Chce kupić samochód - Skoda, Opel, VW Passat - Który?

01 Cze 2008, 18:42

Witam serdecznie,
Stanąłem przed wyborem samochodu, modele które zaprezentuje w zasadzie podobja mi sie, ale jednak ekspertem nie jestem...

Przy wyborze przede wszytkim sugerowałem się typem samochodu : kombi, a co do paliwa raczej diesel, dlaczego ? jest oszczedny, a ja nie naleze do osób które ciskają swoje samochody...
Ok, przejde do szczegółów ..

Opel Vectra B Kombi TDI
Skoda Octavia I Kombi TDI wg. allegro zaczynaja sie od I 1996-2004
VW Passat B5 TDI Kombi wersja po liftingu

Nie szukam jakis bardzo starych samochodow... w niektórych przypadkach nie da sie aby samochód byl jak najmłodszy ale mona objac 2000 - 2001 w góre :)

Napiszcie co sądzicie o tych samochodach, jakie są ich zalety i wady, i który samochód wybralibyście. Dziękuje z góry, mam nadzieje, że pomożecie mi nieco w wyborze.

Pozdrawiam serdecznie, i czekam na bardzo wyczerpujące wypowiedzi :)
rufi86
Nowicjusz

Miejscowość: Skarżysko

02 Cze 2008, 15:36

Z modeli które wymieniłeś ja radził bym ci kupić skode lub passata. Ople są to niemieckie solidnie wykonane auta z nienajgorszymi silnikami aczkolwiek zdarzają sie w nich często awarie. Często trzeba wyłorzyć sporą sume na naprawe!!Ja osobiście kupił bym skode z 2.0 l(115KM) benzyne.Są one mało awaryjne i jak na swoją moc oszczędne.wybrał bym wersje z rocznika 1999 (cieszą sie niezwykłą niezawodnoscią) wersje elegance(koszt 13 - 19 tys. zł
piotrek1995
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce

02 Cze 2008, 16:07

witam,
głownie mi chodzi tylko z silnikiem TDI i wazne kombi...

co do psucia sie,kady samochod sie psuje... dlatego tez prosilbym o sprecyzowanie swojej wypowiedzi..

Pozdrawiam
rufi86
Nowicjusz

02 Cze 2008, 19:55

Kolego, to że każdy samochód się psuje jest oczywiste, kwestia jest, który się psuje częściej. Podobnie jak piotrek1995 polecałbym passata lub octavie, bo mają trwałe i dobre silniki
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

02 Cze 2008, 20:24

właśnie. częste usterki w tym modelu (wymienie ci te które są najczęstsze)Wśród najczęściej wymienianych usterek występuje korozja układu wydechowego, drobne awarie elektroniki, wycieki oleju z przekładni kierowniczej, zatarcie linki hamulca ręcznego, uszkodzenia siłowników zamka centralnego. W zawieszeniu, z przodu zbyt często zużywają się łączniki i gumy stabilizatora oraz poduszki górnego mocowania kolumn resorujących. Z tyłu natomiast wybijają się gumy stabilizatora.No i dorzuce nisko kulture pracy silnika oraz zbyt miękie zawiesznie(oczywiście jak na polskie drogi!)
piotrek1995
Nowicjusz

03 Cze 2008, 17:09

Witam serdecznie

Mam jeszcze pytanie
chodzi o opel astra kombi TDI
mniej wiecej tak to wyglada
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co sadzicie o tym modelu, o ogolny całokształ silnik, awarie itp...

Pozzdrawiam
rufi86
Nowicjusz

03 Cze 2008, 20:39

Patrząć na te zdjęcia widze że samochód jest zadbany. Myślę że opel astra jest samochodoem wspaniałym(jestem szczęśliwym posiadaczem) . Czy pan kupuje go od kogoś znajomego czy z ogłoszenia bo jesli z ogłoszenia to niewiadomo czy licznik przypadkiem nie jest cofnienty, wiec radził bym panu z jakimś zaufanym mechanikiem sprawdzić ten samochód
piotrek1995
Nowicjusz

03 Cze 2008, 23:40

a co powiecie na to, niby 7 latek a ma przejechane 11.000 km ?
rufi86
Nowicjusz

04 Cze 2008, 14:19

Ja w to niewierze że ma tylko 11 tys!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Radziłbym aby pan go dokładnie obejrzeć ( jak jusz wcześnie powiedziałem ) z zaufanym mechnikiem
piotrek1995
Nowicjusz

04 Cze 2008, 16:04

jak sie w miare dynamicznie rozmowa rozkrecila nt opel astra 2 kombi TDI
Chcialbm dowiedziec sie wiecej nt tego samochu np: na allegro spotkalem opla z silnikiem 2.0 DTI czy cos takiego :)

i teraz mam pytanie ile to spali na miescie na 100 oraz ile to pali na szosie na 100.. :)

Tak samo jak sinik sie sprawuj, czy glosno chodzi itp itd...
czekam na komentarze

Pozdrawiam
rufi86
Nowicjusz

04 Cze 2008, 18:20

w trasie pali 5.9 l - 6.5l a w mieście 8 l na 100
piotrek1995
Nowicjusz

04 Cze 2008, 20:42

a z silnikiem 1.7 DTI ?