Captiva problem z aut. skrzynia biegów

09 Lip 2019, 18:02

Witam. Posiadam Chevroleta Captive z silnikiem 2.2 163km z 2012r z automatyczną skrzynia biegów która jest uszkodzona. Problem polega na tym że jak odpali się auto i wrzucę na bieg R to samochód normalnie się zachowuje, ładnie cofa itp ale jak wrzucę na D to auto odrazu gaśnie, dodam że jak lewą nogą przytrzymam pedał hamulca a prawa nogą dodam gazu równocześnie ze zmiana dźwigni biegów na D i przytrzymam go na trochę większych obrotach to puszczając hamulec lewą nogą samochód rusza i normalnie jeździ, płynnie zmienia biegi i ładnie przyspiesza ale gdy zahamuje do zera lub do takiej prędkości jakby miał jechać na 1 bez gazu to znowu gaśnie, kilka prób miałem takich że normalnie autem jeździłem przód i tył i nic się nie działo ale głównie przy ruszaniu i wyhamowaniu samochodu to gaśnie. Wydaje mi się że problem może być z 1 na niskich obrotach, tak jakby wpadał w tryb awaryjny i odrazu gasł lub nie miał siły silnik. Dodam jeszcze że przy tym nie świeci się żadna kontrolka na desce rozdzielczej a i komputer diagnostyczny nie pokazuje żadnych błędów, jest tylko jeden odnośnie 4 świecy żarowej.
Czy ktoś miał podobny problem lub wie co to może byc? Czy jakiś zaworek w skrzyni? Z gory Dzięki za odpowiedź
Nermer
Nowicjusz

11 Lip 2019, 11:11

Wydaje mi się że w takim przypadku problemem będzie kosz sprzęgłowy pierwszego biegu i tarczki. Jak by silnik gasł również na wstecznym to można by było obstawiać konwerter.

Tam u ciebie jest chyba klasyczna automatyczna skrzynia biegów o oznaczeniu AW55-50.

Jaki masz przebieg? Olej w skrzyni był już wymieniany?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

11 Lip 2019, 14:51

Przebieg ma 155 tys km a co do oleju to ciężko mi powiedzieć ponieważ samochód sprowadziłem z zagranicy niedawno właśnie z uszkodzonym automatem ale może być ze w ogóle nie był wymieniany. Właśnie i mi się wydaje że konwerter odpada bo wsteczny działa normalnie. Orientujesz się tak mniej więcej jaki koszt jest naprawy takiej skrzyni przy wymianie tego kosza i tarczek?
Nermer
Nowicjusz

11 Lip 2019, 16:48

Przebieg nie wielki jak oryginalny to myślę, że konwerter powinien być jeszcze w dobrym stanie. Co do kosztu naprawy to robocizna będzie taka sama bo skrzynię trzeba wyciągnąć i rozebrać.
Warto tu jednak podjechać do warsztatu który specjalizuje się typowo w automatach nie sprawdzą co mu dolega podłączając się pod komputer. Ja kiedyś miałem podobny problem z innym automatem okazało się że problem był z elektrozaworami sterującymi coś tam był z pierwszym biegiem zawór zacinał się i pojawiał się problem z ciśnieniem przez co były za niskie obroty dlatego warto to dobrze zdiagnozować przed naprawą.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!