CB radio czy się opłaca?

18 Lis 2014, 20:31

Witam. Mam dylemat czy montować cb radio do samochodu dosyć starego 95r. który będzie wymieniany za parę lat. Od siebie mogę powiedzieć że nie często będę nim jeździł w trasy głównie okolice miasteczka i pobliskie miasta (30-50km). Czy opłaca mi się pchać w takie coś ? Bo jakby co to bym zawsze mógł antene zdemontować, radio zabrać i przełożyć do innego, bardziej mnie przeraża że długo będę to montował (nigdy nie montowałem cb i nie wiem ile się to robi). Moje wymagania to tanie radio i w miarę krótka antena (słyszałem że zasięg jest zależny głównie od anteny) więc zasięg tak do 10km byłby spoko ale mniejszy też może być :)
simonx10
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 17 10 2014
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Peugeot 307 (rodzinny)
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

19 Lis 2014, 11:35

Jeżeli nie jeździsz w długie trasy i kręcisz się po znajomej okolicy na krótkich odcinkach uważam że CB jest wtedy zbyteczne. Znasz miejsca mniej więcej gdzie mogą stać patrole i znasz trasy którymi się poruszasz oraz ich ograniczenia.

Sam montaż nie jest trudny, ale strojenie anteny wymaga już pewnej wprawy.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

19 Lis 2014, 19:58

Ok dzięki bardzo :)
simonx10
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 17 10 2014
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Peugeot 307 (rodzinny)
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Układ napędowy BMW ActiveHybrid nowej generacji
    Specjalnie na potrzeby nowego modelu BMW ActiveHybrid 3 opracowano następujące komponenty hybrydowego układu napędowego: synchroniczny silnik elektryczny o mocy 40 kW/55 KM, układy elektroniczne dużej mocy oraz pakiet akumulatorów ...