CB radio w Polonezie Caro Plus

09 Lip 2010, 12:17

witam. dostałem ostatnio od znajomego zabytkowe radyjko tj cobrę 19 plus :) do tego antenkę magnesową firmy - nieznanej. wszystko ładnie ze sobą działa, sprawdzone miernikiem SWR. problem polega na tym że auto zakłóca mi radio. najbardziej silniczek wycieraczek i wentylatorów na chłodnicy. dodam że to antena ściąga te zakłócenia bo gdy ją odłączyłem i włączyłem wentylatory to była cisza. poradźcie czy da się z tym coś zrobić? może inna antena? a może jakieś odkłócenie tych silników elektrycznych?
grzegorz681
Nowicjusz

Miejscowość: Psary

09 Lip 2010, 18:51

Generalnie z zakłóceniami wchodzącymi przez antenę jest duży problem możesz spróbować z inną anteną. Kiedyś słyszałem, że obłożenie kilkoma warstwami foli aluminiowej może pomóc ale mówię tylko co słyszałem.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

09 Lip 2010, 19:00

PrezesArtek napisał(a):Generalnie z zakłóceniami wchodzącymi przez antenę jest duży problem możesz spróbować z inną anteną. Kiedyś słyszałem, że obłożenie kilkoma warstwami foli aluminiowej może pomóc ale mówię tylko co słyszałem.

Proponujesz zmianę anteny, ale na jaką? chyba już nie magnetyczną a stałą, powiedzmy na klapie bagażnika? spróbuję zwalczyć te zakłócenia, przeszkadza mi tylko silnik od wentylatora i wycieraczek. więc chyba można się z tym uporać...
grzegorz681
Nowicjusz

Miejscowość: Psary

11 Lip 2010, 15:50

A jesteś na pewno pewien że to nie wina radia? W nowoczesnych radiach montuje się filtry przeciwzakłóceniowe, a mimo to występują zakłócenia od samochodu. Według mnie to bardziej radio ściąga wszelkie zakłócenia z instalacji elektrycznej auta, a to że nie było zakłóceń z odłączoną anteną to mógł być jakiś czysty przypadek.
lukker
Początkujący

Miejscowość: Starachowice

12 Lip 2010, 11:41

Najlepiej zrobisz jak podjedziesz do sklepu i sprawdzisz sobie anteny np. Sirio Ml-145, Sirio AS 100, President Florida lub Super Florida
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...