Ceed- osłona przegubu wewnętrznego

28 Mar 2014, 15:27

Cześć,

opiszę swoją sytuację i powiedzcie proszę jak bardzo wciśnięto mi kit, czy może serwis ma rację.
KIA Ceed 1.6CRDI, 121 000km, z marca 2008roku. Serwisowana w ASO. Jestem drugim właścicielem.
Podczas przeglądu technicznego, zwrócono mi uwagę, że uszkodzona jest osłona przegubu wewnętrznego i sugerują jego wymianę. Otworzyłem więc książkę serwisową i tam jest napisane w "Szczegółowych warunkach gwarancji", że
"Z wyjątkiem wyszczególnionych poniżej punktów, gwarancja na Twój nowy samochód KIA obejmuje 36 miesięcy bez limitu kilometrów albo 60 miesięcy lub 150 000km, w zależności co nastąpi pierwsze (gwarancja na układ napędowy wynosi 84 miesiące/ 150 000km) i liczona jest od daty rozpoczęcia gwarancji"
dalej są wyszczególnione elementy układu napędowego i tak:
"2) Skrzynia biegów
Obudowa i elementy wewnętrzne, osie napędowe przednie, przeguby, piasty przednie, łożyska, uszczelki uszczelniacze, przetwornik momentu i obudowa, obudowa sprzęgła. "
Wybrałem się do serwisu w Gdańsku na Kartuskiej i oczywiście zostałem spławiony.
No więc pierwsza sprawa. Czy w skład wymienionego w gwarancji przegubu wchodzi jego osłona? Jest wymieniony przegub i tyle, a czy w jego skład wchodzą osłona, śruby mocujące, smar, pierścienie, czy coś innego to już mnie nie obchodzi. Czy jeśli jej nie wymienię, a przegub się zatrze, to wtedy wymienią i jedno i drugie, a póki sam przegub działa to nic z tym nie zrobią?
Druga sprawa, która mnie powaliła to fakt, że według Serwisu na ten samochód gwarancja jest 5 lat i koniec. To, że w książce napisane jest inaczej nic nie znaczy, bo książka gwarancyjna, według serwisu nie jest żadnym dokumentem i może tam być napisane cokolwiek. W dodatku jest to książka uniwersalna co oznacza, że może być używa do różnych samochodów (padł przykład, że jak się kupuje TV to załączona instrukcja może dotyczyć różnych modeli).
No więc jak wół jest napisane 84 miesiące i czytam mu po kilka razy to samo zdanie, a on "nie" i tyle. Dostałem jakiś wydruk, stwierdzający, że gwarancja podstawowa kończy się w marcu 2013, czyli faktycznie po 60miesiącach ale już o Gwarancji na układ napędowy nie ma słowa.
Wychodzi na to, że autorska interpretacja jest wbrew zdrowemu rozsądkowi i logice języka polskiego. Przychodzi mi namyśl cytat "Nie mamy Pańskiego płaszcza.. i co Pan nam zrobi?"
Jak wy to widzicie?

Na koniec w formie żartu dodam, że oczywiście na szybie jest naklejka, że nowa Ceed ma 7 lat gwarancji, a w książce jest napisane, że gwarancja jest jedną z najlepszych dostępnych na rynku.... no ale jak już się dowiedziałem w książce można napisać wszystko.
DaWitek
Obserwowany

Auto: Ceed
Silnik: 1.6 CRDI
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2008

30 Mar 2014, 18:50

Myślę, że sprawa jest dość nietypowa i sam serwis nie wie jak do tego podejść. A jak nie wiadomo jak podejść do sprawy to się do niej nie podchodzi spławiając klienta i tyle.
W tym przypadku wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem w tym przypadku będzie kontakt z rzecznikiem praw konsumenta. Znajduje się on prawie w każdym mieście i podejrzewam, że nie będziesz miał do niego daleko. Znajdziesz go napewno w necie.
Wybierając się do niego warto wziąśc wspomnianą ksiażkę gwarancyjną z warunkami gwarancji.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Jak sprawdzić / obliczyć szerokość felgi? - instrukcja
    Większość felg myślę, że jakieś 90% będzie miało specjalne oznaczenia co do rozmiaru i wystarczy tylko je odczytać. Jednak zdarzają się też takie które ich nie posiadają i wtedy pozostanie nam obliczyć szerokość felgi ...