Cb radio

19 Sty 2009, 18:41

a no i niewiem czy np nr GG cos da ale to napewno szybszy komunikator wiec podaje nr no i jasli kto ma czas to sie odezwie bo mam pare pytan takich tam luznych w sprawie cb no i na gg bedzie szybciej no i jesli bede wiecej wiedzial to niebede przeszkadzal na drodze dajmynato hehe 1006044
eddie.1
Nowicjusz

19 Sty 2009, 19:48

Na poczatek radia sie nie stroi tylko stroi sie antene nie wiem czy wiesz ale w polsce wiekszosc urzytkowników nadaje w podstawowej 40AM/FM w tzw. 0 a w niemczech głównie FM w tzw.5 jeśli jest to model z Multi standardem to powinno dac sie je odblokowac z klawiatury jesli jest to zwykły 78 + to muszisz oddac do przestrojenia w tzw. 0 do jakiegos serwisu Cb. Ogólnie radyjko jest ok kup sobie jakąs porzadna antene a nie badziew za 50 zł to bedziesz zadowolony.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

19 Sty 2009, 20:02

Midland Alan 78 plus tak napisali w ebayu , na obudowie pisze ze smiga na 4W . to znaczy ze na 4 watt jakos nie ? czy to przestrojenie to jakies skomplikowane jest ? bo czytam teras o wszelakich cb i tam pisza ze nieoplacalne ze lepiej odrazu cos innego no nie na temat tego wlasnie radia ale innych ja go mam i niewywale go bo musze najpierw powalczyc zanim sie poddam no nie ? czy to przestrojenie to tak jak normalne przestrojenie tv kiedys ? no niewiem jak to wyglada napisz mi prosze . antene narazie kupilem tu w de jakas za 30 ewro tak na poczatek niewarto kupowac za 100 ewro jesli z radia nic niebedzie a jak zadziala radio to i antenke mu kupie ladna . dzieki za odpisanie tak szybko no i czekam na nastepne rady dzieki z pozdro
eddie.1
Nowicjusz

19 Sty 2009, 20:45

Kolego przestrojenie nie jest skomplikowane o ile dobrze pamietam to kwestia przelutowania odpowiednich zworek. Nie chce Cie wprowadzac w bład ale przestrojenie kosztuje chyba ok 25-50zł wiec chyba lepiej przestroic niż płacic 300zł za nowe radio.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Sty 2009, 20:58

no wlasnie mi biega o przestrojenie pisze ze czytalem na temat AM FM w innych radiach a tam pisali ze nieoplacalne . ja moje bede przestrajal jesli bedzie gdzie i bedzie to do zrobienia narazie nie kupie nowego radia bo poco narazie nieznam sie na tym niewiem jak to dziala i jak dzialac tym na drodze a potem niewiem ale dzieki za wszystkie odpowiedzi a TY miales kiedys takie radio albo czy wiesz jak nim operowac bo ja nawet niewiem jak i co tam z tymi klawiszami co od czego jest wiesz oco mi biega albo wysle ci fote i mi to opiszesz ? bo w necie niewiem czy znajde cos takiego
eddie.1
Nowicjusz

19 Sty 2009, 21:16

Proszę bardzo instrukcja obsługi masz tam odrazu opisane gdzie na jakich zakresach sie nadaje - http://grupa-lubelska.oxyhost.com/downl ... _multi.pdf
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Jak zbudować profesjonalny samochód driftingowy?
    Przedprodukcyjna Toyota GR Supra z silnikiem 2JZ, kompaktowa Corolla Hatchback czy bulwarowy roadster Opel GT - liberalne regulaminy techniczne w świecie driftu sprawiają, że inżynierowie mogą stworzyć naprawdę niesamowite ...

19 Sty 2009, 21:36

koledzy bez obrazy ale większość z Was w ogóle nie zna się na CB Radiu i strojeniu...

Stroi się antenę do miejsca jej zamontowania a nie do radia, nie ważne jaka to jest antena.

Przekładanie anteny na inne auto raczej mało pogarsza SWR ale zawsze. Przy tak małych wartościach raczej to nie wpłynie na NADAWANIE.

Polacy nadają z zerach czyli częstotliwość danego kanału musi kończyć się na cyfrę '0', w przypadku kanału 19 jest to częstotliwość 27,180MHz.

Aby gadać z polakami musisz mieć radio pracujące w tzw. zerach.

Jeżeli ktoś chce fachowej porady to niech pisze do mnie na GG (7700645( -> najpierw się przedstawcie skąd jesteście, czyli że z forum. I najlepiej poczytać dział ABC. Większości wyjdzie to na dobre ;)
Mobil
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

19 Sty 2009, 21:59

Kolego mówisz że sie tak dobrze znasz ale jakoś nie widze zebys wniosł cos nowego do tematu tylko powtórzyłeś to co juz było napisane.
Na cb-radio.pl jestem zarejestrowany od ok 2 lat.

I nie mów że sie nie znam na cb i na strojeniu bo juz troche w tym siedze i juz kilkanascie anten stroiłem z zadowalajacym skutkiem do tej pory nikt nie narzeka.

73!
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Sty 2009, 22:54

nie napisałem o wszystkich, ale większości. podsumowałem z grusza wszystkie wypowiedzi i się za głowę złapałem co tam pisali... nie mówie konkretnie o danych osobach.
Mobil
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

12 Lut 2009, 16:28

potwierdzam to co mówił przedmówca cb radio się naprawdę przydaje, ja właśnie sobie zamontowałem, z pomocą kolegów z SGL-W (Warszawskiej grupy fanatyków radiowych) mają oni swoją stronę i służą pomocą w wyborze sprzętu i odpowiedniej instalacji. Polecam , moje radyjko spisuje się bardzo dobrze
fantomass
Nowicjusz