Ceny samochodów a kryzys ekonomiczny

20 Lis 2008, 10:59

od razu zaznaczam, ze nie studiowałem ekonomi i pytanie zadaje aby sie czegoś dowiedziec. mianowicie czy ceny samochodów znacząco wzrosną czy spadną.

w radiu i internecie słysze różne opinie na ten temat. np w wiadomościach podaja ze firmy produkujace samochody ograniczaja produkcję, zwalniaja pracownikow lub wysyłaja ich na przymusowe urlopy. juz od października sa znizki na modele z 2008r.

jest też reklama która mówi że niestabilność najmocniejszych walut może spowodowac szybkie wzrosty cen samochodów zaraz po nowym roku. sam w to nie wierze raczej to działanie marketingowe.

i najważniejsze pytanie JAK TO WPŁYNIE NA CENY UŻYWANYCH SAMOCHODÓW? np 10-latków, w nowym roku wzrosna czy zmaleja?

w radiu mówi o kolesiu bodajże z Wielkiej Brrytani który od poczatku kryzysu nie mógł sprzedać żadnego używanego samochodu, to ogłosił promocje że przy zakupie jednego dostajesz drugi gratis. samochody poszły w ciagu jednego dnia.

ja mysle że jak teraz wszystko zacznie powoli drożeć, będzie coraz trudniej o prace to ludzie nie bedą kupowali samochodów, a co za tym idzie dilerzy bedą musieli obnizyc ceny samochodów.

oczywiście nie jestem ekonomistą i moge sie mylić. co wy uważacie?
strzelba
Nowicjusz

20 Lis 2008, 19:36

strzelba napisał(a):ja mysle że jak teraz wszystko zacznie powoli drożeć, będzie coraz trudniej o prace to ludzie nie bedą kupowali samochodów, a co za tym idzie dilerzy bedą musieli obnizyc ceny samochodów.

oczywiście nie jestem ekonomistą i moge sie mylić. co wy uważacie?

Ja uważam, że w powyższym akapicie jest sprzeczność. Jeżeli wszystko będzie drożeć, to dlaczego auta mają tanieć?

Samochody to dobro bez którego można się obyć, kupowane często jako gadżet, z którego owszem ciężko zrezygnować. Jeżeli uznamy za prawdziwą teorię, że przechodzimy kryzys gospodarczy (bo różne są opinie), to ludzie w czasach kryzysu zabezpieczają swój byt, a nie kupują samochody. Zatem ich ceny muszą spadać.

Jeżeli ceny nowych aut będą spadać, to tak samo będzie z używanymi. Używane jest gorsze, więc musi ustąpić miejsca nowemu.

Nie spodziewałbym się jednak gigantycznych obniżek cen.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak (NIE) wjechać w dziurę? - porady
    W okresie przedwiośnia topniejący śnieg odsłania ubytki w nawierzchni. Dziury najlepiej omijać, ale nie zawsze można zrobić to w bezpieczny sposób. Kierowca ma jednak szansę zmniejszyć ryzyko uszkodzenia samochodu ...