C5 i silnik 2.0 HDi 110km

24 Paź 2011, 21:02

Witam, chcę się upewnić co należy sprawdzić i na co reagować, ponieważ sprowadziłem Citroena z przebiegiem koło 300 000 km i wymieniłem olej, na wskaźniku elektronicznym na liczniku miałem po wymianie wskazanie 5/7 kwadratów, czyli według bagnetu około 3/4 oleju w silniku. Przejechałem koło 1000km i stwierdzam, że na bagnecie może delikatnie minimalnie przybyło tego oleju (ale to na 100% tego nie potwierdzę, bo może jestem przewrażliwiony, ale elektroniczny wskaźnik wskazuje mi teraz od 6 do 7 kwadratów i teraz nie wiem, na co zwrócić uwagę, patrzyłem w zbiorniczek płynu chłodniczego i nie widzę by był on (kolorowy) czyli posiadał jakieś plamy po oleju w sobie itp. i raczej go też nie ubywa, czytałem, że to może być wina wtryskiwaczy, które przelewają paliwo do oleju i w ten sposób oleju przybywa, proszę powiedzcie mi na co mam zwrócić uwagę, albo co mam kupić by lub sprawdzić by być spokojnym i wyeliminować problem ??
Pozdrawiam
Dzimi
Dzimi
Początkujący

Miejscowość: Krosno Odrzańskie

26 Paź 2011, 21:47

300kkm, o ile to prawdziwy przebieg, to zaden wynik dla tego silnika. i jezeli byl prawidlowo uzytkowany to spok zrobi drugie tyle.
podlacz autko pod komp diagnostyczny i nie zgaduj. po to jest elektronika zeby z niej korzystac ;)
viwaldi

27 Paź 2011, 16:06

Dzięki za odpowiedź ale jednak okazało się że to ja byłem przewrażliwiony :) bo póki co wszystko się trzyma ładnie :)

ale jeżeli coś będzie nie tak to się do Twojej rady zastosuję, bo tu masz rację, komputer wykaże prawie wszystko :)
Pozdrawiam
Dzimi
Dzimi
Początkujący

27 Paź 2011, 16:14

Dzimi napisał(a):...ale jeżeli coś będzie nie tak to się do Twojej rady zastosuję, bo tu masz rację, komputer wykaże prawie wszystko

zrob to od razu. koszt nie jest duzy a spac bedziesz spokojnie ;) zwlaszcza ze masz cytrynke nie dlugo.
zapraszam do klubu: http://www.klub.citroen.triger.com.pl/modules/news/
viwaldi

27 Paź 2011, 17:36

myślę że się skuszę niedługo na taki zabieg :) a z forum myślę że skorzystam :)
Pozdrawiam
Dzimi
Dzimi
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczne jesienne weekendy
    Wciąż zbyt wielu polskich kierowców ignoruje ryzyko związane z prowadzeniem samochodu po spożyciu alkoholu, takie jak większa brawura, gorsza umiejętność oceny sytuacji na drodze czy spowolnienie reakcji za kierownicą. ...