Butla przed 1 przeglądem- wymiana i odsprzedaż.

11 Maj 2014, 12:22

Witam,
szukałem tematów związanych z wymianami butli i ewentualnymi problemami, jeśli nr butli wbito do świadectwa homologacji. Ja mam trochę inny przypadek: posiadam fabryczną instalację LR Omegas Plus (niestety, sterownik jest zablokowany na żądanie Renault...) oraz butlę 42L brutto i chcę ją zmienić na większą 77L brutto- tu akurat nie ma problemu. Problemem jest to, że moją butlę z wielozaworem chciałem odsprzedać aby zmniejszyć koszt założenia nowego zbiornika. Widzę jednak w wynalezionych tematach, że na przeglądach sprawdza się info o butlach i do jakiego VIN zostały "podpięte". U mnie jest inna sytuacja- pierwszego przeglądu jeszcze nie miałem, więc teoretycznie moja butla nie jest przypisana w systemie do VINu mojej bryki (chyba, że w przypadku instalacji fabrycznie montowanych takie info już w jakiś magiczny sposób umieszczono w bazach danych Stacji Diagnostycznych). Nie posiadam również faktury za montaż ponieważ montaż odbył się w fabryce, więc jest to w cenie samochodu.
Nie chcę "wsadzać" na minę potencjalnego kupującego więc chciałem się odwołać do Waszej wiedzy na ten temat: czy kupujący taką butlę będzie miał problem z przeglądami czy raczej nie powinien?

Pozdro,

piotrz
piotrz
Nowicjusz

Auto: Dacia Duster
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2012

06 Cze 2014, 21:00

nikt nigdzie nie wpisuje numeru butli. Co prawda jak montują instalację to w świadectwach jest wpisane do jakiego auta dana butla idzie ,ale na przeglądach (przynajmniej u mnie)patrzą tylko czy butla w aucie ma jeszcze ważność.
marcpinio
Początkujący

Auto: mitsubishi carisma

07 Cze 2014, 13:50

Dokładnie tak - na przeglądzie diagnostę interesuje tylko papier z ważnością butli. Oczywiście numer butli na papierze musi się zgadzać z numerem na butli.
Jeżeli butla ma ważność, to jak ktoś sobie ją kupi i zamintuje, to może z nią jeździć bez problemu. Musi mieć tylko wspomniany papier na przeglądy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Cze 2014, 19:52

marcpinio napisał(a): Co prawda jak montują instalację to w świadectwach jest wpisane do jakiego auta dana butla idzie ,ale na przeglądach (przynajmniej u mnie)patrzą tylko czy butla w aucie ma jeszcze ważność.
Troche wstyd mi się przyznać ale przy OBT powinno się tez sprawdzac św.homo. a wtedy wszystko było by wiadu.Oczywiscie raz zdemontowana instalka LPG nie moze byc zamontowana do innego samochodu.No cóz samo zycie.../sw.homo tez nie sprawdzam a powinienem jednak.../... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

07 Cze 2014, 20:12

Ps.Na ten temat wszystko mowi DZU.201 poz.1666 ...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Latem też można wpaść w poślizg
    Choć z ryzykiem poślizgu kojarzy się raczej zima i oblodzona nawierzchnia dróg, równie niebezpieczna sytuacja na drodze może przydarzyć się kierowcy także latem. To właśnie na okres od czerwca do sierpnia przypada ...