Bulgotanie płynu zbiornik wyrównawczy

07 Sty 2017, 17:20

Witam, przyszła zima i zauważyłem nie pokojący objaw podczas trasy. Mam bąbelki w zbiorniczku wyrownawczym, ostatnio patrzyłem, że nawet na zimnym silniku. Do tego lekki majonez pod korkiem wlewu oleju i biały dym, te ostatnie 2 objawy staram sie sobie tłumaczyć tym, że mocne mrozy i dlatego tak może być. Jednak na 99% z tego wyczytałem będzie to uszczelka pod głowicą. Myślicie jakie mogą być koszty wymiany uszczelki? Jak to najlepiej zrobić? W poniedziałek mam zamiar przedzwonić do mechanika, jednak teraz chciałbym sie dowiedzieć na czym stoje, może jest jakiś dobry spec tutaj na forum :) Dzieki i pozdrawiam!
milek347
Nowicjusz

Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Seat Ibiza III
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

09 Sty 2017, 12:07

Zrobilem test na co2 z allegro i plyn na zielono sie nie zabarwil pozostal niebieski, jest taka mozliwosc ze to nie uszczelka?
milek347
Nowicjusz

Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Seat Ibiza III
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2002

09 Sty 2017, 16:57

Bardzo dobrze zrobiłeś z tym testem:-) Tak, jest taka możliwość, że jest wszystko ok. Bąbelki mogą być od pracującej pompy, biały dym to para wodna jeśli pojawia się po jakimś czasie od odpalania silnika a osad, majonez, może oznaczać obecność wody w oleju, kondensacja, czyli jazda na krótkich odcinkach. Co prawda ja tak jeżdżę, tego nie mam ale cóż, zawsze wymieniam olej tuż przed zimą, dlatego.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

10 Sty 2017, 12:33

milek347 napisał(a):lekki majonez pod korkiem wlewu oleju i biały dym, te ostatnie 2 objawy staram sie sobie tłumaczyć tym, że mocne mrozy i dlatego tak może być.
Wyczyść korek z tej substancji przejedź sobie dłuższą trasę silnik wtedy dogrzeje się, a wilgoć odparuje.

Jak jeździsz na krótkich odcinkach jak wspomniał @PhantomASA1 to takie zjawisko może występować dlatego jeżdżąc np. przez pięć dni na krótkich odcinkach warto raz w tygodniu zrobić dłuższą wycieczkę. Wtedy nie powinniśmy obserwować takiego zjawiska pod korkiem oleju.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999