Budżetowe opony letnie 185/65 R14. Imperial Ecodriver 4?

08 Lut 2017, 21:15

Witam.
Poszukuję opon letnich do mojej Daewoo Nubiry. Oczywiście muszą być nowe. Nalewki czy używane odpadają.
Przed zimą kupiłem komplet zimówek Firestone Winterhawk 2, więc zimówki mam, teraz muszę kupić letnie.
Szukam czegoś budżetowego. Wiadomo, samochód stary i tani, to i opony budżetowe.

Przeglądając Oponeo natrafiłem na opony firmy Imperial. Model Ecodriver 3 ma zaskakująco dobre opinie jak na swoją cenę. 129zł za sztukę. Średnia z 152 ocen wynosi 5.0, gdzie dla przykładu Dębica Passio 2, która jest trochę droższa (145zł za sztukę) ma 4.8
Z tego co widzę w marcu wychodzi nowy model opon firmy Imperial Ecodriver 4. Wiadomo, model ten jeszcze nie wszedł do produkcji, więc nie ma żadnych ocen. Ale pozostałe opony tej firmy nie wypadają źle, więc tutaj też powinno być dobrze. I co najlepsze cena :o
Można je już teraz zamówić płacąc po 117zł za sztukę, a dostanę je do domu od 13 marca, więc w sam raz.
Po 132zł za sztukę jest Zeetex ZT1000, ale jednak Imperial Ecodriver 4 mnie bardziej zaciekawił.
Piotrekcy
Początkujący

Zdjęcia: 0
Auto: Ford Focus mk1 FL/Nubira z LPG
Silnik: 1.4 75KM/1.6 106KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

08 Lut 2017, 22:10

Piotrekcy napisał(a):Po 132zł za sztukę jest Zeetex ZT1000, ale jednak Imperial Ecodriver 4 mnie bardziej zaciekawił.

Powinno Cię raczej zaciekawić, jak można zrobić tak tanią oponę(tańsza od nadlewki) :?: :?: :?:
Ja osobiście bałbym się założyć coś takiego do auta. Jako, że chodzi o opony letnie, to na Twoim miejscu poszukałbym jakichś markowych leżaków magazynowych.
[link do Sklepopon wygasł]
Na takich kleberach nie dość, że bezpieczniej, to i w ogólnym rozrachunku wyjdą taniej ( zrobisz na nich ze 2 razy większy przebieg niż na tych chinolach)
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

08 Lut 2017, 22:44

yeti65 napisał(a):Powinno Cię raczej zaciekawić, jak można zrobić tak tanią oponę(tańsza od nadlewki)

Opony bieżnikowane to koszt 90-100zł. I co ciekawe nieważne czy to 14, czy 16.
Ale bieżnikowane mają swoje wady. Podwyższone spalanie, są głośne czy chociażby to że czasem jest problem z ich wyważeniem.
Często płacimy tak naprawdę za markę. Skądś się te opinie wzięły. Wiadomo nie ma co porównywać tych Imperiali do opon klasy premium, ale na tle opon budżetowych nie wypadają źle. A na pewno lepsze takie nowe, niż używane markowe :yes:
Piotrekcy
Początkujący

08 Lut 2017, 23:05

Czy lepsze to dopiero wyjdzie w praniu. Takie oceny wystawia się przeważnie zaraz po zakupie i jeżeli ktoś kupuje najtańsze opony to nie ma co do nich żadnych wymagań, więc i oceny bywają zawyżone. Ale to Twój wybór.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

08 Lut 2017, 23:31

jak najdalej od chińskich opon to juz lepsze czeskie barum lub Nexen to południowokoreańska
ja mam barum 4,9 na 829 opinii

koszt to 145 było 175
merkaba12
Początkujący

Prawo jazdy: 18 03 2003
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: ford
Silnik: 1,3 44
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

11 Lut 2017, 23:03

Dobra, przed chwilą zamówiłem komplet tych Imperiali. Za 4 szt zapłaciłem 468zł. Zobaczymy jak się będą spisywać :D
Piotrekcy
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe IV generacji – tzw. sekwencyjne
    Obecnie jest to najczęściej montowany typ układów zasilania LPG, tak zwana instalacja sekwencyjna. Niewiele droższa od dwóch poprzednich, bo kompletna wraz z montażem kosztuje co najmniej 1800 zł; warto wydać ...
    Pierwszy minivan od Lexusa - jak będzie cena?
    Niespełna rok temu Lexus pokazał światu swojego pierwszego minivana. Teraz Lexus LM trafia do sprzedaży na chińskim rynku, a jego cena imponuje. To jeden z najdroższych modeli Lexusa na świecie! Najdroższy Lexus na chińskim ...

21 Paź 2017, 15:11

Małe podsumowanie Imperial Ecodriver 4. Od 17 marca do dzisiaj zrobiłem na nich równo 10 tysięcy km. Ciężko mi ocenić ile bieżnika się zużyło, ponieważ nie mierzyłem ich, ale cały czas wyglądają jak nowe i mają praktycznie taki sam bieżnik jak na początku. Od samego początku miło zaskoczyły mnie tym jakie są ciche. Jedyna wada to podatność na aquaplaning. Ale to normalne we wszystkich budżetowych oponach. Jestem bardzo zadowolony i na pewno kupiłbym je drugi raz. Zwłaszcza że udało mi się je kupić bardzo tanio, teraz są dużo droższe 170 zł/szt.
Piotrekcy
Początkujący

26 Paź 2017, 21:20

Piotrekcy napisał(a):droższe 170 zł/szt
No to spora różnica bo Ty płaciłeś za sztukę 117zł :) Teraz nie sezon na nie dlatego sa pewnie droższe.
A jak ze spalaniem, nie zauważyłeś zmian? I druga sprawa jak z hamowanie na suchym, nie ślizgają się?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999