Car audio Citroen xsara

16 Maj 2008, 18:27

Witam. prosiłbym o pomoc w złożeniu jakiegos przyzwoitego sprzetu audio do citroena xsara coupe. W aucie posiadam radio blaupunkt sevilla mp38 i chcialbym dokupic jakies dobre głosniki w drzwi i jakąś skrzynie basową do bagażnika. Skrzynie złożyłbym sam tylko potrzebuje jakis wzmacniacz i głosnik. Z Góry dziękuje.
Kafarek7
Nowicjusz

16 Maj 2008, 21:12

Napisz jeszcze jakie głośniki masz w aucie standard czy może inne, ile masz gotówki na sprzęt i do czego dążysz, zależy Ci na głośności czy może na jakości dźwięku?
maxidig
Początkujący

Miejscowość: Toruń

16 Maj 2008, 21:20

głosniki chcem kupic nowe bo te co sa w drzwiach to raczej sie nie nadają.. oraz musze kupic elementy na skrzynie basowa którą sam złoże. Chciałbym żeby to grało w miare czysto i głosno :p jesli oczywiście sie da. a do dyspozycji mam około 600 zł ale jesli zabraknie to moze cos dołoże.
Kafarek7
Nowicjusz

16 Maj 2008, 21:41

A więc tak :
Nie podam Ci konkretnych modeli głośników bo to było by za proste ale podam Ci rodzaje głośników oraz miejsce ich montażu aby całość dawała dobry efekt:

Tył półka: 3-drożne (niskotonowy, średniotonowy, wysokotonowy)
Tył drzwi: jeśli masz osobne miejsce w drzwiach na głośnik wysokotonowy to wkładasz głośnik 2-drożny średnio, nisko tonowy lub 1-drożny średnio tonowy, jeśli nie masz osobnego miejsca dla gwizdka to wkładasz głośniki 3 drożne z całym pasmem częstotliwości
Przód drzwi: tak jak tył drzwi
Przód kokpit: głośniki 2-drożne średnio,wysokotonowe

Co do tuby to jeśli chcesz ją zrobić sam a nie robiłeś niczego podobnego wcześniej to odradzam, możesz konstrukcją obudowy tuby zepsuć efekt dobrze dobranego zestawu głośnikowego.

Co do kosztów:
Jeśli chcesz aby sprzęt był dobrej jakości to zapewniam Cię że 600zł nie wystarczy na to.
maxidig
Początkujący

16 Maj 2008, 21:48

chciałbym w drzwi z przodu wstawic jakies dobre głosniki oraz do tego wysokotonowe i do tego tube . Bo głosniki na półke odpadają ponieważ musiałbym ją jakos wzmacniac . A jęsli chodzi o głosniki w drzwi to myslałem o hertzah co o tym sadzisz ? a tube to proponujesz kupić nową ?
Kafarek7
Nowicjusz

17 Maj 2008, 07:51

Co do półki to przy zastosowaniu głośnikach o nieznacznej wadzę i średniej mocy tak w granicach 60 W nie byłoby konieczności wzmacniania jej.

Co do firmy hertz to będzie to dobry wybór podaj jeszcze model głośnika jaki wybrałeś to powiem Ci o nim więcej.
Dobrym wyborem byłaby też firma pioneer, JBL, Lanzar, Focal firmy mają sprzęt w podobnych cenach

Natomiast co do Tuby to albo zleć to komuś kto robi takie rzeczy albo kup nową tylko tu musisz uważać bo czasem firma nawet która wydawałaby się bardzo dobra robi po prostu schit.
maxidig
Początkujący

17 Maj 2008, 09:40

hertzy wybrałem takie : [link do oferty na Allegro wygasł]
albo : [link do oferty na Allegro wygasł] .
co o tym mysłisz ? a jeśli chodzi o tube to znajomy pomoze mi złozyc tylko musze sam skompletowac sprzęt głosnik wybrałem taki : [link do oferty na Allegro wygasł] czy to dobry wybór ? i jeszcze mam problem z wyborem wzmacniacza jeśli mogłbyś cos zaproponować byłbym wdzięczny :). Nie wiem również czy pod wzmacniacz powinienem podpiąć wszystkie głosniki czy tylko tube ?
Kafarek7
Nowicjusz

17 Maj 2008, 12:04

HERTZ DCX 165 głośnik 2 drożny tony wysokie i średnia, skuteczność dobra

HERTZ DSK 165 MOD 2008 160W głośnik 1 -drożny średniotonowy ale osoba która sprzedaję go dodaje jeszcze tweetery czyli gwizdki zapewniające tony wysokie, skuteczność dobra,

Ogółem o nich:
Co do konstrukcji to jest podobna tyle że masz w tym pierwszym gwizdek zamontowany razem ze śrendniotonowcem natomiast w drugiej konstrukcji średniotonowiec jest osobno i gwizdek osobno jeśli w aucie masz otwory montażowe pod gwizdek to wybierz ten drugi typ hertza natomiast jeśli masz jeden otwór to byłbym za zakupem pierwszego głośnika.

Co do mocy jakimi musiałbyś je napędzać to potrzeba by 40W w 4 ohmah na 1 sztukę. W przypadku pierwszego głośnika moc ta byłaby trochę ponad minimum mocy potrzebnej do napędzenia jego w drugim natomiast byłoby to minimum jakie potrzebuje głośnik do płynnej pracy.

Co do Tuby to mogę zaproponować Ci coś gotowego jeśli wybrałeś tą firmę o znacznie lepszych parametrach od tego który wybrałeś.
Konstrukcja jest już złożona i gotowa do pracy.

Moc głośnika tego ma którym złożona jest tuba to 180W mocy znamionowej i 360W mocy szczytowej, impedancja 4 ohm srednica głośnika 30 cm obudowa 110 litrów w kształcie prostokąta.
Co do ceny to myślę że jest atrakcyjna 300zł.

Jeśli będziesz nią zainteresowany to napisz zrobię zdjęcia i napisze o niej coś więcej.
maxidig
Początkujący