Butla gazowa

25 Mar 2010, 22:36

witam.
z góry przepraszam jeśli taki temat już był ale jestem nowy i nie znalazłem takiego tematu.
Mój problem polega na tym że posiadam instalacje gazową(legalizacja butli ważna do 2017 roku) i chciałem ją założyć ale instalacja jest używana i gość w AUTO-GAZ mi powiedział żeby ją założyć musi sprawdzić jakieś numery na butli i wtedy mi powie czy jeszcze może ją założyć czy nie. Ja jestem z tego zielony i nie wiem o co biega. Proszę o pomoc
marchelo
Nowicjusz

Miejscowość: Manasterz

25 Mar 2010, 22:46

marchelo napisał(a):legalizacja butli ważna do 2017 roku)

A masz dokument na ten zbiornik gazowy tzn.decyzję TDT... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

25 Mar 2010, 22:55

posiadam gwarancje oczywiście na całą instalację, decyzję TDT ale ona jest z 2007 roku a w wydziale komunikacji mi powiedzieli że jeśli nie będę posiadał aktualnych badań, czyli z 2010 to mi do dowodu nie wiją gazu :???:
marchelo
Nowicjusz

25 Mar 2010, 22:57

A posiadasz rachunek na montaz instalacji gazu????
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

25 Mar 2010, 23:02

całą fakturę za zakup miał kolega od którego kupiłem instalację i nie wiem czy ją ma dalej :???:
marchelo
Nowicjusz

25 Mar 2010, 23:08

marchelo napisał(a):całą fakturę za zakup miał kolega od którego kupiłem instalację

Tu nie chodzi o f-rę na zakup instalacji lecz o f-rę na MONTAZ instalacji gazowej do
samochodu przez uprawniony do tego warsztat...
Na podstawie tego oraz innych dokumentów WK moze dopiero Ci wbić GAZ do DR..
Jezeli będziesz rozmawiał z tym faciem z tego warsztatu to on powinien o tym dobrze
wiedzieć jakie dokumenty musisz mieć zeby zalegalizować to w DR... :!: :!: :sad:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowy rekord SKODY Citigo CNG!
    SKODA Citigo CNG pokazała swoją klasę rekordowym osiągnięciem. Gerhard Plattner, mistrz oszczędnej jazdy, przebył SKODĄ na gaz ziemny 2 619 kilometrów przez Europę. Na trasie z Wenecji we Włoszech, do szwedzkiego Sztokholmu, ...

25 Mar 2010, 23:14

aha dzięki za info, czyli potrzebuję faktury za montaż instalacji i to wszytko? czy jednak nie? a co z tym co mi w WK.. gość powiedział ze muszę mieć aktualna legalizację? Sorry że tak wypytuję ale jestem w tym temacie zielony a nie chciałbym wyrzucić kasy w błoto odkupując od kolegi instalację... :neutral:
marchelo
Nowicjusz

25 Mar 2010, 23:20

marchelo napisał(a): a co z tym co mi w WK.. gość powiedział ze muszę mieć aktualna legalizację?

Tak do końca to nie wiem o co mu chodziło.To musisz się od niego dokładnie owiedzieć
albo niech Ci da jakiś kawałek kartki i napisze pkt.po pkt o co mu chodzi..
Podejrzewam ze chodziło mu zapewne o legalizację zbiornika gazowego no i oczywiście dokument na to.Powiedz mi jeszcze czy Ty juz zalozyłeś tą instal.gazową do
swojego samochodu... :?: :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

25 Mar 2010, 23:35

na razie nie zakładałem bo chciałem się dowiedzieć co i jak i czy w ogóle jest taka możliwość bo nie chcę mieć później problemów z policją podczas kontroli. Przypomniałem sobie że gość jednak coś mówił o aktualnej legalizacji butli i że tylko to ich interesuje a ile lat ma ta instalacja to już ich nie obchodzi więc zastanawiałem się czy do założenia tej instalacji i wbicia później w DR potrzebuję tylko legalizacji na butle?? Dzwoniłem po stacjach pytając o założenie używanej instalacji i na jednej stacji gość mi oświadczył że starszych jak 2 letnie nie zakładają ale musi sprawdzić jakieś numery na butli bądź w dokumentach i mi powie czy jeszcze butla się nadaje.....o co biega?? czy jakieś przekręty czy co tam robią...??
marchelo
Nowicjusz

25 Mar 2010, 23:47

marchelo napisał(a):o co biega?? czy jakieś przekręty czy co tam robią...??

Nic w tym temacie mi nie wiadomo... :?: :?:
Jezeli Ci sie kończy bad.tech.to najpierw je zrob.
Jezeli będziesz robił to w normalnym warzstacie to gostek powinien wiedziec co Ci
dac zeby tą instal.gazową zalegalizować....
marchelo napisał(a):. Przypomniałem sobie że gość jednak coś mówił o aktualnej legalizacji butli

Tak to bardzo wazna sprawa bo jak minie termin to Ci nie wpiszą..
Dobrze na dzisiaj juz starczy,idę kimać bo jutro arbaj ttt....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

26 Mar 2010, 22:45

Mam wrażenie koledzy, że wiecie że dzwonią tylko nie wiecie gdzie :wink:
Koleś z auto-gazu chce sprawdzić jaka jest homologacja na zbiorniku i czy będzie mógł ją wpisać do świadectwa homologacji instalacji gazowej. Jeśli zbiornik posiada homologację e20 67R-00..... to niestety tego zbiornika nie użyje, ale jeśli zbiornik będzie miał homologację e20 67R-01..... to nie ma problemu. Następnie wystali świadectwo homologacji i fakturę na zamontowanie instalacji. W ten sposób będziesz miał trzy dokumenty potrzebne do wydziału komunikacji: Świadectwo homologacji instalacji gazowej, dokument legalizacji zbiornika, Fakturę na montaż instalacji.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994