Carevella - problem z uruchominiem przy -5 stopniach

03 Sty 2009, 19:54

Witam!
mam caravelle 2.4 Diesel i mam pytanie jak jest -5 stopni to nie chce odpalać a świece i zapłon jest dobry :roll:
Co może być?
biały
biały
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń
  • 03 Sty 2009, 20:01

Diesle w zimie tak mają. Oczywiście nie wszystkie. Kup podgrzewacz do świec.
    BRIAN842
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

04 Sty 2009, 01:16

A mój kolega ostatnio tankował na jakiejś stacji...przejazdem, stacja mała, najprawdopodobniej prywatna i miała zapasy tzw. letniej ropy. Auto ciężko zapalało na mrozie. Poważnie teraz mówię, jak zatankował na stacji już większego koncernu paliw, sytuacja wróciła do normy. Raczej to nie jest taka sytuacja jak u Ciebie, ale wiesz...różnie bywa. Stawiałbym tu na świece, ale skoro mówisz, że są ok, hm. nowsze VW są już wyposażone w podgrzewacze paliwa (wiadome ropa i zima...), więc może warto o tym pomyśleć.
    Requiem for a Dream.
    Piter
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
    Miejscowość: Kłodzko
    Prawo jazdy: 15 03 2007
    Auto: Audi A6 C5
    Silnik: 1.9 TDI 131KM
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2001

04 Sty 2009, 13:45

Nie prawda że przy -5 diesle tak mają.
    Mój ojciec ma caravelle z '94 2.4 d 5 cyl i 260 000 km i przy -15 zapala za pierwszym razem, wcześniej maił mondeo 1.8 tdi z 93r i też odpalało bez problemów bez żadnych podgrzewaczy, więc ludzie nie mówcie głupot.
    Paliwo słabej jakości owszem jak najbardziej może być przyczyną albo świece lub niewłaściwie ustawiony moment wtrysku paliwa.
    stasiowski121

04 Sty 2009, 14:14

A sprawdzałeś,czy te świece grzeją?Jeżeli tak,to w jaki sposób?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

05 Sty 2009, 22:11

hej ja uwazam ze to lipa paliwo masz zatankoj dizla na jakiejs wiekszej stacji,proponuje shell orlen bp i inne wieksze korporacje ,pozdrawiam i spiesz sie bo zima dopiero i dzie .ja mam T4 1,9 tdi i bez problemow rano a bylo -15C
    ...vicia...
    vicia
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Toyota RV-2 - sportowy kamper
      Wielkie sportowo-turystyczne coupe, które jednocześnie może pełnić rolę praktycznego domu na kółkach? Wszystko to brzmi bardzo nierealistycznie, ale ten samochód istniał naprawdę! Oto Toyota RV-2! Sportowy ...