Witam!
Ja miałem kiedyś CB TTI TCB 770 z anteną Sirio (nie pamiętam modelu, chyba 145 - spokojnie, długość miała ok 95cm) i słyszałem wszystko bardzo wyraźnie do 3-4 km w trasie, bardzo byłem z tego zestawu zadowolony, kosztował "jeno" 400zł nowy. Minusem był brak automatycznej blokady szumów (tzw ASC), co słychać było przy wjeżdżaniu do miasta, od razu kupa zakłóceń i szumów, trzeba było ręcznie ustawiać bramkę szumów... Ale później kupiłem Presidenta Johnny II ASC, niestety musiałem kupić krótszą antenę (antena Pirat - 70cm), bo zmieniłem garaż i mam teraz niższe drzwi. I też wyraźnie słyszę wszystkie rozmowy, ASC działa bardzo dobrze i jest wygodne (nie podjerzewałem nawet, że może aż tak pomóc), niestety krótsza antena to mniejszy zasięg. W ciągu dnia, gdy ruch na drodze jest dość duży/umiarkowany nie ma problemów, ale jak się jedzie w nocy, po 23:00, to trudno o coś kogoś spytać, bo ten ktoś Cię słyszy, ale Ty już jego niekoniecznie... Gdybym miał wybrać rozsądny zestaw, żeby nie wywalać na niego masę kasy - to bym wział tego Presidenta z anteną Sirio 145. Aha, każdą antenę inną niż Mr. President (np Florida, choć to nie najlepsza antena), trzeba dostrajać do CB radia Presidenta (nowe radio ok 500zł, antena Sirio 145 to 150zł). Ale rozejrzyj się, pytaj, jak Ci się nie spieszy, może ktoś zaproponuje inny zestaw w jeszcze rozsądniejszych pieniążkach? Pewne jest jedno - wystarczy jednaakcja na drodze, żeby CB Ci się zwróciło
![Laughing :lol:]()
A czasami przydaje się też np w korkach, żeby je jakoś ominąć, albo jak jest wypadek, to użytkownicy CB szybko znajdują objazdy, a nie stoją do czasu oczyszczenia drogi.