Cena OC

19 Maj 2011, 18:19

Witam. Zdawałem prawko(zdaję?) z myślą o pracy i ewentualnym zakupie auta. Na auto planowałem odłożyć 20 koła. Spodziewałem się, że samo OC wyniesie mnie około 60zł miesięcznie. Wszedłem w kalkulator(nie mam najbliższych członków rodziny, którzy mieliby prawko) i się załamałem. W Link4, czy direct cena wynosi od 2-2,5k. Załamka. Postanowiłem więc w formularzu wybrać jakiegoś starego szrota zamiast golfa IV 1,9TDI, i bez różnicy(ewentualnie mała). Obliczając ile mnie to wyniesie(prawie 200zł miesięcznie OC+ 100zł paliwo-starczy na zaledwie parę jazd,+ roczne przeglądy i o ewentualnych naprawach już nie wspominając) złapałem się za głowę. Doszedłem więc do wniosku, że albo ja nie jestem polakiem, albo Polacy są strasznie bogaci, skoro tyle osób decyduje się na prawko i od razu samochód. Zarabiając ok. 1300zł i studiując 300zł miesięcznie(sama eksploatacja) za góra 4h jazdy autem na miesiąc to dla mnie astronomiczna kwota(prawie bańska za godzinę spokojnej jazdy wozidełkiem). To ja już wolę autobusy(które też swoją drogą nie są takie tanie) lub ewentualne auto służbowe:P

Jeeli gdzieś się mylę proszę poprawić:P.
Gazi
Nowicjusz

20 Maj 2011, 09:12

Niestety, ceny OC poszły w górę, a Ty masz do tego zwyżki za wiek i brak stażu, więc cena 2-2.5k nie jest czymś dziwnym, zwłaszcza jeśli chcesz auto z prawie dwulitrowym silnikiem. O ile swojego wieku i stażu nie zmienisz (to znaczy zmienisz, tylko bardzo powoli ;-) ) to możesz zamiast tego pomyśleć o mniejszym silniku.
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

20 Maj 2011, 09:53

GB napisał(a):Niestety, ceny OC poszły w górę, a Ty masz do tego zwyżki za wiek i brak stażu, więc cena 2-2.5k nie jest czymś dziwnym, zwłaszcza jeśli chcesz auto z prawie dwulitrowym silnikiem. O ile swojego wieku i stażu nie zmienisz (to znaczy zmienisz, tylko bardzo powoli ;-) ) to możesz zamiast tego pomyśleć o mniejszym silniku.

Sprawdzałem nawet 1,4 i z ceną było podobnie.
Gazi
Nowicjusz

21 Maj 2011, 13:58

Gazi napisał(a):W Link4, czy direct cena wynosi od 2-2,5k.

Uhhh... bardzo dużo. Obstawiałbym, że ok. 1500 zł co i tak jest wysoką kwotą.

Jedyne co można Ci doradzić, to próbuj znaleźć kogoś kto ma zniżki i do kogo masz zaufanie, a on do Ciebie.

Polacy nie są tacy bogaci. Większość wydaje rocznie na ubezpieczenie do 500 zł. Sam niedawno posłużyłem swoimi zniżkami osobie z rodziny i wyszło 400 zł w Liberty.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Maj 2011, 11:51

Cena swoją drogą, ale pamiętaj ubezpieczenie to inwestycja która może sie kiedyś zwrócić.
griff
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

22 Maj 2011, 17:21

griff napisał(a):Cena swoją drogą, ale pamiętaj ubezpieczenie to inwestycja która może sie kiedyś zwrócić.

Co takiego? Jaka inwestycja? Zwykła opłata.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Renault 5 Prototype - samochód elektryczny
    Renault 5 Prototype pokazuje ambicje marki – Renault chce upowszechnić dostęp do samochodów elektrycznych dzięki modelowi, który wejdzie do sprzedaży w 2024 roku. Stylistyka nowego modelu nawiązuje do ...

27 Maj 2011, 18:32

griff napisał(a):Cena swoją drogą, ale pamiętaj ubezpieczenie to inwestycja która może sie kiedyś zwrócić.

Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Pytanie było o OC, więc jeśli ta "inwestycja" ma się komuś zwrócić to tylko komuś kogo autor pytania (ze swojej winy) stuknie. Jeśli autor pytania ma aż tak altruistyczne podejście do życia ;-) to polecam PZU.
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

28 Maj 2011, 12:06

Szkoda, że nie pomyślałeś wcześniej o gromadzeniu zniżek z tytułu bezszkodowego przebiegu ubeżpieczenia. Gdybyś dajmy na to od 16-go roku życia był dopisany do dowodu rejestracyjnego tatusia, to miałbyś teraz dużo tańsze OC.

Waldemar
Ostatnio edytowany przez WaldemarK, 28 Maj 2011, 22:21, edytowano w sumie 1 raz
WaldemarK
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

31 Maj 2011, 13:33

W tych wszystkich towarzystwach reklamujących się jako tanie, np. Link4 ubezpieczenie dla młodego kierowcy jest bardzo drogie. A tańsze wychodzi w tych mniej znanych ubezpieczalniach. Ja za swoją Corsę w PTU zapłaciłem 1100zł i była to najtańsza oferta. Samochód kupiony 2 dni po odebraniu prawka. Teraz dla młodych kierowców dobre oferty ma przygotowane też PZU, właśnie ruszyli z kampanią reklamową.
kminek4
Nowicjusz

Miejscowość: Miasto

02 Cze 2011, 17:59

kminek4 napisał(a): Teraz dla młodych kierowców dobre oferty ma przygotowane też PZU, właśnie ruszyli z kampanią reklamową.

Pytajcie koniecznie o taka znizke, pod nazwa chyba "nowy w PZU". Mam znajomego agenta ubezpieczeniowego wiec dal mi taka znizke (19lat, rok prawko wiec cena i tak zwalala z nog za 15 letnią renate T_T) wynosi ona bodajze 10% czy 15%. No ale jak sama nazwa znizki mowi warunek zeby ja uzyskac jest oczywisty :).
Arkhotep
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice