No cóż...
KIA Sportage, pieszczotliwie zwana kijanką. Rocznik 1996, silnik 2,0 DOHC benzyna. Zielona. Prawie seria
![Mr. Green :mrgreen:]()
No prawie.
Z modyfikacji:
- bodylift 5cm;
- tylne sprężyny - opel astra kombi + amotryzatory gazowe sachs;
- sprężyny przednie - standart + amortyzatory gazowe KYB;
- zderzaki stalowe przód i tył. W zderzakach wspawane są tuleje przewidziane do awaryjnego podnoszenia hiliftem. W tylny zderzak dodatkowo wkomponowane są światła przeciwmgielne. Również końcówka rury wydechowej wychodzi w obrysie zderzaka;
- snorkel z nierdzewki zakończony gustownym kominkiem;
- przerobiony układ dolotowy wykorzystujący filtr powietrza z samochodu lublin;
- instalacja gazowa z gaźnikiem BLOSS;
- przerobiony układ zasilania - zamiast wewnętrznej pompy jest zastosowana pompa zewnętrzna z opla omegi z dodatkowym filtrem zewnętrznym;
- podcięte przednie błotniki z dospawanymi rantami do przykręcenia gumowych poszerzeń + kilka blacharskich przeróbek (głównie przy użyciu młotka) mających na celu zrobienie miejsca na opony 31''
- nadkola prywaciarskiej roboty zamontowane we wnękach kół przednich;
- felgi DOTZ Dakar szerokości 7''. Na razie siedzą na nich kapcie BFG AT 235/75/15 ale docelowo będzie 31/10,5/15 KUMHO KL71;
- sprzęgiełka manualne AVM - tutaj niestety też musiałem wsadzić swoje łapy, aby conieco fabrykę poprawić (i KIA i AVM);
z ciekawostek:
- mosty pochodzą z nowszego modelu - dawcą była kijanka z rocznika 2003.
- skrzynia biegów pochodzi z modelu SOHC - ma niższe przełożenia biegów I, II i R.
Z planów na najbliższą przyszłość:
- odpalić auto
- jest problem z wtryskiwaczami i z panem, który te wtryskiwacze czyści...
- założyć opony 31'' - te, o których wspomniałem powyżej;
- wykonać poszerzenia tylnych błotników i zamontować nadkola - będzie to dość trudne dla mnie jako początkującego blacharza
- dodatkowe reflektory z przodu auta;
- solidna blacha pod silnik - do dzisiaj nie mogę się zdecydowac czy ma być stal czy alu...
- wywalić butlę gazową pod auto - odzyskam w ten sposób sporo miejsca na ewentualne zagospodarowanie.
coś by się jeszcze znalazło