CERAMIZER ktoś używał?? czy to tylko chwyt reklamowy??

30 Mar 2015, 22:47

no szkoda sensei.
Chociaż za mną chodzi myśl o użyciu tego ceramizera o wspomagania kierownicy, o którym chyba najmniej się mówi.
wampir50
Nowicjusz

Auto: Mazda

31 Mar 2015, 17:21

A co się dzieje z układem kierowniczym?
OSobiscie nigdy do takich rzeczy nie używałem ceramizera. RAdzę poczytać trochę :]
Sensei
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2003

31 Mar 2015, 17:43

no jej, co się dzieje...

nie tak łatwo już kręci się kieownicą jak kiedyś i dziwnie zgrzyta jakoś ;/
wampir50
Nowicjusz

31 Mar 2015, 19:44

ja nei wiem czego to może być wina, ale spróbuj. W sumie nie zaszkodzi na pewno a może pomóc
Sensei
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2003

31 Mar 2015, 20:18

no trochę poczytałem i w sumie tak jak o każdymc ewramizerze, albo jedni chwaląalbo inni mówią, że w ogóle nie działa... Zobaczymy, dużo nie tracę :]
wampir50
Nowicjusz

05 Kwi 2015, 18:39

Witam wszystkich ! Jestem tu nowy, zatem jeśli coś poczynię nie tak, to z góry przepraszam. Temat zainteresował mnie, ponieważ od dawna używam preparatów, ceramizujących czy odbudowujących mechanizmy. Tak na prawdę nie każdy ceramizer jest tym samym, opowiem co ja używałem i jakie były efekty:
1. rewitalizant do silników XADO - jest to płynny węglik żelaza, czyli produkt uzyskiwany w procesie hartownia żelaza. Po zalaniu tego preparatu następuje trwałe odbudowanie powierzchni metalowych w silniku czy skrzyni biegów. Stosowałem to do aut w miarę młodych, ale i do bardzo starych z bardzo dobrym efektem
2. Ceramizer firmy VIDAR - substancja ceramiczno-metalowa o podobnym dzialaniu jak w/wymieniony - podobna cena, jakość gorsza niż XADO
3. Liquy Moly Ceratec - mleczko zawierające elementy ceramiczne, ładnie wycisza, wygładza pracę silnika, nie odbudowuje powierzchni metalowych - powleka je warstewką ceramiczną, która ulega ponownemu starciu po ok 50 tys kilometrów
4. Ceramic Ceramiczna ochrona silnika - produkt o ile pamiętam holenderski, działa podobnie jak Liquy Moly, jest natomiast gęściejszy co sugeruje większe stężenie substancji ceramicznej - zalałem to do 6-letniego Renault Scenic 1,9 DCI z przebiegiem oryginalnym 307.000 km - po przejechaniu z tym dodatkiem ok 2000 km auto było na hamowni. Moc nominalna 130 koni, na hamowni wyszło 135 koni.

Ogólnie rzecz biorąc kluczem do sukcesu i poprawnego zadziałania w/w preparatów, jest pierwotne WYPŁUKANIE SILNIKA ! Preparaty będą znacznie gorzej działać lub nie zadziałają wcale, jeżeli będą obrabiać powierzchnie pokryte koksem, odkładami i szlamami z niewymienianego w porę oleju lub oleju nieprawidłowej jakości. Wiem, że pisząc to ściągnę nad swoją głowę gromy, ale stosowałem tę procedure wielokrotnie w autach z przebiegami rzędu 400-500 tysięcy km i nigdy nie było żadnego przeciekania, kopcenia itd. Co więcej - wozy te nadal jeżdżą Smile Jeżeli ktoś potrzebuje porady od kogoś, kto robił to na swojej skórze - zapraszam do rozmowy !
Ostatnio edytowany przez Anjin, 06 Kwi 2015, 15:25, edytowano w sumie 1 raz
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tarcze hamulcowe zabezpieczone przed korozją
    Żeliwa są obecnie najpopularniejszym materiałem stosowanym do produkcji tarcz hamulcowych. Decyduje o tym stosunkowo prosta technologia odlewania, dobre właściwości termiczne i łatwa obróbka. Niestety, jak większość ...

06 Kwi 2015, 10:53

ja używałem, dobry specyfik, sprawdził sie dopiero gdy miałem wypadek, auto na złom ale silnik odpalał mimo tego że byl bez płynu i oleju, silnik przestał działać dopiero gdy sie ostro zagrzał, wystygł, i znowu odpalił, ciągle bez oleju, potem już tłoki chyba spuchły i był stop na maxa, lecz poza tym nic nie zastukało :)
mechan12
Początkujący

Prawo jazdy: 07 08 2012

06 Kwi 2015, 20:45

Moja odpowiedź dotyczy produktu zwanego "Ceramizer" w kontekście "Honda - jazda bez oleju gierkówką".
Możliwe...jedynie w prasie drukowanej można przeczytać przeczytać JEDNO zdanie: "dlaczego kontrolka ciśnienia oleju nie świeci" ?! nie mam więcej uwag.
Nie istnieje wiedza skończona...
oldstaszek
Nowicjusz

Miejscowość: Brzeg
Prawo jazdy: 0- 0-1967
Auto: XM + C6
Silnik: 2,5TD + 2,7 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback

14 Kwi 2015, 21:11

Jeśli chodzi o problemy z układem kierowniczym, w takim celu nie używałem, ale są wersje do stosowania w układzie kierowniczym, może znajdziesz opinie ludzi którzy dolewali
bpa
Początkujący

Auto: volvo v40

08 Cze 2015, 14:02

Witam.
W niedługim czasie mam zamiar użyć Ceramizera gdyż moja turbina zaczęła podciekać. :cry: Dam znać o efekcie.
mandi77
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 01 1995
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Audi Allroad
Silnik: 2.7 BT 250KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Cze 2015, 20:17

generalnie to chwyt marketingowy moim zdaniem... mam wrażenie, że rozwaliłem sobie przez to silnik i musiałem się zgłosić na wymianę do bth fast. teraz jestem zadowolony i nic nie muszę dolewać
Cynober
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 05 1980
Auto: Toyota Corolla

17 Lip 2015, 22:49

domniemywam, że masz słuch absolutny skoro masz świadomość i słyszysz różnice kilku decybeli
qwe97
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 03 1989
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: W124
Silnik: 2,4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1986

17 Paź 2015, 15:24

Miałem saaba 9000 silnik V6 3.0 Przebieg 200 a moźe 300 tyś km kto to wie. Samochód kupiłem uźywany. Wlałem ceramizer z tej tubeczki. Efekt ? Silnik zaczął ciszej pracować. To nie tylko moja opinia. Przejechałem 50.000 km i nie było źadnych skutków ubocznych. Osobiście polecam ten specyfik. Jak ktoś się spodziewa cudów to się rozczaruje. Napewno nie naprawi pękniętego tłoka czy innej powaźnej mechanicznej usterki. Spalanie może ciut mniejsze ale jak ktoś się spodziewa oszczędności rzędu 15-30 % to się rozczaruje.
Piotr55
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 03 1975
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: saab 9000
Silnik: v6 3.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1996

17 Paź 2015, 15:27

Apropo decybeli... 3 decybele to dwa razy głośniej lub ciszej i każdy to wie,,, chyba
Piotr55
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 03 1975
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: saab 9000
Silnik: v6 3.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1996

16 Lis 2015, 15:09

Witam
Dowiedziałem się dzisiaj o tym preparacie.
I zastanawiam się czy warto spróbować.
Ogólnie mam problem ze skrzynią biegów w bmw e46 330d.
Czasami nie chce wchodzić 2 bieg-tzn wchodzi ale czasami trzeba baaaaardzo mocno dopchać i powoli.Efekt jest taki jakbym się cały w smole zatopił i chciał szybko biec...A gdy nie dopchnę go to przy puszczaniu sprzęgła mam zgrzyty-czasami ciężko wyczuć czy bieg już wszedł czy trzeba dopchać....
I tak chcę wymienić olej w skrzyni,czy warto dolać,nie zaszkodzi?Ile tego wlać?
Yamakasi512
Nowicjusz

Auto: nie mam