CB radio wraz z anteną do Volva (na trasy).

11 Mar 2012, 16:23

W dniu dzisiejszym mam przykrą przyjemność finansować przelot pana premiera do domu, więc postanowiłem że w przyszłym tygodniu, max za dwa muszę kupić CB wraz z anteną.

Głównie zależy mi na jeździe w trasie (czyli dłuższa antena- nie wiem dokładnie ile ma wynosić) a radio ma służyć do słuchania informacji (nie potrzebuje zmiany kanału w słuchawce) - miło gdyby słowa dało się w miarę zrozumieć, bez dużych domysłów.
Tych urządzeń nie chce na stałe przymocowywać, gdyż nie wiem ile jeszcze swoim Volvem będę jeździł.
Bo czasami prawda to za mało, ludzie czasem zasługują na coś więcej. Na to, by ich wiara została wynagrodzona.
Los_Emilos
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 15 04 2009
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Volvo V40
Silnik: 2.0 16V 140KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

25 Mar 2012, 21:16

Witam!
Ja miałem kiedyś CB TTI TCB 770 z anteną Sirio (nie pamiętam modelu, chyba 145 - spokojnie, długość miała ok 95cm) i słyszałem wszystko bardzo wyraźnie do 3-4 km w trasie, bardzo byłem z tego zestawu zadowolony, kosztował "jeno" 400zł nowy. Minusem był brak automatycznej blokady szumów (tzw ASC), co słychać było przy wjeżdżaniu do miasta, od razu kupa zakłóceń i szumów, trzeba było ręcznie ustawiać bramkę szumów... Ale później kupiłem Presidenta Johnny II ASC, niestety musiałem kupić krótszą antenę (antena Pirat - 70cm), bo zmieniłem garaż i mam teraz niższe drzwi. I też wyraźnie słyszę wszystkie rozmowy, ASC działa bardzo dobrze i jest wygodne (nie podjerzewałem nawet, że może aż tak pomóc), niestety krótsza antena to mniejszy zasięg. W ciągu dnia, gdy ruch na drodze jest dość duży/umiarkowany nie ma problemów, ale jak się jedzie w nocy, po 23:00, to trudno o coś kogoś spytać, bo ten ktoś Cię słyszy, ale Ty już jego niekoniecznie... Gdybym miał wybrać rozsądny zestaw, żeby nie wywalać na niego masę kasy - to bym wział tego Presidenta z anteną Sirio 145. Aha, każdą antenę inną niż Mr. President (np Florida, choć to nie najlepsza antena), trzeba dostrajać do CB radia Presidenta (nowe radio ok 500zł, antena Sirio 145 to 150zł). Ale rozejrzyj się, pytaj, jak Ci się nie spieszy, może ktoś zaproponuje inny zestaw w jeszcze rozsądniejszych pieniążkach? Pewne jest jedno - wystarczy jednaakcja na drodze, żeby CB Ci się zwróciło :lol: A czasami przydaje się też np w korkach, żeby je jakoś ominąć, albo jak jest wypadek, to użytkownicy CB szybko znajdują objazdy, a nie stoją do czasu oczyszczenia drogi.
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Audi Q2 wygrywa złoto w konkursie
    Kompaktowy SUV spod znaku czterech pierścieni zapewnił sobie najwyższe wyróżnienie w kategorii "Excellent Product Design – Transportation". "Audi Q2 zaskakuje niezależną stylistyką. To nie jest tylko mniejsza ...