CHCĘ W KOŃCU KUPIĆ AUTO!!!

19 Mar 2009, 11:50

Witajcie!

Mam do was takie pytanie, od miesiąca szukam dla siebie samochodu:) Pomyslałem, że może ktoś z was podpowiedziałby mi coś żeby wiedział chociaż w którym kierunku zmierzać.

Mam 22 lata, potrzebuje samochodu w miarę oszczędnego (diesel lub LPG). Obowiązkowo klimatyzacja oraz jakaś elektryka. Mało awaryjne i trwałe :) do 17 000 zł :)

Co na razie wpadło mi w oko może ktoś się wypowie na temat tych aut.

1. Golf IV 1,9 TDI 90KM
Niskie spalanie, niewielki hatchback oraz zarzyłość z marką (wcześniej Golf III)

2. Passat 1,9 TDI
Spore Auto wygoda zawsze chciałem mieć większe.

3. BMW 520 + LPG
Znalazłem kilka egzemplarzy marzy mi się to auto jednak w tej cenie znajdę jedynie egzemplarz 13-letni, z przebiegiem rzędu 250 000km. Czy warto?

4. Alfa Romeo 156 JTD (1,9 lub 2,4)
Niskie spalanie atrakcyjny wygląd, dobre wyposażenie w tej cenie. Martwi mnie ogólna opinia o tych autach którą każdy zna :)

5. Ford Focus 1,8 TDDI
Ekonomiczny dobrze wyglądający mały hatchback z silnikiem 1,8 TDDI.

6. Audi A3 1,6 Benzyna
Podoba mi się ale bardzo boję się spalania!

Czekam na wasze propozycje i oceny co byłoby najlepsze dla mnie. Licze na konkretne argumenty :)

Dziękuję z Góry i pozdrawiam!
LorDos
Nowicjusz

19 Mar 2009, 12:32

Boisz się spalania w Audi, a godzisz się na spalanie w BMW piątce? Czegoś tu nie rozumiem.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Mar 2009, 12:35

W piątce będę miał gaz i spali 15 gazu, czyli jakieś 25 zł. A Audi nie znajdę w tej cenie z gazem, a jeżeli chciałbym sam go zagazować brakuje mi jakieś 1500 zł :P W tym rzecz. A piątkę mam już z gazem!

Prosty rachunek:

Audi A3 - ok. 10l benzyny to jest 10x3,79 = 37,90 (100 km jazdy)
BMW 520 z LPG ok. 15l gazu to jest 15x1,70 = 25,50 (100km jazdy)

W ciągu tygodnia zrobię ok 350km więc:

A3 - 132,65
520 - 89,25

Różnica ogromna. Czyż nie?
LorDos
Nowicjusz

30 Mar 2009, 01:07

wyrażę sie o tych autach co mogę co nie co powiedziec.

1. BMW 5 - moim zdaniema masz racje za te pieniądze kupisz w miare stare i z przebiegiem rzedu ponad 200-250 tys. (zgadzam sie z Toba -niewart)
2.Golf 1.9 TDi- te silniki słyną z bezawaryjnosci i sa wytrzymałe.....duze przebiegi na tych dieselkach VW(Audi) robią. Kolezanka ma Golf IV z tym silniczkiem juz pare latek i smiga bezawaryjnie.
3. Passat - masz racje wiekszy komfort bo duze autko.....ale postawił bym juz na golfa, ze względu ze nizsza klasa to i bedzie nowsze za te pieniązki i mniejszy przebieg ( to jest tylko Moje zdanie ;)
4 ALFA ROMEO 156 JTD ;) - sam jestem bardzo zainteresowany tym autkiem i tez z tym silnikiem.....są PIĘKNE poprostu, ale obawiam sie tego co i Ty kolego . Tez postawilem na tym forum temat ,zeby wlasciciele sie wypowiedzieli. (Kiedys czytałem ,ze "alfa to jest dla prawdziwego konesera", ale podobno te nowe egzeplarze juz nie sa tak awaryjne;)
5.Ford Focus- Kumpel ma od nowosci z salonu, juz 10 latek mineło rowno ( tylko ,że ma 1.6 benzyna) ale doslownie zero awarji miał przez ten czas , tylko rzeczy normalne eksploatacyjne wymieniał. Moim zdaniem wart polecenia. Niewiem jak tam te dieselki 1.8.
6.O Audi sie nie wypowiadam....niemam pojecia o spalaniu, ale slyszalem ze niejest tak strasznie ;)

Powodzenia i trafnego wyboru zycze !!!
Bluecard88
Początkujący
Awatar użytkownika

30 Mar 2009, 08:34

Witajcie!

Ja juz mam za sobą te trudne chwile, autko kupione, padło na Audi A3 1.6 benzyna w czwartek idzie na założenie sekwencji BRC. Jestem bardzo zadowolony ze swojego wyboru załączam fotkę. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc wszystkim którzy sie udzielali!

Zdjęcie
LorDos
Nowicjusz

30 Mar 2009, 14:25

Niema co ...ładna furka;)
Bluecard88
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Bez mandatu za brak dokumentów
    Nowela ustawy o Ruchu Drogowym którą podpisał dzisiaj prezydent Andrzej Duda pozwala na jazdę bez dokumentów dowodu rejestracyjnego i ubezpieczenia OC w formie papierowej. Zmiany wchodzą w życie z dniem 1 ...