CC - huk i zatrzymanie przy wstecznym

10 Sie 2009, 23:15

Witam,
Mój problem z CC 700 jest taki, że przy wrzuceniu "wstecznego" (nie za każdym razem, ale coraz częściej) od jakiś dwóch tygodni, jest taki, że słychać dość głośny huk (jakby uderzenie), jest mocne szarpnięcie i już wtedy na 100% nie pójdzie dalej. Ratuję się tym, że wrzucam ponownie bieg i tak na 80% załapie za drugim, albo trzecim razem, albo rezygnuję ze wstecznego i parkuję przodem ;)
Huk jest taki jak przy zderzeniu :/
Dla mnie jest to dość uciążliwe, bo do tej pory zawsze było parkowanie "tyłem", więc ze "wstecznym".
proszę o prorady, sprzęgło mechanik wykluczył i skrzynię biegów też (przy biegach jakieś dwa miesiące temu elementy zostały wymieniane, bo biegi nie zawsze wchodziły i było wtedy lekkie zgrzytnięcie słychać), ale teraz biegi "wchodzą" bez zarzutu.
Proszę o porady, każda w tej sytuacji jest cenna :)
Z góry dziękuję :)
iskra
Nowicjusz

• 10 Sie 2009, 23:57

A jak mechanik wykluczyl sprzeglo i skrzynie biegow, demontowal te elementy i i sprawdzal czy sa dobre czy tylko tak walnal ze dobre?
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

11 Sie 2009, 00:09

demontował przy mnie, faktycznie wyglądało ok
    iskra
    Nowicjusz

11 Sie 2009, 10:33

U znajomego zdarzyło się kiedyś tak że poduszka z pod silnika się rozwaliła i wypadła całkiem i jak chciał cofać to silnik się przemieszczał i z kielicha wychodziła półoś i też było słychać taki huk i jak nie przestawał cofać to huk powtarzał się co chwile i trzepało całym silnikiem. A był z tym kilkakrotnie u mechanika i mechanik twierdził że półoś do wymiany wymieniał ale nic to nie dawało dopiero później znalazł ten problem sam.
    PrezesArtek
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Audi S8 i Wp11-144
    Silnik: AVP, QG18DE
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2001

11 Sie 2009, 22:48

PrezesArtek ma rację.Wysuwa się połoś ze skrzyni biegow.Autem można cofać ale tylko po prostej,gdy się skręci koła połoś wyskakuje i blokuje auto.Przyczyną może być złe ustawienie silnika względem nadwozia,rozejście się przodu lub zerwana poduszka.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

25 Sie 2009, 20:27

poduszka została wymieniona, strzeliła znowu, więc druga wymiana poduszki, niestety nie pomogło...
    została wymieniona też skrzynia na nową, i teraz jest jeszcze gorzej, bo CC nie jeździ już na żadnym biegu... teraz mam dwie dobre skrzynie :/
    przejrzana jest też półośka, wygląda ok

proszę o jakieś porady, bo CC stoi, a do pracy trzeba jeździć...
    iskra
    Nowicjusz

25 Sie 2009, 21:05

odchyl osłony gumowe przy skrzyni i zobacz ile połośki wchodzą do skrzyni przy skręconych kołach.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

27 Sie 2009, 01:27

praktycznie całe wylatują...
    iskra
    Nowicjusz