Cebtralny zamek GOLF 3 kombi.

14 Maj 2009, 14:15

Jak w temacie, mam z tym problem. Do ostatniej zimy wszystko było ok. Od któregoś zimowego dnia, przed którym w nocy złapał porządny mróz o ile dobrze kojarzę, przestał mi działać centralny zamek w klapie bagażnika(otwarcie kluczykiem jest bez problemu), a ostatnio nie odbija mi do końca w prawych przednich drzwiach. Strasznie mnie to denerwuje, tym bardziej, że dość często korzystam z bagażnika, a od czasu tej usterki każde otwarcie klapy-jak wcześniej wspomniałem-wiąże się z użyciem kluczyka. Diagnoza :?: Ktoś może mi pomóc :?: Nie wiem, co się stało. Czy trzeba rozkręcać klapę bagażnika, czy np. uzupełnić jakiś płyn, czy poprawić jakiś przewód, nie mam pojęcia. HELP ME :!: :!: :!: Proszę, błagam, pomóżcie mi najszybciej jak tylko można :!: Z GÓRY DZIĘKI ZA POMOC :!: :!: :!:
TDI.SUBARU
Początkujący

Zdjęcia: 1
  • 15 Maj 2009, 15:24

Jeżeli jest tak po zimie,to najpierw proponuję posprawdzać wszystkie cięgna drzwi i bagażnika.Problem może być tylko w tym,że poprostu po zimie zacinają się.Trzeba wyczyścić i posmarować wszystkie cięgna i połączenia zamka.Mogło się też poluzować któreścięgno i siłownik nie do końca otwiera/amyka zamek.Inną przyczyną może być też to,że do siłownika dostała się woda i poprostu się lekko zatarł.Siłowniki można rozebrać.Są na nitach i później trzeba je skręcić śrubkami,ale nie jest to opłacalne,ponieważ sam siłownik kosztuje grosze.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

05 Lip 2009, 15:58

Problem został wczoraj rozwiązany. Okazało się, że w klapie bagażnika, w mechanizmie przy samym zamku drut od siłownika wyskoczył z plastikowego zaczepu czyli ze swojego miejsca. Ale i tak dzięki za odpowiedź i pomoc :razz: :grin: Pozdrawiam :!: :smile:
    TDI.SUBARU
    Początkujący

Zdjęcia: 1
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kontrolki samochodowe - sprawdź co oznaczają
      Każdy kierowca zna temat kontrolek które wyświetlają się na desce rozdzielczej (liczniku) przed każdym odpaleniem silnika. Nie są to jednak wszystkie kontrolki które możemy zobaczyć na naszym liczniku. Większość ...
      Eco driving w zimie, kiedy za oknem trzyma mróz
      Jak być eco, kiedy za oknem mróz? Dzięki utrwalaniu odpowiednich nawyków z każdą kolejną zimą zauważymy coraz większą różnicę w portfelu. Eco driving to styl jazdy, który możemy wykorzystywać niezależnie ...