CB Radio Do 350 zł (z anteną, opcjonalnie)

05 Lis 2012, 19:35

Witam.

Ostatnio miałem przyjemność mieć podróż która trwała 10h. Dostałem CB radio od Teścia którego niestety nie zsynchronizowałem. Działało słabo, ale działało. Był to Midland z tych starszych modeli, redukcje szumów musiałem sam robić. Spodobała mi się ta zabawka i postanowiłem zainteresować się bliżej tematem. Wiem że dobre firmy to Alan/Midland oraz President. Patrzyłem na allegro jednak dla mnie jak narazie jest to troche czarna magia. Wyczytałem że najważniejszymi aspektami to wybranie jak się chce montować antenę. Zdecydowałem się na zwykły magnez oraz, że antena powinna posiadać minimum 1,45 cm by miała dobry zasięg. Niestety nie wiem jakie radio wybrać żeby było dobre a żadnego starego typu radia nie posiadam.

Zwracam się do specjalistów o pomoc w wyborze radia do kwoty podanej w temacie.. Może być antena w zestawie lecz niekoniecznie.

Pozdrawiam i czekam na informacje oraz w miare możliwości o linki ;)

Abject
Abject
Obserwowany

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Skoda Octavia I
Silnik: 1,9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

04 Lut 2013, 18:35

Trochę odgrzeję kotleta, ale ze względu na to że jest dużo obserwujących temat komuś się przyda.

Polecam na początek radio z rf-gain, oraz squelch. Opcji radia bez rf-gain nie polecam, bo szkoda to psuć sobie nerwy. Radia polecane to Uniden 520, M-tech Legend II, produkty President Johny itp./Stabo

Poradnik - jakie wybrać CB radio
cbmaniak
Nowicjusz

Auto: ASTRA G

10 Kwi 2014, 10:37

To oczywiście zależy od tego jak często radio ma być używane z takich tańszych można kupić cb radio Alan 102 u nas już za 200 zł. Natomiast lepszej jakości są radia marki President u nas CB radio CB Radio President Tommy ASC u nas można kupić już za 369 zł
Radio wyposażone w funkcję ASC (automatycznej blokada szumów) trzeciej generacji. ASC zwalnia kierowcę z konieczności ciągłego regulowania czułości blokady przy zmiennym natężeniu zakłóceń radiowych np. przy wjeździe w tereny zurbanizowane. Przy wyjeździe z miasta funkcja automatycznie zmniejsza próg blokady.Jest też duży i czytelny wyświetlacz LCD, który pozwala na odczyt funkcji tego radioodbiornika. Radia CB firmy President posiadają polską homologację, dzięki czemu można je używać całkowicie legalnie.
agito
Nowicjusz

Auto: Każde auto jest dobre

08 Lip 2014, 13:18

A moze takie TF SIRIUS-108 od Telefunken by Ci sie spodobało? Bo mi sie wydaje że jak na początek to super, no i nie bedzie takie drogie wiec nie obciąży zbytnio Twojej kieszeni.
teri
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 09 1998
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Du
Silnik: 2000
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013