05 Kwi 2015, 18:39
Witam wszystkich ! Jestem tu nowy, zatem jeśli coś poczynię nie tak, to z góry przepraszam. Temat zainteresował mnie, ponieważ od dawna używam preparatów, ceramizujących czy odbudowujących mechanizmy. Tak na prawdę nie każdy ceramizer jest tym samym, opowiem co ja używałem i jakie były efekty:
1. rewitalizant do silników XADO - jest to płynny węglik żelaza, czyli produkt uzyskiwany w procesie hartownia żelaza. Po zalaniu tego preparatu następuje trwałe odbudowanie powierzchni metalowych w silniku czy skrzyni biegów. Stosowałem to do aut w miarę młodych, ale i do bardzo starych z bardzo dobrym efektem
2. Ceramizer firmy VIDAR - substancja ceramiczno-metalowa o podobnym dzialaniu jak w/wymieniony - podobna cena, jakość gorsza niż XADO
3. Liquy Moly Ceratec - mleczko zawierające elementy ceramiczne, ładnie wycisza, wygładza pracę silnika, nie odbudowuje powierzchni metalowych - powleka je warstewką ceramiczną, która ulega ponownemu starciu po ok 50 tys kilometrów
4. Ceramic Ceramiczna ochrona silnika - produkt o ile pamiętam holenderski, działa podobnie jak Liquy Moly, jest natomiast gęściejszy co sugeruje większe stężenie substancji ceramicznej - zalałem to do 6-letniego Renault Scenic 1,9 DCI z przebiegiem oryginalnym 307.000 km - po przejechaniu z tym dodatkiem ok 2000 km auto było na hamowni. Moc nominalna 130 koni, na hamowni wyszło 135 koni.
Ogólnie rzecz biorąc kluczem do sukcesu i poprawnego zadziałania w/w preparatów, jest pierwotne WYPŁUKANIE SILNIKA ! Preparaty będą znacznie gorzej działać lub nie zadziałają wcale, jeżeli będą obrabiać powierzchnie pokryte koksem, odkładami i szlamami z niewymienianego w porę oleju lub oleju nieprawidłowej jakości. Wiem, że pisząc to ściągnę nad swoją głowę gromy, ale stosowałem tę procedure wielokrotnie w autach z przebiegami rzędu 400-500 tysięcy km i nigdy nie było żadnego przeciekania, kopcenia itd. Co więcej - wozy te nadal jeżdżą Smile Jeżeli ktoś potrzebuje porady od kogoś, kto robił to na swojej skórze - zapraszam do rozmowy !
Ostatnio edytowany przez
Anjin, 06 Kwi 2015, 15:25, edytowano w sumie 1 raz