Bus do małej firmy budowlanej

11 Lis 2010, 21:56

Witam serdecznie.
Mam małą firme budowlaną i potrzebuje jakiegoś busa do pracy. Napewno busy typu LT, Master itp. nie wchodzą w gre ponieważ mam za małe podwórko, aby takiego buka tam trzymać, oraz aż taki duży nie jest mi potrzebny. Cena do jakiej szukam to jest max 20tys. zł Zastanawiam się nad traficiem takim 2000-2002 rok. Co o tym sądzicie, może macie jakieś inne propozycje. PS. mam jeszcze jedno pytanie, czy to prawda, ze mająć busa osobowego to nie można wyciągnać z niego siedzen i tak jeździć? Słyszałem taką plotke, ale troszke dziwne mi sie to wydaje...
Licze na Waszą pomoc
Pozdrawiam.
Czerki89
Nowicjusz

Miejscowość: Opole

11 Lis 2010, 22:55

Czerki89 napisał(a): czy to prawda, ze mająć busa osobowego to nie można wyciągnać z niego siedzen i tak jeździć? Słyszałem taką plotke, ale troszke dziwne mi sie to wydaje...

Moze i dziwne ale prawdziwe.Upierdliwy policjant a nie mówiąc o diagnoscie na OBT to:
1/ Moze Ci zabrac DR za niezgodnośc danych faktycznych z DR
2/ Nie podbije Ci DR na OBT...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

12 Lis 2010, 00:16

Witam no ja mam mozna powiedziec srednia firme budowlana i juz troche busow przerobilem i mam tez 3 obecnie i najbardziej bym ci polecil LT ale jak za duzy to VW T4 Caravele mam jedna akurat i jest nie do zajechania i ma duzo miejsca i oczywiscie jak trzeba towar to wiezie a jak ludzi to wstawia sie kanape i tez wiezie a co do tej plotki to tylko upierdliwy gliniarz sie doczepi ale ogolnie to nie zabiaraja za takie rzeczy dowodu ani tez sie nie czepiaja
<ZABRZAN>
Ciało rzucone na łoże traci na oporze :)
zabrzan13
Aktywny

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 11 02 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes ML w163
Silnik: 2.7 CDI
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2003

12 Lis 2010, 00:28

zabrzan13 napisał(a): a jak ludzi to wstawia sie kanape i tez wiezie

Oczywiscie ze mozesz wstawiać ile sobie chcesz-teoretycznie.Praktycznie nie moze byc więcej miejsc siedzacych niz w DR... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

12 Lis 2010, 16:35

Migi60 napisał(a): Oczywiscie ze mozesz wstawiać ile sobie chcesz-teoretycznie.Praktycznie nie moze byc więcej miejsc siedzacych niz w DR... :!: :!:

Oczywiście, zgoda. Ale można zarejestrować jako towarowo - osobowy (w przypadku T4 jest to 980 kg lub 9 osób z kierowcą włącznie) Sam tak jeżdżę, spotkałem już kilka razy upierdliwego policjanta i nie było problemów z tym, podobnie rzecz ma się przeglądu, któryś z kolei już podbijałem, jeden diagnosta czepia się bardziej drugi mniej ale problemów jeszcze w tej kwestii nie miałem. Można więc wozić taką liczbę osób jaką określa dowód (w moim przypadku 8 osób) lub taką wagę materiału jaką określa dowód ( w moim przypadku 980 kg).

Co do tematu to T4 widuje się w wielu mniejszych firmach budowlanych. Tyle, że Caravelkę mi by było szkoda poświęcić na budowę bo jednak jest to lepsza wersja T4.
Jeśli do przewozu narzędzi itp. to zwykły transporter w wersji przeszklonej wystarczy, będzie młodszy niż Caravelka.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

12 Lis 2010, 17:21

A co sądzicie na tremat Vivaro lub Trafic`a od strony jakośiowej. Miał ktoś większą styczność z tymi samochodami?
A co do T4 to akurat mam do kupienia T4 (long) 97r. 2,5 TDI z klimą i resztą bajerów za 15 tyś do negocjacji. Jedyny minut po przebieg, 400 tyś, auto jeżdziło w trasy, aczkolwiek pochodzi z sprawdzonego źródła i wiem, ze na bierząco było wszystko w nim wymieniane i dbane. Zastanawiam sie czy nie jest to lepsze od pokuszenie sie na takiego z allegro co ma mały przebieg, a tak naprawde nie wiadomo o ile ma zmniejszony ten przebieg.
Czerki89
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wady i zalety opon całorocznych / wielosezonowych
    Widzę, że trend kupowania opon tego typu utrzymuje się i z roku na rok coraz więcej kierowców decyduje się na takie opony. Postanowiłem dodać taki temat w którym każdy może napisać własne zdanie odnośnie wyboru ...
    Pomysłowe rozwiązania Toyoty
    "Today, Tomorrow, Toyota" – dziś, jutro, Toyota. Hasło reklamowe Toyoty z lat 90. wskazuje na nieprzeciętną trwałość samochodów tej marki, ale jednocześnie podkreśla koncentrację Toyoty na budowaniu przyszłości ...

12 Lis 2010, 17:30

Jeżeli z pewnych rąk i wiadomego źródła to ja bym się nie zastanawiał. Mój ojciec jeździ T4 od 5 lat, w chwili obecnej ma 610 tyś km i problemów zero a naprawy to sprawy groszowe.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Lis 2010, 18:49

stasiowski121 napisał(a):Ale można zarejestrować jako towarowo - osobowy

Nie Kolego czegoś takiego to juz nie ma.Jest albo osobowy albo cięzarowy.Jedyny problem to zalezy do czego bardziej bedzie potrzebny.Jezeli osobowy to podejrzewam za max 6 miejsc siedzacych z kierowcą i pozostaje jeszcze trochę miejsca na ladunek.Natomiast jezeli będzie chcial rej.jako cięzarowy i 6 miejsc łącznie z kierowca to nie wiem czy będzie spelniał warunki zeby go tak zarejestrować...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

12 Lis 2010, 19:20

Panowie mi chodzilo ze orginalnie ma 9 osob i dwie kanapy z tylu i nie mowcie mi ze nie da rady wyjac kanap i wozic towaru a jak trzeba ludzi to spowrotem wlozyc sam tak robie i nie ma zadnych problemow a z tym zarejstrowaniem to samochod ciezarowy w naszym kraju to taki ktory ma przedzial pasazerski liczony od podszybia ma mniejszy od towarowego bylem ostatnio na diagnostyce i tak mi powiedzial diagnosta racja nie ma auta ciezarowo - osobowego albo osobowe albo ciezarowe z tym ze ciezarowe tak jak mowie
<ZABRZAN>
zabrzan13
Aktywny

12 Lis 2010, 19:21

A no tak, nie ma już tego. Zapomniałem. Rzeczywiście wpisane mam ciężarowe z ład. 980 i ilością miejsc 8. Kurde tyle w dowód nie zaglądałem, że tego nie zauważyłem a przysiągłbym, że towarowo - osobowe... Ale nie ważne.
Pamiętam jak kiedyś Polonezy rejestrowali na towarowo - osobowe.

Kolego nikt Ci nie mówi, że nie da rady bo da, i problemów nie ma. Sam tylko przeoczyłem swój własny dowód. Możesz wyjąć siedzenia i załadować go towarem.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Lis 2010, 19:48

stasiowski121 napisał(a):Możesz wyjąć siedzenia i załadować go towarem.

Oczywiscie ze tak i z tego by wynikało ze lepiej dokonac rej.takiego samochodu na osobowy.Przewozisz ludzi bez zadnego stresu a w razie potrzeby tak jak pisałeś:demontaz siedzeń i targamy"woreczki"... :wink:
stasiowski121 napisał(a):a przysiągłbym, że towarowo - osobowe...

Wierzę Ci..Ja tez jak patrze w lustro na swoją siwą glacę to wydaje mi się ze jeszcze niby wczoraj widziałem czarna... :lol:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

12 Lis 2010, 20:38

Dobrze Panowie, rozumiem, ze najlepiej osobowy a w razie potrzeby wyciągnąć siedzenia, aby przewieść towar I generalnie nic mi nie grozi, chyba ze trafie na upierdliwego policjanta.
Ale może wrócimy do dyskusji na temat tego jaki samochód możecie mi doradzić i polecić, na co warto zwrócić uwagę itp.
Czerki89
Nowicjusz

16 Lis 2010, 21:13

No ja ci moge polecic t4 caravelle i albo 2.5 TDi albo 1.9 oba silniki dobre z tym ze 1.9 troche slaby jesli chodzi gdzies wyprzedzic na trasie czy cos to slabo slabo a jak wymieniasz wszystkie filtry i plyny na biezaco to praktycznie nic nie trzeba robic
<ZABRZAN>
zabrzan13
Aktywny