Chce kupic samochod

10 Lip 2009, 11:27

czesc,bardzo lubie czytac rady na forum,lubie kiedy sie sprzeczacie,radzicie,itd.
od 9 lat jezdze skoda felicja(kupilam nowa z salonu),bardzo lubie ten samochod,ale teraz chcialabym sprobowac czegos innego,slyszalam od znajomych,ze najtaniej kupie samochod z Niemiec lub Francji,chcialabym sama pojechac i sobie cos wybrac,prosze o rady. :?:
kasiak
kasiak
Nowicjusz

Miejscowość: polska

10 Lip 2009, 15:44

ale jaki bys chciala ten samochod?? sedan ? Hatchback? czy jakis inny?
Ostatnio edytowany przez felipemassa2, 10 Lip 2009, 17:05, edytowano w sumie 1 raz
felipemassa2
Początkujący

Miejscowość: Poznan

10 Lip 2009, 16:57

kasiak napisał(a):chcialabym sama pojechac i sobie cos wybrac,prosze o rady. :?:

heheh ale jakie chcesz rady?

po pierwsze to znajomość języka, to jest podstawa, jeżeli nie znasz niemieckiego to weź kogoś kto zna, bez znajomości języka nawet się nie wybieraj, choć czasami można też polaków spotkać, ja czasami spotykam, np. jakąś polkę co jest narzeczoną jakiegoś niemca czy turka itp..
po angielsku możesz się czasami dogadać, ale nie wszyscy niemcy znają.

po drugie to musisz wziąść troszkę więcej kaski na wypadek jakbyś nic nie znalazła w kwocie co założylaś to szukasz aut droższych.

auto chcesz kupić w komisie czy od osoby prywatnej? jeżeli od osoby prywatnej to będzie to auto droższe w zakupie niż w polsce. (jeżeli jest w bdb stanie) i trzeba kupić sobie gazetę z ogłoszeniami i szukać.
auta na mobile.de i autoscouncie raczej zapisz sobie ale nie wybieraj tego auta z tą myślą że kupisz tylko ten samochód, bo na miejscu będzie duże rozczarowanie,

ogolnie aut jest sporo, ale igiełki na drzewach nie rosną, większość aut które się przywozi do polski to są auta w mniejszym czy większym stopniu uszkodzone, lub zajechane a te są za grosze więc najbardziej schodzą, zresztą jak będziesz w niemczech to zobaczysz co na lawetach zjeżdża :twisted:

ja mam kilka zaufanych autokomisów, ale niestety z przyczyn handlowych nie mogę Ci podać namiarów
andrewb25

10 Lip 2009, 17:18

kasiak napisał(a):czesc,bardzo lubie czytac rady na forum,lubie kiedy sie sprzeczacie,radzicie,itd.
od 9 lat jezdze skoda felicja(kupilam nowa z salonu),bardzo lubie ten samochod,ale teraz chcialabym sprobowac czegos innego,slyszalam od znajomych,ze najtaniej kupie samochod z Niemiec lub Francji,chcialabym sama pojechac i sobie cos wybrac,prosze o rady. :?:
jechać i dopiero szukać to marny pomysł ,chyba że masz zaufane komisy i kogoś na miejscu .w necie i napewno wśród twoich znajomych jest pełno ludzi co organizują takie wyjazdy /część to kanty ale są i normalni .
Uważaj na zaliczki/ a jak byś chciała więcej porad a może i adresów autohandli w niemczech /a może pomocy w kupnie i sprowadzeniu to pisz w prywatnej wiadomości -bo pytać nic nieszkodzi i nic nie kosztuje
max23
Początkujący

Miejscowość: elbląg

11 Lip 2009, 17:19

ja bym nie radzil kupowac z niemiec ani z francji tylko z luksemburga
felipemassa2
Początkujący

Miejscowość: Poznan

12 Lip 2009, 12:03

Chcesz jechać po auto czy na wycieczkę przy okazji..? Bo to różnica. Powiedz co cię interesuje ,jakie masz fundusze i oczekiwania to trochę zawęzi obszar porad i spektrum poszukiwań. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

12 Lip 2009, 17:50

dzieki za te rady,chcialabym jakiegos golfa rocznik 2005 lub powyzej,przebieg do 70tys.najlepiej diesel,pojemnosc nie ma znaczenia.okolo ile kasy potrzebuje?mysle bardziej o belgii,bo niby tam najtaniej,co dalej?czekam na wiecej owocnych porad.dzieki,pozdrawiam wszystkich.
kasiak
kasiak
Nowicjusz

12 Lip 2009, 18:05

kasiak napisał(a):pojemnosc nie ma znaczenia

pojemność czego?
bagażnika?
silnika?

jeżeli silnika to ma to znaczenie, (chociaż golfy z dieslem występowały z 1.9 i 2.0 tdi)
a ma znaczenie bo do 2000 cm3 jest 3,1% akcyzy a powyżej 2000 cm3 jest 18% akcyzy od wartości na umowie K-S lub faktury.

czyli przykładowo kupujesz auto za 25000zł
akcyza 3,1 % = 775 zł
akcyza 18% = 4500 zł

czyli różnica jest i to bardzo duża.

[ Dodano: Nie Lip 12, 2009 18:07 ]
kasiak napisał(a):okolo ile kasy potrzebuje?

ten rocznik sam zakup od 6000 Euro wzwyż (jeżeli chodzi o Golfa IV)w zależności od stanu, przebiegu, wyposażenia itp
Od 2003 wychodził już Golf 5 ale ceny rocznika 2005 od. ok. 7500 Euro

do tego wszystkie opłaty łącznie z rejestracją wyjdą min. 2000 zł
+ oczywiście koszty przywiezienia, paliwo, tablice, ubezpieczenie itp ok. 1500 zł
andrewb25

13 Lip 2009, 00:33

dzieki,to sa dla mnie b.cenne informacje.a co myslisz o sprowadzeniu autka z anglii(mam tam brata z rodzina i nie byloby problemu),co myslisz o przerobce anglika,ktorego tam moge kupic za 3000 funtow-rocznik 2006-byloby taniej?czy znasz jakies fachowe warsztaty,ktore robia takie przekladki,powiedzmy z okolic gdanska.? :roll: czekam na kolejne rady.
kasiak
kasiak
Nowicjusz