CEPiK przebieg z Niemiec

14 Maj 2020, 23:25

Witam otóż ostatnio sprawdziłem auto w Cepiku, które jeździ od jakiegoś czasu w PL i strasznie się zdziwiłem, że przy naciśnięciu przycisku o sprawdzenie auta z zagranicą pojawił się tam wpis z przebiegiem zagranicznym. Czy ten przebieg jest w jakiś sposób weryfikowany? Wcześniej jedynie można było sprawdzić przebieg jaki był robiony w PL. Ktoś się już z takim czymś spotkał?
Wag
Nowicjusz

15 Maj 2020, 08:28

Tak, jakiś czas temu usługa sprawdzenia samochodu została poszerzona o możliwość sprawdzenia samochodów takich które nawet nie są zarejestrowane w Polsce. Z tego co pamiętam warunkiem możliwości sprawdzenia takiego auta było założenie profilu zaufanego i wtedy można to było zrobić bezpłatnie.

Aktualnie jeżeli pojazd jest zarejestrowany w Polsce (jest w bazie CEP) powinieneś wtedy w zakładce "Dane zagraniczne" zobaczyć informacje w siedmiu kategoriach:
  • Kradzież
  • Złomowanie
  • Powypadkowy
  • Uszkodzony
  • Przekręcone liczniki
  • Niedopuszczony do ruchu
  • Służył jako taxi
Nie ze wszystkich krajów są raporty ale na pewno otrzymasz je z Francji, Holandii, Włoch, Szwecji, Czech, USA i Kanady, więc już sporo. Napisałeś że z Niemiec miałeś informację więc może już została usługa rozszerzona o tan kraj.

Bardzo fajnie, że ta bezpłatna usługa tak się rozwija :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Maj 2020, 18:09

Dokładnie gdy kliknąłem Dane zagraniczne pokazało się 7 punktów i dodatkowo pokazał się ten z przebiegiem i dość mocno się zdziwiłem, bo do tej pory się z nim nie spotkałem. Ten przebieg to jest jakoś weryfikowany? Skąd CEPiK bierze przebieg z zagranicy?
Wag
Nowicjusz

15 Maj 2020, 18:41

Z baz danych które są też dostępne dla każdego i każdy kto wie gdzie i jak to może sobie sam sprawdzić.

Np. dla samochodów z włoszech np. tutaj.

https://www.agenziagammariccione.it/uti ... 5FwPdrpaY4

Inne Kraje typu Szwecja, Dania to już bajka
Cały benelux.

Z Niemiec jest już gorzej...tzn da się ale nic za darmo. :lol:

Tylko że co ci z naszego cepiku jak równie dobrze w Niemczech auta też są kręcone i legalizowane przebiegi po korektach,
Włochy to już na porządku dziennym,

Więc u nas to tylko jakieś tam cyferki, Polski handlarz czasami jest nieświadomy co kupił ...

W miarę normalnie jest jeszcze Skandynawia...Dania / Szwecja tam praktycznie nic się nie da skręcić co by w 5 sekund zaraz nie wyszło :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie