Camper czy kemping?

19 Kwi 2020, 11:14

Planuje wyjazd z rodziną do Chorwacji w sierpniu kamperem lub autem z kempingiem. Samochód z hakiem mam więc wynajem przyczepy wychodzi znacznie taniej niż kampera, zastanawie mnie jednak komfort podróżowania, plusy i minusy jednego i drugiego wariantu...
orange121
Nowicjusz

19 Kwi 2020, 22:40

Są zwolennicy jednego i drugiego. Plus przyczepy masz taki że zawsze możesz ją odpiąć i jechać gdzieś tylko autem ale za to sprawa klimatyzacji na plus dla kampera.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Kwi 2020, 00:35

Dobre spostrzeżenie, wiele za i przeciw wziąłem pod uwagę ale faktycznie nie przyszła mi do głowy kwestia klimy.
orange121
Nowicjusz

20 Kwi 2020, 08:44

Co prawda sa elektrycznie klimatyzotory ale to musisz być podłączony do sieci a nie zawsze jest taka możliwość. Na plus dla kampera też izolacja termiczna.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Kwi 2020, 14:12

Mnie się już od jakiegoś czasu marzy kamper
RobertoN
Początkujący

19 Sie 2020, 16:18

Odkąd pamiętam marzy mi się podróżowanie Camperem z rodzinką jak w Amerykańskich filmach :D Campera jeszcze nie mam, może na emeryturce poje marzenie się spełni
Michał1988
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bulli Summer Festival w Wolfsburgu - polscy fani
    Z okazji 70 lat modelu T w Wolfsburgu, w parku Allerpark, oddalonym niecałe półtora kilometra od samego Autostadt, w dniach od 3 do 6 sierpnia odbył się Bulli Summer Festival. Tereny parku przeistoczone zostały w ogromną ...

25 Sie 2020, 15:34

Michał1988 napisał(a):Odkąd pamiętam marzy mi się podróżowanie Camperem z rodzinką jak w Amerykańskich filmach
Wypożycz sobie taki samochód na wakacje i zobacz czy będziesz zadowolony. Kupno dobrego kampera to duży wydatek nawet mając na uwadze samochody które mają już za sobą swoje lata świetności i oczywiście nadal dobrze służą swoim właścicielom.

Przyczepa kempingowa to też bardzo fajne rozwiązanie oczywiście tańsze od kampera i daje więcej możliwości bo jadąc na kemping możesz się poruszać po okolicy samochodem zostawiając przyczepę na polu namiotowym lub kempingu. tu jednak trzeba pamiętać, że duża przyczepa wymaga sporego i ciężkiego samochodu. Tu fajnie nadają się rożnego rodzaju SUVy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Cze 2022, 13:26

Kamper i tylko kamper. Niestety jeszcze na etapie planów, a ostatnio wypatrzyłem taka zabudowę i chyba będzie trzeba zmienić plany :D
RafałB
Obserwowany

08 Cze 2022, 12:44

Też kiedyś wypożyczałem przyczepki kampingi. I powiem, że w całej zupełności Kao i Rokiko mają rację. Z tym że musisz tu przemyśleć jedną sprawę - jak napisał Kao i Rokiko - przyczepę odpinasz i jedziesz coś gdzieś pozwiedzać bez najmniejszego problemu. A kamper jest dość duży i wjazd do jakiegoś miasta może być już utrudniony. Nie mówiąc o zaparkowaniu czy nawet spalaniu paliwa.
Do przyczepy nie koniecznie trzeba mieć obecnie podłączenie do prądu. Ja korzystałem z przetwornicy podłączonej do dodatkowego aku. Ale czasem pojawiał sie problem z naładowaniem tego aku. Ostatnio, parę lat temu jak jechaliśmy, to do ładowania dodatkowego aku miałem już na dachu panele. I wystarczyło na trzytygodniowy wyjazd. I na klimę, i na światło. Gotowanie oczywiście na butelce.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000