całą pewnością jest to dokument homologacji butli gazowej.Tylko on jest potrzebny przy przeglądzie technicznym.Można go odzyskać otrzymując kopię u producenta.Musisz na butli odszukac nazwę producenta lub pojechać do gazownika,który zakładał ci instalację.Kopia homologacji(czy tez certyfikat) butli kosztuje około 40 zł.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Sty 2008, 22:41

Tylko ze ja nie jestem pewien. Jeden dokument z gazu mam. Sa tam dane firmy ktora zakladala, rok zalozenia, parametry instalacji, opis samochodu. Na kartce mechanik mi napisal: "potrzebne badanie zbiornika gazu". I nie wiem czy to wlasnie to o czym mowisz.
Pozdro
Arturo
Nowicjusz

30 Sty 2008, 02:45

Witam. Prościej i taniej będzie tak... Jeżeli w dowodzie jest wbity gaz to proponuje udać się do urzędu gdzie dowód był wydany i poprosić o wydanie ksera z potwierdzeniem, kilka zł albo i za darmo. Chyba że masz daleko. Ja też zgubiłem, wydali mi kopię i na diagnostyce bez problemu.
Dj
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

30 Sty 2008, 02:47

Witam. Prościej i taniej będzie tak... Jeżeli w dowodzie jest wbity gaz to proponuje udać się do urzędu gdzie dowód był wydany i poprosić o wydanie ksera z potwierdzeniem, kilka zł albo i za darmo. Chyba że masz daleko. Ja też zgubiłem, wydali mi kopię i na diagnostyce bez problemu.
Dj
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

30 Sty 2008, 11:01

Tak.Jest to ten dokument ,o którym pisałem.Z tego co piszesz,to masz tylko dokument homologacji instalacji gazowej - "Wyciąg ze świadectwa homologacji sposobu montażu instalacji przystosowującej pojazd do zasilania gazem".Tak się to nazywa.Jest na nim marka,typ i numer identyfikacyjny pojazdu,są wypisane wszystkie części,które zostały wykorzystane do instalacji gazowej w tym samochodzie,następnie są wypisane wyniki emisji toksycznych składników spalin,numer rejestracyjny i właściciel pojazdu.NA dole są pieczątki - jedna czarna firmy,która wydała homologację i dwie czerwone - Urzędu Miasta.
Drugi dokument - ten,który jest ci potrzebny podczas przeglądu technicznego(bez niego tego przeglądu nie zrobisz) to homologacja butli - "Poświadczenie wykonania i zbadania zbiornika gazu skroplonego do napędu pojazdów samochodowych".Są na nim numer fabryczny i rok budowy butli oraz dane ogólne o butli(wytwórca,marka handlowa,klasa zbiornika,jego wysokość, średnica,ciśnienie próbne,znak homologacji) oraz inne dane.Na dole są trzy czerwone pieczątki - szefa kontroli jakości,szefa produkcji oraz działu kontroli jakosci zakładu w którym została wyprodukowana butla.
Tak więc musisz mieć dwa dokumenty.
A teraz wróćmy do tego,co powiedział ci mechanik - potrzebne ci jest badanie zbiornika gazu,czyli ten drugi dokument,o którym pisałem wyżej.Pytanie tylko dlaczego - czy dokument ten jest,ale butla straciła ważność(kres jej ważności to 10 lat od daty produkcji),czyli trzeba kupić nową butlę(okresu ważnośći butli nie przedłuża się - jak okres ważności minie,butla jest do wyżucenia i trzeba kupić nową),czy poprostu ten dokument zaginął i trzeba zrobić kopię.Wówczas musisz się dowiedzieć,gdzie butla została wyprodukowana - tego powinieneś się dowiedzieć u gazownika,który zakładał tą instalację i do tej firmy wysłać prośbe o kopię tego dokumentu.Musisz oczywiście podać numer fabryczny butli,który jest wybity na butli.Jeżeli gazownik jest w porządku,to sam ci to załatwi.
Mam nadzieję,że teraz już wszysto jest jasne :) .
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

05 Lut 2008, 14:39

Ok dzieki za informacje. Dokument zaginął. Z butli zczytalem nazwe firmy produkujacej "Stako" i jakis numer E20 67R010324. Zadzwonilem do firmu i babka powiedziala ze to nie ten numer. Ze potrzebny jest numer z tabliczki znamionowej butli. Ale ja nigdzie nie moge znalezc tabliczki znamionowej. Odkrecilem pokrywe zbiornika, w srodku tez nic takiego nie znalazlem ;/.
Arturo
Nowicjusz

05 Lut 2008, 15:14

No to musisz zapytać tą miłą panią,gdzie ta tabliczka znamionowa się znajduje na butli ich produkcji.Musi ci powiedzieć.Jeżeli natomiast tej tabliczki tam nie ma,to najprawdopodobniej odpadła i będziesz musiał kupić nową butlę.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika