Budowa domu - koszta

06 Wrz 2018, 12:05

Czy ktoś z was budował może w ostatnim czasie dom z serii tzw. najtańszy. Powoli po głowie chodzi mi myśl o przeniesieniu się na wieś, poszukuję powoli działki, ostatni znalazłem nawet fajną w przyzwoitej cenie ale brak zjazdu, mediów, do tego to negocjacja więc spore koszta. Jaki jest orientacyjny koszt postawienia domu do tzw. stanu deweloperskiego o powierzchnii około 100 m2, bez piętra i bez piwnicy ?. Chodzi oczywiście o materiał i robociznę, czy można zamknąć się w kwocie 150 tys zł brutto bez działki ?.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

06 Wrz 2018, 19:47

Witam ,też borykałem się z tym problemem :yes: ,zakończyłem budowę sześć lat temu i z mojego doświadczenia powiem że za 150tyś wybudujesz w systemie gospodarczym (znajomy murarz lub tania firma budowlana) do stanu surowego zamkniętego.
jan0404
Nowicjusz

Miejscowość: piła

07 Wrz 2018, 11:10

Jaka powierzchnia i ilość kondygnacji jeśli można wiedzieć ?
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2007

07 Wrz 2018, 14:48

Dom 150m2 (110m2 mieszkalnych 40m2 garaż z pomieszczeniem gospodarczym) .Dom parterowy ,strych z możliwością adaptacji na mieszkanie.
jan0404
Nowicjusz

Miejscowość: piła

14 Gru 2018, 15:26

Budowa domu to ogromne koszta, ale mieszkania w dzisiejszych czasach też nie należą do najtańszych.
Jeżeli szukacie mieszkania w internecie to warto znać takie strony na których znajdziecie ogłoszenia i możecie wśród nich naprawdę wybierać i przebierać według swoich kategorii.
ratanka
Nowicjusz

Auto: Audi

28 Gru 2018, 15:47

O ile SSZ to mniej więcej w każdym przypadku jest zbliżona do siebie cena, o tyle największe koszta ponoszone są zwykle na wykończenie domu. Zalezy jakie ocieplenie ktoś wybierze, zależy od rodzaju płytek, glazury czy terakoty. Kwestią otwartą jest też to czy sami będziemy wykańczali. Proponuję sprawdzić tutaj: https://www.siniat.pl/pl-pl/centrum-wiedzy/buduj-z-nami - instrukcje wykonania wielu prac.
Instat
Początkujący

Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: Citrone C2
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2001

20 Sty 2019, 21:25

Ciekawym rozwiązaniem są domy budowane modułowo - są tańsze niż domy wznoszone tradycyjnymi metodami.
ksul
Nowicjusz

30 Sty 2019, 14:41

Ja ciekawą opcję dla siebie jak budowałem dom znalazłem Domy HBE gdzie naprawdę mają fajne projekty i cena też nie odstrasza.
Kazikdobry
Nowicjusz

14 Lut 2019, 16:21

Na przykład z dachówkami ceramicznymi lub cementowymi pojawi się kłopot, jeśli nachylenie połaci dachowej nie mieści się w zakresie 20°-40°. Przy bardzo małych nachyleniach dach może przeciekać, a więc podłoże trzeba wstępnie pokryć papą, a przy dużej stromości bardziej pracochłonne jest mocowanie dachówek.
spokes
Nowicjusz

Auto: opel astra
Paliwo: Diesel

22 Lut 2019, 11:17

Jeżeli kupiłeś działkę to warto ją przebadać. Wynajmij ludzi i dokonaj wszystkich badań. Forum budowlane będzie chyba bardziej odpowiednie dla tego tematu http://www.forumbudowlane.pl/budowa-domu/
pieknyolek
Nowicjusz

14 Mar 2019, 16:12

Ceny materiałów budowlanych względem zeszłego roku poszły o kolejne 15% więc jeśli zamierzasz się budować to tylko systemem gospodarczym.
Trochę sam, pomoc znajomych. Teraz na dobrą ekipę budowlaną trzeba czekać. Nikt nie chce już pracować ludzi brakuje do pracy a co się z tym wiąże idą ceny usług. Wiem to z doświadczenia na ten rok mamy już tyle roboty a wszystkie umowy na budowy domów były podpisane już w zeszłym roku gdzie jeszcze 2 lata temu dopiero w Lutym a Marcu ktoś przyjeżdżał się pytać. Mamy już 2 domy do stawiania na 2020 rok. Sam beton komórkowy poszedł średnio 2 zł na sztuce mowa o 24 cm. Nie mówiąc o bloczkach czy betonie do zalania ław czy stolarce okiennej czy drzwiowej.
Gość104264

18 Kwi 2019, 18:58

[..........]

Jeśli mamy możliwość obejrzenia lokalu, czyli w przypadku, gdy już fizycznie istnieje, warto zrobić małe oględziny pod kątem technicznym. Wystarczy najtańsza poziomica z marketu budowlanego, by zaoszczędzić sobie późniejszych kłopotów z nierówną podłogą lub ścianami, a także krzywym balkonem
spokes
Nowicjusz

Auto: opel astra
Paliwo: Diesel

10 Maj 2019, 22:07

My korzystaliśmy z usług firmy projektowej, która zrobiła nam kompletny projekt z wyliczeniem ostatecznej ceny, uwzględniając koszta podłączeń itp. Meble mieliśmy już swoje z mieszkania, więc to odpadło jako koszty. Wliczyliśmy nawet kontakty, ochronę odgromową, wszystkie rury itp.
Ostatnio edytowany przez Kao, 10 Maj 2019, 22:19, edytowano w sumie 1 raz
Powód: regulamin IV.4.e
Osknow
Nowicjusz

13 Sie 2019, 18:45

a jak z ogrzewaniem?? Warto stosować pompę ciepła??
mazi88
Początkujący

Miejscowość: Kuźnia

16 Sie 2019, 14:42

Każdy będzie miał inny ostateczny kosz wybudowania domu bo korzystamy z różnych sklepów, z różnych firm i też na różne rzeczy się decydujemy.
Najważniejsze aby oszczędzać tam gdzie można i kupować materiały budowlane np w takim sklepie jak Bricoman wybór jest duży więc na pewno każdy znajdzie to czego potrzebuje.
ratanka
Nowicjusz

Auto: Audi