Cena BMW e46, manual/automat, Polska/Niemcy

09 Gru 2016, 15:40

Witam,
planuję zakupić BMW e46 na pierwsze auto i chciałabym się dowiedzieć w jakiej cenie kupiłabym dobrą e46?
bo nie wiem czy warto patrzeć na oferty np. po 8 tys zł.

Co do BMW to nie mam jakiś wiekszych wymagań, byleby nie compact/touring no i silnik 1,8 w górę diesel/benzyna - obojętne no i wyposażenie może być ''biedne'' :P

Moje drugie pytanie jest odnośnie skrzyni biegów, czy warto kupić automat na pierwsze no i ile by mnie kosztował taki zdrowy automacik :)

Jeszcze ostatnie pytanie odnośnie kupna, mieszkam raz w Niemczech, raz w Polsce :? i gdzie lepiej kupić BMW Niemcy czy Polska?

Z góry dzięki wielkie! :ok:
xKamilaO
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 09 2016
Auto: W trakcie kupna

09 Gru 2016, 15:59

Co za parcie na znaczek :/
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Gru 2016, 16:02

Silnik bez znaczenia, wyposażenie może być biedne, byle duży silnik, dużo koni i BMW z przodu, matuchno...

Za 8 tyś nie kupisz nic jeżdżącego i bezpiecznego z E46, E36 tak... Na dobre E46 z R6 pod maską przygotuj 14k i więcej. (i tak może być mało) i podaj imię, bo pewnie za miesiąc będzie, że ktoś owinął się wokół drzewa w BMW.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

09 Gru 2016, 16:06

Gdyby było tak jak piszesz to bym kupila e36 w kompakcie, zdrowa/niezdrowa byle by był znaczek, nie sądzisz? A od zawsze chciałam e46, a jako na pierwsze nie wymagam Bóg wie czego.. poza tym każdy kupuje co chce i na co go stać
xKamilaO
Nowicjusz

09 Gru 2016, 16:12

Znajdź wersję z kontrolą trakcji chociaż... Na pierwsze auto i R6 to nie jest byle co.
galakty
Forumowicz VIP

09 Gru 2016, 16:15

Jak brak wymagań, to do 8k szukaj w PL zawsze coś znajdziesz a z zagramanicy znowu dodatkowe koszta.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Zagato Roadster 2012
    BMW Zagato Roadster to eleganckie wcielenie BMW Zagato Coupé, Koncept jest niezwykle trójwymiarowy, szeroki i odznacza się masywnie wyprofilowanym przodem. Przednia sekcja została dynamicznie pochylona i osadzona ...

09 Gru 2016, 16:18

galakty: nie wiem po co głupie dogryzki z drzewem, jestem dziewczyną i nie kupuję bmw po to żeby szaleć jak większość młodych kierowców.. póki co jeżdżę bmw e61, i nieraz jeździłam 328i, ale chciałabym po prostu już mieć swoje auto
w temacie też napisałam że silnik obojętny byleby nie 1,6 bo na ten samochod dla mnie po prostu wydaje się za mały, bardzo często jeżdżę z polski do niemiec i na odwrot..
xKamilaO
Nowicjusz

09 Gru 2016, 16:19

E46 robi się już takim typowym wsiowozem bo potanialo do cen niższych niż zadbane e36, ktore powoli staje się youngtimerem.

Powiedz na czym ci zależy prócz znaczka to będzie nam łatwiej ci pomoc. Ważne też jakie przebiegi robisz roczne. Czy głównie po mieście jeździsz ? Automat w bmw bym od razu odradzil a silnik 4 cylindrowy to już w ogóle smiech.
Hater92
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2010
Przebieg/rok: 10tys. km

09 Gru 2016, 16:35

Hater92: zdrowe, najlepiej oszczędne e46 sedan, najlepiej przed liftem bo te mi się podobają, kontrola trakcji zeby była myslałam też właśnie o e36 ( nie kompakt) z wspomaganiem, kontrola trakcji, głownie te same wymagania co w e46
co do przebiegu rocznie to jakby tak wszystko obliczyc to wyjdzie gdzieś koło 15 tys km, po mieście jeżdżę rzadko
na auto mam póki co odłożone 20 tys zł :)
xKamilaO
Nowicjusz

09 Gru 2016, 16:50

To do 20 tyś znajdziesz dobrą E46 w benzynie (diesla odpuść na te przebiegi, a jeśli się uprzesz to tylko 3.0D).
galakty
Forumowicz VIP

09 Gru 2016, 17:30

Jak mało jeździsz po mieście to 2.0D tylko poliftowe bo przed miały defekty.

Nie chcesz 1.6 ale przy tak małych przebiegach 316i czyli tak właściwie 1.9 było by trafionym pomysłem bo pali mało i ma dość długie przelozenia. R6 wiadomo 2 cylindy więcej muszą swoje wypić więc jak nie zalezy ci na mocy to ci starczy.
Jeśli nie jesteś miłośniczka marki, która ma zamiar ładować worek kasy w auto to e36 zadbane sobie z góry odpusc bo szkoda auta .

Ps. Rzecz gustu ale wg mnie e36 jak i e46 najładniejsze są w turasie ;)
Hater92
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2010
Przebieg/rok: 10tys. km

09 Gru 2016, 18:24

Hater92 napisał(a):Rzecz gustu ale wg mnie e36 jak i e46 najładniejsze są w turasie
załóżmy Klub Fanów Turasa :piwo:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Gru 2016, 18:45

Jeździłem w życiu różnymi autami. Wzbraniałem się od BMW, bo fama krążyła po Polsce, że to burakowozy i w dodatku drogie w utrzymaniu.
Daruję sobie jednak opis, co mnie skłoniło do zakupu wiejskich bolidów... mam już swoje lata i żałuję, że wcześniej nie rozpocząłem przygody z marką BMW.
Niestety, prawda jest taka, że tylko w miarę młody i zadbany egzemplarz sprawi mnóstwo przyjemności z eksploatacji.
Jeśli natomiast samochód będzie miał już swoje lata i będzie drogi w zakupie, to też jest duże prawdopodobieństwo, że się nie zawiedziemy.
Nie licz na "okazje". Nikt dziś nie jest głupi. Wie co sprzedaje.

Może tylko dodam, że beemek nie kupowałem w Polsce.
Były benzyniaki ale większość diesle.
Wiedziałem, że jeśli tanio kupię, to będzie to studnia bez dna. Nie zawiodłem się ani razu.

Radzę odłożyć większą sumę i szukać droższych z danego rocznika.
No i szukać w Niemczech w lokalnych gazetach. Dobrze by było, gdyby Ci się udało kupić prosto od Niemca. Ja kupowałem zawsze od Turków, (bo nie mieszkałem ani nie pracowałem w DE). Normalnie loteria.
A jak tanio kupujesz, to dwa razy kupujesz.

Nie będę doradzał co do silnika. Największą gwarancją jest mały przebieg, lub udokumentowany ewentualny remont.

Nie robisz dużych przebiegów, więc w razie odsprzedaży dużo nie stracisz.

Kupując drogo jest duże prawdopodobieństwo, że pieniądze będziesz wydawać tylko na paliwo i okresowe obsługi.
Da Ci to możliwość odłożenia pieniędzy na nowszą beemkę.
Rexman
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Mała
Prawo jazdy: 22 02 1979
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw F11
Silnik: M57 D30 313KM.
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

09 Gru 2016, 18:48

Dziewczyna prosi o rade co do wyboru rodzaju napedu, a tu sie zaczyna wycieczka, ze wiocha, ze patrzy na znaczek(az tak cie boli, ze ktos chce kupic niemiecki samochod???), ze a drzewie sie owinie. Ale jakby szukala lexusa, albo toyoty to juz inna gadka, prawda???
Brakuje jeszcze tylko zaproponwania jakiegos fiata czy pezota zamiast bmw i nastapi zwienczenie tej farsy. Dawac tego 3warna, bo to forum to kpina, podworkowa wiedza i kompletny brak profesjonalizmu. Dziwie sie, ze ktos tu jeszcze przychodzi po rady.

Automat bardzo fajna rzecz i polecalbym szukac takiej wersji. W wariantach benzynowych jest trwaly, problemy wystepuja przy 3.0d.
10tysiecy to budzet na bardzo ladny egzemplarz 4cylindrowy, i taki bylby optymalny, bo kobieta 200koni mechanicznych chyba nie potrzebuje :)
Nie wiem tylko jak z dostepnoscia takiego poleczenia... 318i+automat, moze byc krucho. Duzo latwiej o 323i, lub 325i w automacie. Ladna wersja 6cylindrowa to wydatek okolo 15k. Plusem automatu jest to, ze raczej byl uzwany do spokojniejszej jazdy.
Wersja przed liftingiem cechuje sie trwalszymi silnikami, niz ta po.
Ostatnio edytowany przez mike, 09 Gru 2016, 18:57, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Jak Ci się tu nie podoba to nie przychodź. Ban na własne życzenie
:naughty:
959
Aktywny

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: E320 CDI

09 Gru 2016, 19:25

Jest dużo racji w tym co pisze 959 :ok:
Tak, zapomniałem dodać o automatach... rzeczywiście silniki tam są nie wyżyłowane.
Moim następnym na pewno będzie automat.

Co do mocy, to sama zdecyduj po przejażdżce.
Pozwólcie mi coś zasugerować. Ostatnio przyszło mi pojeździć samochodzikami z wypożyczalni. Były to autka z silniczkami jak w kosiarkach. Odwykłem od takich "mocy". Na autostradach czułem się, jak bym zawsze był na podporządkowanej. Zawsze musiałem ustępować tym szybszym.
Nawet jadąc przepisowo 140 km/h, nie było czym jechać. A wychlało tyle co 3 litrówka.
Wydaje mi się, że Kamila te małe przebiegi będzie miała właśnie autostradowe.
Rexman
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Mała
Prawo jazdy: 22 02 1979
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw F11
Silnik: M57 D30 313KM.
Typ: Kombi