Captiva 2.2 Szarpanie przy przyśpieszaniu

03 Wrz 2019, 17:47

Witam. Posiadam Chevroleta Captive 2.2 163 km z automatyczną skrzynią biegów z 2011r. Problem polega na tym że strasznie szarpie samochodem podczas przyspieszania na każdym biegu, często podczas szarpania samochód gaśnie. Wcześniej ten problem występował tylko po nagrzaniu silnika a teraz dzieje się już tak i na zimnym. Po dłuższej jeździe wywala błąd czujnika położenia wałka rozrządu i wału korbowego, obydwa czujniki wymieniłem ale nic to nie pomogło (jeden co jest od góry w pokrywie zaworów a drugi od tyłu silnika w bloku). Dodam jeszcze że po ruszaniu do przodu z miejsca i po puszcze pedału hamulca lub przy dodaniu trochę gazu to samochód też często gaśnie i nie raz jest problem żeby ruszyć z miejsca. Na biegu wstecznym jeździ i rusza normalnie normalnie. Czy to może być problem z silnikiem czy raczej z skrzynia biegów? Może ktoś miał podobną sytuację? Z góry dzięki.
Nermer
Nowicjusz

04 Wrz 2019, 08:17

Nermer napisał(a):Po dłuższej jeździe wywala błąd czujnika położenia wałka rozrządu i wału korbowego, obydwa czujniki wymieniłem ale nic to nie pomogło (jeden co jest od góry w pokrywie zaworów a drugi od tyłu silnika w bloku)
Nie pomogło ale błędy związane z tymi czujnikami już się nie pokazują?

Nermer napisał(a):Na biegu wstecznym jeździ i rusza normalnie normalnie. Czy to może być problem z silnikiem czy raczej z skrzynia biegów? Może ktoś miał podobną sytuację?
Mi to wygląda na problem ze skrzynią. Jeżeli na pozycji P lub N nie gaśnie i jak dodajesz gazu silnik pracuje normalnie i nie ma żadnych niepokojących objawów to trzeba tu raczej kierować się w stronę automatycznej skrzyni biegów.

Czy miałeś wymieniany olej w skrzyni i jaki jest przebieg po wymianie? Stan oleju w automacie sprawdzałeś?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

04 Wrz 2019, 13:43

Właśnie po wymianie tych czujników nic się nie poprawiło a błędy dalej wywala. Samochód niedawno kupiony z przebiegiem 160tys km i właśnie nie wiem jak sytuacja wygląda z olejem w skrzyni biegów. Tez bardziej mi się wydaje że to coś ze skrzynia będzie. Jak myślisz, czy spróbować wymienić sam olej czy raczej nie ma sensu i oddać to jakiegoś dobrego warsztatu co zajmują się automatami? Stan oleju sprawdza się raczej przez korek do wlewu w skrzyni?
Nermer
Nowicjusz

04 Wrz 2019, 13:56

Nermer napisał(a):Właśnie po wymianie tych czujników nic się nie poprawiło a błędy dalej wywala.
No to trochę dziwne bo wydaje mi się że przy kłopotach ze skrzynią nie wywalałby takich błędów jak by było wszystko ok z silnikiem.
Nermer napisał(a):Jak myślisz, czy spróbować wymienić sam olej czy raczej nie ma sensu i oddać to jakiegoś dobrego warsztatu co zajmują się automatami? Stan oleju sprawdza się raczej przez korek do wlewu w skrzyni?
Najlepiej oddać na wymianę wraz z filtrem nie wiem jaka tam jest dokładnie skrzyni i jak się sprawdza stan oleju czasem robi się to przez specjalny otwór a czasem przez bagnet i olej musi mieć odpowiednia temperaturę. Koszt wymiany nie powinien być drogi jednak sam dobry olej to spory koszt więc suma summarum tanio nie wychodzi taki zabieg ale w serwisie od skrzyni sprawdzą ci od razu czy skrzynia działa poprawnie i czy nie generuje jakiś błędów. Wtedy będziesz wiedział na czym dalej stoisz.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

10 Lis 2019, 18:33

Tak miałem w Golfie .Wywalało na czujnikach okazał się wyciągnięty łańcuch rozrządu.Wymieniłem i spoko
piterek7
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Najczęściej wybierane samochody przez Polaków
    Rozmaite narodowości wyróżniają się różniącymi się od siebie zwyczajami, tradycjami, ale także nurtami, w które wierzą. Jedni podają sobie rękę na przywitanie, natomiast inni uważają ten sposób ...