Buczenie podczas jazdy Renault Clio 2

09 Sty 2018, 17:32

Witam! Potrzebuje potwierdzenia wstępnej diagnozy usterki, może ktoś miał podobny przypadek. Problem sprowadza się do charakterystycznego przerywanego buczenia podczas jazdy (głośniej wraz z wyższą prędkością) tylnego prawego kola. Dodam że poszedłem na diagnostykę auta (tak samo jak podczas przeglądu) i diagnostyk powiedzial ze geometria kół jest ok, opony w dobrym stanie, hamulce tył i przód, obie strony tak samo łapią, ręczny jest ok. Pare dni wcześniej podnioslem tył auta i słyszałem tarcie przy obrocie kola. Auto ogólnie zdrowe, szczęki, bębny, układ wydechowy, wszystko jest w normie i nie słyszał nic podczas testu na rolkach. Aktualny przebieg 160 tyś km. Jazda dynamiczna po różnym terenie. Zanim pójdę do mechanika i zapłacę za ekspertyzę, wolałbym chociaż na 70% mieć pewność że to łożysko, i pójść ze swoimi częściami żeby nie naciagnal mnie na inne naprawy. Z góry dziękuję za odpowiedź :P
lu88kee
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 1988
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat Uno
Silnik: 1.0 i.e.
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

09 Sty 2018, 18:02

lu88kee napisał(a):Zanim pójdę do mechanika i zapłacę za ekspertyzę, wolałbym chociaż na 70% mieć pewność że to łożysko,
Sprawa prosta jak budowa cepa...Tyl samochodu do gory i zakrecic kołem:prawym a pózniej lewym...Oczywiscie w trakcie wykonywania tych czynnosci dobrze słuchac odglosy wydawane przez poszczególne koła...Jezeli uslyszysz buczenie to wiadomo o co biega... :!:
Ps.Na wszelki wypadek sprawdz łozyska w przednim zawieszeniu...Jeszcze jedno-czy w czasie jazdy jak skręcasz w którakolwiek stronę buczenie sie nasila lub słabnie... :?: Mam na myśli pokonywanie zakrętow na stałej prędkosci...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

09 Sty 2018, 18:33

Jak już wcześniej napisałem podnosilem już tył auta i słyszałem dźwięk jakby tarcia metalu, tylko nie napisałem że przy kreceniu kołem po drugiej stronie tego dźwięku nie było. Buczenie nie usłyszę przy kreceniu kołem bo słychać dopiero przynajmniej przy prędkości 40km/h, więc wątpię żebym tam mocno rozkrecil koło ręcznie :P:P:P a co do zakrętów, to jutro się wslucham bo nie zwracałem na to uwagi. Pozdrawiam
lu88kee
Nowicjusz

11 Sty 2018, 16:54

lu88kee napisał(a):co do zakrętów, to jutro się wslucham bo nie zwracałem na to uwagi.
Sprawdzałeś? Jakieś uwagi?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna

11 Sty 2018, 17:01

Tak, próbowałem się wsłuchać jadąc i wracając z pracy. I wg mnie buczenie staje się głośne przy skręcie dosyć ostrym w prawo, zaś cichnie na lewo skręcie. Chociaż mimo że słychać przy skrecaniu w prawo, to i tak wyraźnie ciszej niż przy szybkiej jeździe na wprost. Pozdrawiam
lu88kee
Nowicjusz

11 Sty 2018, 17:17

lu88kee napisał(a):I wg mnie buczenie staje się głośne przy skręcie dosyć ostrym w prawo, zaś cichnie na lewo skręcie.
Skręcając w prawo łożysko w tylnym lewym kole jest mocno dociążone i to pewnie ono powoduje hałas. Pamiętasz może które koło hałasowało gorzej jak kręciłeś na podnośniku? Było to lewe tylne koło?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Opel Mokka crossover produkowany będzie w Europie
    W 2014 roku Opel rozpocznie produkcję crossovera Mokka w zakładzie w Saragossie (Hiszpania). Wysoki poziom globalnego popytu na kompaktowe SUV-y daje dodatkowe możliwości wykorzystania mocy zakładu. Opel Mokka będzie produkowany ...

11 Sty 2018, 17:20

Przy podnoszeniu tylne prawe, lewe praktycznie nie wydawało dźwięku, zresztą jakbym miał naprawiać to i tak wymienił bym parę, tylko chciałem potwierdzenia czy może to być łożysko
lu88kee
Nowicjusz