Cb radio

28 Gru 2008, 18:23

Witam. Chcem kupić sobie cb radio wraz z antena ktorego bede używał w dwóch samochodach w osobowym i dostawczym busie może mi ktoś poradzic co wybrac ? z góry dziekuje :)
Kafarek7
Nowicjusz

28 Gru 2008, 22:29

A ile chcesz na to wydać?
Dyziek
Nowicjusz

29 Gru 2008, 22:06

tak około 500 zł
Kafarek7
Nowicjusz

30 Gru 2008, 08:45

Słyszałem, że przekładanie radia z jednej maszyny do drugiej jest niekorzystne - trzeba nastroić radio na każdym razem - chyba, że masz identyczną długość kabla tu i tam.
Pysio
Nowicjusz

30 Gru 2008, 17:17

jeżeli do 500zł to proponuję unidena 520xl i do tego lemma at-71 a co do przekładania to prawda, ale obecnie za niecałe 40 zł można kupić reflektometr, strojenie proste jak drut.
Dyziek
Nowicjusz

31 Gru 2008, 16:39

Słyszałem ze mona kupic antene zestrojona czy wtedy bede mogl przekładac cb wraz z antena ?
Kafarek7
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    EURO NCAP: Pięć gwiazdek dla nowego Audi A3
    Zdobywając pięć gwiazdek, Audi A3 osiągnęło najlepsze wyniki w teście zderzeniowym przeprowadzonym przez Euro NCAP. We wszystkich kategoriach łącznie, model zdobył 88 na 100 możliwych punktów. Organizacja ds. oceny ...

31 Gru 2008, 17:22

nie za bardzo, bo antena jest zestrojona do dachu samochodu, w dalszej mierze do radia. Radio będzie działało, ale nadawanie będziesz miał słabsze. Warto zainwestowac te 4 dychy w reflektometr. Strojejnie trwa 3 minuty
Dyziek
Nowicjusz

01 Sty 2009, 12:53

a jak bym kupił jedno cb i dwie anteny, zestroiłbym je na kazydm samochodzie i tylko przekładał cb ??
Kafarek7
Nowicjusz

01 Sty 2009, 13:26

może tak być ale chce ci się wydawać pieniądze na 2 anteny??
Dyziek
Nowicjusz

01 Sty 2009, 14:31

Jak dla mnie to takie przekładanie odbiornika byłoby trochę uciążliwe. Na twoim miejscu kupiłbym 2 radyjka i przynajmniej miałbym wszystko z głowy.
Pysio
Nowicjusz

01 Sty 2009, 15:06

tylko $$$ potrzebne, lepiej kupić jedno dobre radio np president Herbert i do tego porządną antenke np sirio performer 5000. Do tego reflektometr i macie sprzęt 1 klasa 8)
Dyziek
Nowicjusz

02 Sty 2009, 16:16

no tak tylko że prawie ciagle radio bedzie w busie a zadko bedzie przekładane do drugiego samochodu wiec rozwiązanie Dyzia bardziej mi odpowiada :)
Kafarek7
Nowicjusz

14 Sty 2009, 00:58

Witam...

Jak już chcesz robić takie rzeczy to najmniejszym złem jest:

zamontowanie 2 anten (każda antena stroi się do charakterystyki pojazdu)
przekładanie CB z pojazdu do pojazdu.
kamikadze_cb
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok

14 Sty 2009, 09:43

Koledzy musze sie z wami nie zgodzic jeśli chodzi o przekładanie radia i anteny do innego auta. Jeżeli była by to antena na magnesie to stroisz raz do tego auta co wiecej bedziesz uzywał Cb a jak bedziesz chciał przełożyc do innego auta to nie trzeba nic stroic przekłdasz i tyle ja spokojnie przekładam sprzet z jednego do drugiego i nic sie nie dzieje SWR nie znacząco rosnie nawet jeśli przełoze z hatchbacka na klape bagaznika do sedana to smiało moge smigac.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

19 Sty 2009, 18:38

witam widze ze tu jest wiecej ludzi znajacych cie na cb . mam pytanie jesli moge kupilem w niemczech cb radio marki Midland Alan 78 plus no i niewiem czy bedzie mi to w pl smigalo pisze na tym FM i AM niewiem jak to przelonczyc teras na wyswietlaczu jest FM niemam jeszcze anteny wiec nic nieodbiera ale za pare dni bedzie antena to cos powinno byc nawet jesli niebedzie nastrojone . no wlasnie czy bedzie ? prosze o odpowiedz . napiszcie mi prosze czy to radio jest cos warte co z tym FM AM . no i co jeszcze powinienem wiedziec na temat tego radia bo nieznam sie na cb jestem nowy wiec im wiecej porad tym lepiej pozdro
eddie.1
Nowicjusz