Ceny serwisu klimatyzacji - czy to normalne?

06 Sie 2019, 15:17

Wymiana nieszczelnej chłodnicy klimatyzacji ok. 900zł (części + robota)
Wymiana cewki kompresora 450zł (jw.)

Choć wydawało mi się to drogo, to te dwie rzeczy zrobiłem w czerwcu, po czym klima działała bardzo dobrze przez kilka tygodni, ale ostatnio przestała chłodzić. Wczoraj pojechałem do tego samego serwisu i okazało się, że zostało bardzo mało czynnika i znaleźli nieszczelność na kompresorze. Za uszczelnienie życzą sobie 650zł. Wydaje mi się, że to trochę drogo. Facet powiedział tak: 150zł za wymontowanie, 150 za zamontowanie, 250zł za uszczelnienie i 100zł za dwukrotne sprawdzenie szczelności (raz wczoraj i raz po naprawie).

Pytanie brzmi: czy to są normalne ceny za takie usługi? (Mieszkam pod Warszawą). W poprzednim samochodzie nie miałem klimatyzacji, więc jeszcze się nie orientuję w cenach. No i czy to możliwe, że jakoś celowo uszkodzili wtedy ten kompresor, żeby po jakimś czasie się rozszczelnił? Jestem młodą osobą, być może wyglądam na naiwnego i niestety mam przeczucie, że facet chce wydoić ile się da.

Samochód to Astra Twintop 1.8 benzyna (jeśli to ma jakieś znaczenie).
lasot44
Obserwowany

06 Sie 2019, 15:34

Zamiast uszczelniac stary kompresor to proponuję kupić całkiem nowy, cenowo wyjdzie podobnie, podane ceny za usługi sa realne
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyprzedzanie na czas
    Wyprzedzanie, szczególnie, gdy jest związane ze zmianą pasa ruchu na pas o przeciwnym kierunku, jest niebezpiecznym manewrem. Jeśli dodamy do tego pośpiech i zimowe warunki pogodowe, to otrzymamy okoliczności, które ...