Bugatti type 57 Sc Atlantic

04 Cze 2015, 18:40

Bugatti Type 57 SC Atlantic.
Produkcja modelu type 57 zaczeła się w 1934 roku i trwała aż do 1940.
Wersja Atlantic weszła do produkcji w 1936 roku.Jean Bugatti był synem założyciela tej szlachetnej marki i zarazem projektantem modelu Type 57.Nakład liczył 710 egzemplarzy co ciekawe type 57 sc atlantic powstał tylko w czterech egzemplarzach z których do dziś istnieją jeszcze jedynie tylko dwa.Pierwszy z nich należy do projektanta mody Laurena Ralpha,drugi natomiast był w posiadaniu amerykańskiego lekarza Petera Williamsona jednak po jego śmierci w 2010 roku został on sprzedany za około 40 milionów dolarów nieznanemu nam niestety właścicielowi.Historia trzeciego zakończyła się wypadkiem który to przesądził całkowicie o losie pojazdu i został doszczętnie zniszczony.Los czwartego natomiast egzemplarza nie jest nikomu znany.Futurystyczny wygląd wybiegający nieco w przyszłość oczarowuje i przyciąga wzrok.Można praktycznie bez przerwy śledzić oczami wszystkie kształty samochodu.począwszy od niesamowitej linii
dachu aż po kolosalne przednie nadkola.Nadwozie tego pięknego klasyka zaprojektowane zostało w stylu art deco. Karoseria wykonana była z łatwopalnego materiału (elektronu) tak samo jak w prototypie dlatego do wszystkich połączeń trzeba było zastosować spoiny zwanymi nitami.Istniejące egzemplarze wykonane są z aluminium.Sercem został silnik o mocy 175 KM (130 kW) ,który to doładowany za pomocą sprężarki mechanicznej osiągał 200 KM.Tylna oś została wyposażona w masywny resor piórowy co raczej nie podobne jest do samochodów europejskich lecz do amerykańskich gigantów.
Egzemplarz Atlantic kosztował majątek,został sprzedany za około 40 milionów dolarów jednak pobity on został przez Ferrari 250 GTO które w 2012 roku sprzedane zostało za ponad 40 milionów dolarów.Z pewnością niewielu z nas słyszało o tym samochodzie,jednak jestem pewny że każdy zawiesi wzrok na tych bryłach.Fotografie pochodzą z internetu,pozwoliłem zamieścić trochę więcej zdjęć niż sam zakładałem na początku jednak
grzechem byłoby wrzucić tylko jedno.

mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 64
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1.8 KAT 90 KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

23 Lut 2022, 12:19

Piękne auto z każdej strony. Mistrzostwo
Magik29
Nowicjusz

23 Lut 2022, 12:26

Niesamowite :) kurcze tyle jestem już na forum a nie widziałem tego tematu.

Długość przodu jest imponująca, a widoczność z wnętrza do tyłu praktycznie żadna ale cała bryła robi wrażenie nie mówiąc o cenie :mrgreen:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Lut 2022, 14:48

Rokiko napisał(a):kurcze tyle jestem już na forum a nie widziałem tego tematu.
Mus zażyć te kropelki :piwo: na poprawę i wzmocnienie wzroku.... :!: :D
Ps.ja tego też wcześniej nie widziałem..... :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

23 Lut 2022, 15:12

Hahaha @Migi60 i wzajemnie :mrgreen:

Opony rzucają się w oczy. Wąskie i wysoki profil. Zobaczcie jak to wraca, dzisiaj w BMW i3 mamy podobne :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35