CC 700 pali z trudem

08 Lut 2009, 12:36

Witam, mam problem z Cinquecento 700 na gaźniku Aisan...

Problem jest taki, że auto na zimnym silniku nie chce zapalić (wsadzasz kluczyk do stacyjki i kręcisz i kręcisz... a auto nie ma najmniejszego zamiaru zapalić)... Jeśli natomiast użyję "Startera" (który działa przy mrozach -50*C) silnik zapala bez problemu... Tym starterem piska się na filt powietrza i wspomaga zapalanie... ale czy to jest temp. - czy + auto bez tego preparatu nie chce odpalić... Problem znika gdy autem się przejdzie ok 10 km i potem odstawiamy je na ok godzinkę, wtedy nam pali na jeszcze lekko ciepłym silniku normalnie tak jak być powinno... Ale po 3 godzinkach wszystko wraca do normy i musimy używać "Startera".

Co może być przyczyną ? Takie problemy zaczęły się po tym jak samochód wrócił od mechanika (wymiana pierścieni, uszczelki głowicy, olejów ... )
Kamik
Początkujący

• 08 Lut 2009, 12:46

brak ssania
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

08 Lut 2009, 14:40

No i co z tym fantem ? Rozwinął byś wypowiedź, równie dobrze mogłeś napisać "no nie działa coś" na jedno wychodzi... Z ssaniem fakt, jest problem bo obroty nie wzrastają przy otwieraniu ssania...
    Kamik
    Początkujący

08 Lut 2009, 14:45

Sprawdź czy linka od ssania się nie odpięła jak wyglądają przewody i świece ja przerabiałem ten sam problem ale mi się udało usunąć to przez wymianę świec i przewodów a i zimą dolej jagodzianki do paliwa bo różne bywa z paliwem. U mojej siostry w aucie pomaga.
    grzegorz8319
    Nowicjusz

08 Lut 2009, 15:10

Linka jest w porządku, pracuje jak należy tylko silnik obrotów nie zwiększa - nie wiem czemu... Przewody są wyczyszczone i całe więc nie powinny robić problemu... Też się zastanawiałem nad tym czy to nie świece szwankują, ale silnik odpala idealnie jak jest ciepły... No cóż... idę sprawdzę jeszcze te świece...
    Kamik
    Początkujący

08 Lut 2009, 15:18

Sprawdź może czy gaźnik nie zapchany i może jak pociągasz ssanie to może nic się nie dzieje?? może poprostu się zapchał albo gdzieś na ssaniu zawiesza
    grzegorz8319
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Off-roadowe Toyoty dla niderlandzkiej policji
      Toyota podpisała umowę z Policją Narodową w Niderlandach na dostarczenie floty nowych samochodów terenowych. Do służby w policji zostały wybrane Toyota Hilux i Toyota Land Cruiser. Zdecydowały o tym ich możliwości ...

08 Lut 2009, 15:40

Sprawdz przewód podciśnienia,który leci od kolektora ssącego do tego gaźnika,czy jest wpięty i czy nie jest gdzieś przerwany - to bardzo ważne w tym gaźniku.Sprawdz też termozawór.Jak nie bardzo masz pojęcie o zasadzie działania tego faźnika,to lepiej daj to mechanikowi,który robił ci z silnikiem.Teoretycznie wziął za to kasę i powinien to naprawić bez dodatkowej opłaty.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

08 Lut 2009, 16:53

MotoAlbercik napisał(a):Sprawdz przewód podciśnienia,który leci od kolektora ssącego do tego gaźnika,czy jest wpięty i czy nie jest gdzieś przerwany - to bardzo ważne w tym gaźniku

Ten który leci do "dwustopniowego korektora podciśnieniowego" ?

Sprawdzę to jutro bo u mnie jest już ciemno i niezbyt wiele teraz zobaczę przy świetle księżyca...
    Kamik
    Początkujący

09 Lut 2009, 13:51

I jak tam kolego przebiega walka z CC ?? :D
    grzegorz8319
    Nowicjusz

09 Lut 2009, 14:10

1:0 dla CC :)

Wczoraj udało mi się wykręcić tylko jedną świecę, do drugiej nie miałem dostępu (do tej od strony zderzaka). Ale patrząc na stan pierwszej wszystko było w porządku...

Problem leżał w ssaniu... Przepustnica rozruchowa była mocno skorodowana i nie działał tak jak należy... Na razie wszystko jest ok. Zobaczymy na jak długo... :)
    Kamik
    Początkujący