CC 900 gaznik weber - zasilanie problem

01 Kwi 2010, 19:20

witam

mam taki problem po uruchomieniu cc 900 gaznik weber kiontrolka akumulatora nie gaśnie! gdy przygazuje gaśnie na moment i znowu sie włącza.

rano nie mogłem go odpalić (kilka razy próbowałem), dałem sobie spokój po 1godz. spróbowałem i zapalił odrazu i kontrolka była wyłaczona.

teraz uruchomił się normalnie ale kontrolka swieci sie cały czas no chyba, ze przygazuje. co moze byc przyczyna?

Kable wysokiego napiecia?
alternator?
Ostatnio edytowany przez mandarek, 03 Kwi 2010, 16:27, edytowano w sumie 1 raz
mandarek
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa
  • 01 Kwi 2010, 19:48

mandarek napisał(a):teraz uruchomił się normalnie ale kontrolka swieci sie cały czas no chyba, ze przygazuje. co moze byc przyczyna?

Diody prostownicze alternatora do wymiany lub regulator napięcia i sprawdzić trzeba szczotki alternatora - możliwe, że sa wytarte do zera.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

01 Kwi 2010, 22:03

ok dzieki za szybkia odpowiedz

czyli tak w kolejności:
    1. sprawdzic napiecie w akumulatorze miernikiem(tylko kiedy po nocy, przy uruchominym silinku, w którym miejscu dokładnie mieżyć) jeżeli bedzie nieprawidlowy to wymiana regulatora (gdzie znajduje się ten regulator, czy wymiana jest droga i trudna)?

2. rozkręcić alternator sprawdzić stan szczotek oraz sprawdzić diody (jak?). czy poradzi sobie z tym osoba ze średnią wiedzą mechaniczną, elektryczną? (czy wymiana szczotek, diod jest droga, trudna)?

i teraz takie pytanie czy w tym stanie mogę przejechać samochodem jakieś 5-10km. czy coś sie stanie "niedobrego" :roll:
    mandarek
    Nowicjusz

Miejscowość: Wawa
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
      Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
      Ford GT
      Ford GT nie jest oczywiście modelem seryjnym, a egzemplarzem po skrajnych modyfikacjach dokonanych przez Performance Power Racing z Florydy. Specjaliści z tej firmy w konstrukcji pojazdu zastosowali materiał wykorzystywany ...