REKLAMA
![](https://www.forumsamochodowe.pl/galeria/inne-zdjecia-motoryzacyjne-a53/leasing-kola-zebate-t40382.jpg)
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Nie pomogło ale błędy związane z tymi czujnikami już się nie pokazują?Nermer napisał(a):Po dłuższej jeździe wywala błąd czujnika położenia wałka rozrządu i wału korbowego, obydwa czujniki wymieniłem ale nic to nie pomogło (jeden co jest od góry w pokrywie zaworów a drugi od tyłu silnika w bloku)
Mi to wygląda na problem ze skrzynią. Jeżeli na pozycji P lub N nie gaśnie i jak dodajesz gazu silnik pracuje normalnie i nie ma żadnych niepokojących objawów to trzeba tu raczej kierować się w stronę automatycznej skrzyni biegów.Nermer napisał(a):Na biegu wstecznym jeździ i rusza normalnie normalnie. Czy to może być problem z silnikiem czy raczej z skrzynia biegów? Może ktoś miał podobną sytuację?
No to trochę dziwne bo wydaje mi się że przy kłopotach ze skrzynią nie wywalałby takich błędów jak by było wszystko ok z silnikiem.Nermer napisał(a):Właśnie po wymianie tych czujników nic się nie poprawiło a błędy dalej wywala.
Najlepiej oddać na wymianę wraz z filtrem nie wiem jaka tam jest dokładnie skrzyni i jak się sprawdza stan oleju czasem robi się to przez specjalny otwór a czasem przez bagnet i olej musi mieć odpowiednia temperaturę. Koszt wymiany nie powinien być drogi jednak sam dobry olej to spory koszt więc suma summarum tanio nie wychodzi taki zabieg ale w serwisie od skrzyni sprawdzą ci od razu czy skrzynia działa poprawnie i czy nie generuje jakiś błędów. Wtedy będziesz wiedział na czym dalej stoisz.Nermer napisał(a):Jak myślisz, czy spróbować wymienić sam olej czy raczej nie ma sensu i oddać to jakiegoś dobrego warsztatu co zajmują się automatami? Stan oleju sprawdza się raczej przez korek do wlewu w skrzyni?