Centralny zamek z pilota - Peugeot 206

10 Paź 2017, 08:20

Witam ,

( To jest mój pierwszy post więc jak coś źle napiszę lub w złym dziale to proszę nie usuwać a z modernizować, dziękuje ! )

Mój problem polega na nie działającym czasami centralnym zamku. Wygląda to tak :
Gdy wyjdę z auta i zamknę go pilotem , działa wszystko ok - samochód się zamyka, natomiast po 10 - 15 min gdy chcę go otworzyć - zamek w ogóle nie reaguje . Muszę go otwierać ręcznie od strony pasażera gdyż od kierowcy coś się zepsuło i nie mogę przekręcić kluczyka . Zauważyłem jednak, że takie coś dzieje się tylko wtedy, kiedy jemu się ,,zechce,, otworzyć . Przykładowo na 10 prób otworzenia auta z pilota po tych liczmy 20 min od zamknięcia - 3-4x się uda a pozostałe 6-5x nie , ponieważ w ogóle centralny z pilota nie reaguje na ... pilota :) Proszę pomóżcie mi gdzie szukać przyczyny , czy wystarczy odpiąć sterownik zamka i go nie wiem .. przeczyścić ? Gdzie on się znajduje ? Dodam że bateria w pilocie została wymieniona na nową - taką , która była poprzednio . Mam jeszcze inne pytania dot. mojej 206stki ale nie będę pisał w tym poście bo to ze strony administratora za pewne nie przejdzie :) Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc :(
McMemorek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Peugeot 206
Silnik: 1.9 D
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

10 Paź 2017, 13:21

Napisz jeszcze czy to jest oryginalny centralny zamek i zamykasz/otwierasz z oryginalnego kluczyka?

Zamkiem w prawych drzwiach otwierasz też przednie lewe?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

10 Paź 2017, 14:47

Tak, kluczyk jest oryginalny , co do centralnego to nie mam pojęcia bo nawet nie wiem jak to sprawdzić . Kontaktu ze sprzedającym nie mam bo wyjechał za granicę i zmienił nr tel na zagraniczny jakiś . Zamkiem od strony pasażera (przód ) otwierają i zamykają mi się wszystkie drzwi czyli centralny działa Nie mogę otworzyć tak jak pisałem drzwi od strony kierowcy , nie da się przekręcić ani w lewo ani w prawo kluczyka. Ale to akurat nie problem , najbardziej mnie denerwuje że ten pilot centralki nie działa . Wkurza mnie że muszę co chwilę otwierać kluczykiem skoro mam od tego pilot.
McMemorek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Peugeot 206
Silnik: 1.9 D
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2002

10 Paź 2017, 20:26

Problem może być w samym kluczyku z elektroniką. Nie masz drukiego żeby potestować przez jakiś czas czy problem będzie występował?

Mogą też występować jakieś zakłócenia sygnału, ale tu raczej musiałbyś parkować mniej więcej w tym samym miejscu gdzie problem by się powtarzał.

Przypominam sobie taki problem w nissanie z dokładanym centralnym. Właściciciel miał tylko problemy z otwieraniem i czasem zamykaniem samochodu z pilota. Jak się okazało to telefon który nosił wkieszeni miał na to wpływ. Doszedł do tego po dwóch miesiącach :) przypadkiem. To tak w ramach ciekawostki bo mi się właśnie przypomniało.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999