CB(jaki model?) czy antyradar

31 Mar 2009, 19:49

Witam. Zastanawiam się nad kupnem CB radia albo antyradaru, ten ostatni z tego co wiem jest nielegalny. Proszę was o podpowiedż co wybrać i jaki najlepiej model kupić.
Dzięki z góry. Pozdrawim
tomijunior
Początkujący

Miejscowość: Toruń

02 Kwi 2009, 07:31

Mamy proponowac odrazu anteny czy tylko radia Cie interesuja bo antena jakas juz masz? W jakiej kwocie chciał byś sie zmiescic?
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

04 Kwi 2009, 09:27

Z tego co widzę zaczynasz dopiero w CB Radiach. Ja Ci proponuję radio pod tytułem Uniden 520. Jest to b. dobre radio za te pieniądze. Jedyny problem to to że jest zakaz sprzedaży tych radyjek, ale mimo to kupisz je na popularnym portalu aukcyjnym. Do tego jakaś z anten jak Sirio AS100 albo ML145 i możesz się cieszyć z dobrego zestawu.
Mobil
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

13 Kwi 2009, 18:45

Chodzi mi o CB radio do 300zl razem z antena
tomijunior
Początkujący

14 Kwi 2009, 17:10

Troche mała kwota ale spokojnie podpisuje sie pod tym co kolega Mobil na pisał czyli Uniden 520 i Sirio Ml-145 koszt troche przekroczony bo wyjdzie za to ok 360zł ale jak to bedzie twoje pierwsze zestaw Cb to na pewno bedziesz zadowolony.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Kwi 2009, 17:40

Ja mam radio President Walker ASC (590zł), antena President New Alaska (montażowa na relingu dachowym, 200zł z montażem, uchwytem itd.) i antyradar Whistler XTR-140 (190zł), rewelacja taki zestaw, polecam
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skrobaczka do szyb samochodowych
    Skrobaczka do szyb to narzędzie niezbędne dla każdego kierowcy, który zimą, podczas mrozów parkuje swoje auto na zewnątrz. Przydatna jest także zmiotka, a dla mniej cierpliwych odmrażacz lub mata antyszronowa ...

15 Kwi 2009, 20:05

Mówiąc szczerze Walker - porządny sprzęt. Ale anteny President'a nie opłaca się kupować. Po prostu w jakości nie przewyższają np. Midland'a a kosztują 2 razy tyle. Wyjątkami są anteny New Alaska, Indiana, które są nie wiem czemu tańsze, ale znaczek z nazwą "President" przyciąga oko złodzieja. Dlatego najbardziej polecany zestaw CB jest to Uniden 520 a do niego antena typu ML 145 - dobry stosunek ceny do jakości.

A właśnie... powiem jeszcze że trochę ryzyko jest kupować anteny firmy Sirio, szczególnie modelu AS-100, ML-145. Kable w podstawach nie są zabezpieczone i po pewnym czasie się urywają, są też problemy z zestrojeniem tych anten. Promienniki są zbyt krótkie, po prostu cewki są źle zrobione. (informacja z pewnego forum dot. CB Radia.) Ja bym nie ryzykował i kupił Midland'a. (z resztą taką mam :) )

Dzięki jak wytrzymaliście i przeczytaliście moje wypociny :D
Mobil
Nowicjusz

16 Kwi 2009, 08:06

Z tymi zle wykonanymi cewkami to sie nie zgodze Sirio moim zdaniem jest lepsze od Midlanda a co do tego strojenia to juz kilka anten Sirio stroiłem i zawsze pomaga przyklejenie foli aluminiowej pod magnes. Dużo osób o tym zapomina bo nie dostaje naklejki jak kupuje antene i pózniej wychodzą własnie takie cyrki jak nie ma folii
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Kwi 2009, 12:32

Z tym strojeniem to masz rację, folia być musi. Widziałem niedawno MLkę Siriowską z dorobionym jakieś 5 cm batem :) Szkoda że nie spytałem czy miał folię. :)
Ale niestety to co napisałem w poprzednim poście to też prawda. Kolega ma AS-100 już od dawna. Polecił ją innemu koledze. On ją kupił, nową oczywiście i nie dało się jej zestroić. Folia raczej była bo gość zna się na rzeczy :)
Mobil
Nowicjusz

17 Kwi 2009, 22:16

Dzięki koledzy za fachową rade
tomijunior
Początkujący

19 Kwi 2009, 13:37

Pozwolcie, ze podepne sie pod temat ;).
Rowniez przymierzam sie do kupna pierwszego zestawu CB. Poszukuje anteny mniej wiecej metrowej i gosc w sklepie zaproponowal antene Hustlera... Jakie macie zdanie o tej firmie ?. Moze ktos ma taka antene i napisze jak sie sprawuje.
Z gory Thx :D
Luq
Początkujący

Miejscowość: woj. Lodzkie

19 Kwi 2009, 14:32

nie kupuj tego! Hustler to największe dziadostwo. Sunkery podobnie.
Około metrowej to coś w styli Wilson Little Will, Sirio as-100, Sirio omega.
Mobil
Nowicjusz

19 Kwi 2009, 18:59

Potwierdzam Wilson i As-100 jedne z najlepszych z metrówek.
Sprzedawca pewno zobaczył kogoś kto sie nie orjętuje w sprzecie Cb to chciał wcisnąć to co nie schodzi na sklepie.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Kwi 2009, 21:04

Dzieki za "przestroge"...
Ile moze kosztowac Sirio as100 ?
A moze lepiej doplacic i kupic cos "markowego" tj. Midland lub President ?
Luq
Początkujący

Miejscowość: woj. Lodzkie

19 Kwi 2009, 21:25

Jeżeli podróżujesz szybciej to bież As-100 z wiekszym magnesem ok 125zł a jak wolniej to Wilson ok 95zł
Presidenta nie kupuj bo płacisz tylko za firme.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika