Cebtralny zamek GOLF 3 kombi.

14 Maj 2009, 14:15

Jak w temacie, mam z tym problem. Do ostatniej zimy wszystko było ok. Od któregoś zimowego dnia, przed którym w nocy złapał porządny mróz o ile dobrze kojarzę, przestał mi działać centralny zamek w klapie bagażnika(otwarcie kluczykiem jest bez problemu), a ostatnio nie odbija mi do końca w prawych przednich drzwiach. Strasznie mnie to denerwuje, tym bardziej, że dość często korzystam z bagażnika, a od czasu tej usterki każde otwarcie klapy-jak wcześniej wspomniałem-wiąże się z użyciem kluczyka. Diagnoza :?: Ktoś może mi pomóc :?: Nie wiem, co się stało. Czy trzeba rozkręcać klapę bagażnika, czy np. uzupełnić jakiś płyn, czy poprawić jakiś przewód, nie mam pojęcia. HELP ME :!: :!: :!: Proszę, błagam, pomóżcie mi najszybciej jak tylko można :!: Z GÓRY DZIĘKI ZA POMOC :!: :!: :!:
TDI.SUBARU
Początkujący

Zdjęcia: 1
  • 15 Maj 2009, 15:24

Jeżeli jest tak po zimie,to najpierw proponuję posprawdzać wszystkie cięgna drzwi i bagażnika.Problem może być tylko w tym,że poprostu po zimie zacinają się.Trzeba wyczyścić i posmarować wszystkie cięgna i połączenia zamka.Mogło się też poluzować któreścięgno i siłownik nie do końca otwiera/amyka zamek.Inną przyczyną może być też to,że do siłownika dostała się woda i poprostu się lekko zatarł.Siłowniki można rozebrać.Są na nitach i później trzeba je skręcić śrubkami,ale nie jest to opłacalne,ponieważ sam siłownik kosztuje grosze.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

05 Lip 2009, 15:58

Problem został wczoraj rozwiązany. Okazało się, że w klapie bagażnika, w mechanizmie przy samym zamku drut od siłownika wyskoczył z plastikowego zaczepu czyli ze swojego miejsca. Ale i tak dzięki za odpowiedź i pomoc :razz: :grin: Pozdrawiam :!: :smile:
    TDI.SUBARU
    Początkujący

Zdjęcia: 1