Chciałabym obniżyć koszty - Honda Accord 2,0 benzyna

03 Gru 2011, 13:05

Jestem szczęśliwą posiadaczką Hondy Accord 2,0 benzyna 2003r. Ma przejechane 290 000 km. Poza sondą beta, lambda... czy jakąś tam, nic się złego nie działo (sondę wymieniono i jest O.K.
Dużo jeżdżę (chyba dużo) bo codziennie minimum 50km a bardzo często ponad 100.
Czy w tym samochodzie ma sens wstawienie instalacji gazowej - będę nim jeździła jeszcze około 3lat. Nie żebym nie miała kogo spytać ale jak bezpośrednio rozmawiam z facetami to raczej wolą ze mną flirtować i nie wiem na ile ich wypowiedzi to POWAGA a na ile kokietowanie. Dziękuję za fachowe wypowiedzi .Pa
Joasia
Aaa...w tej chwili pali 8-9l/100km.
Joasia2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 07 2000
Auto: Honda Accord 2,0 benzyna

03 Gru 2011, 19:35

No witam , słuchaj musisz to dobrze przemyśleć instalacja gazowa do takiego auta to koszt rzędu 2-4 tys zależy jakiej firmy itd. jeżeli jeździsz codziennie po 100 km i wiecej to się nie opłaca moim zdaniem bo koszty utrzymania tego silnika z gazem wzrosną dojdą wymiany filtrów gazu ewentualne wymiany jakiś zurzytych części bo wiadomo na gazie będzie ci się szybciej zurzywać silnik ponieważ temperatura spalania gazu jest inna i gaz nie jest cieczą i silnik chodzi bardziej ,,na sucho" jeżeli auto pali 8-9 l i nic sie nie dzieje z silnikiem to ja bym pozostał przy benzynie tymbardziej że dochodzą słuchy że EU chcę jak zwykle nam ,,ułatwić" życie i od nowego roku narzucić jakąś akcyze na lpg co skutkuje tym że gaz ma kosztować około 4 zł nie wiem czy to przejdzie i czy tak będzie ale takie chodzą słuchy więc kwestia poważnego przemyślenia :)
<ZABRZAN>
Ciało rzucone na łoże traci na oporze :)
zabrzan13
Aktywny

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 11 02 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes ML w163
Silnik: 2.7 CDI
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2003

04 Gru 2011, 11:07

Serdecznie Ci dziękuję mimo, że ta odpowiedź raczej nie wskazuje na to bym mogła w ten sposób obniżyć koszty. Czego ja się właściwie spodziewałam(blondynka), że ktoś inny rozwiąże za mnie moje problemy. Masz rację to ja sama muszę podjąć decyzję. Jeszcze raz dziękuję. Pa
Joasia2
Nowicjusz

04 Gru 2011, 13:30

Nie ma problemu mysle ze najlepiej obniżyc koszty kupując inne auto mnie litrarzowe pozdrawiam
<ZABRZAN>
Ciało rzucone na łoże traci na oporze :)
zabrzan13
Aktywny

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 11 02 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes ML w163
Silnik: 2.7 CDI
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2003

06 Gru 2011, 18:55

Nnno tak - propozycja bardzo rozsądna tyle, że .......ja swoją Hondeczkę bardzo lubię. No i kurcze małolitrażowe autko a co za tym idzie jego niewielkie gabaryty...... a ja mam dłuugie nogi i podoba się facetom jak z Accorda wysiadam. Jak ja się z seicento ,,wygramolę"?
Joasia2
Joasia2
Nowicjusz

08 Gru 2011, 08:01

Mimo wszystko nadal myślę o tym gazie.
Mam taką propozycję:
sterownik STAG 4+
reduktor AC
listwa wtryskowa (czy coś tam w tym rodzaju) HANA
Całość z montażem 2700 zł

a jeśli ta listewka nie HANA ale REG to 2100 zł

Ewentualnie jeszcze lubryfikator za dodatkowe 100 zł

PROSZĘ O OCENĘ TEJ PROPOZYCJI
Aśka
Joasia2
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW ActiveE (od r. 2010) - samochód elektryczny
    Na początku 2010 r., zaledwie rok po debiucie MINI E, BMW Group poczyniła kolejny wielki krok w kierunku opracowania pojazdów produkcyjnych o zerowym poziomie emisji spalin w postaci światowej premiery BMW Concept ...

08 Gru 2011, 08:18

instalacja za 4 tysie zwróci Ci się w przeciągu 6-8 miesięcy :wink:
a co do instalacji, dowiedz się gdzie u Ciebie są dobrzy macherzy od gazu, i podjedź zapytaj co zaproponują, bo wsio jest ok jak sobie sam powybierasz, tylko bedzie problem jak tego później nikt w okolicy nie ogarnie :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

08 Gru 2011, 09:20

Kurde... no właśnie napisałam co i za ile mi zaproponowano w zakładzie. Asia
Joasia2
Nowicjusz

08 Gru 2011, 10:25

Jeśli proponuje Ci to warsztat, który będzie to zakładał, to czemu nie? :)
zwłąszcza że daje gwarancje na części i na robote
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

13 Gru 2011, 18:21

Instalacja jak najbardziej ok tylko tylko reduktor bym wymienił na jakiś mocniejszy i solidniejszy powiedzmy Zavoli Zeta S miał by sporo zapasu mocy a cenowo wyjdzie podobnie jak AC a konstrukcyjnie jakoś bardziej do mnie przemawia bo ma solidne metalowe wejścia/wyjścia a nie plastik jak w AC. I wcale się nie przejmuj kosztami związanymi z instalacją bo jak jest dobrze założona i dobrze wyregulowana to silnikowi nie robi różnicy czy pracuje na Pb czy LPG i silnik wcale się szybciej nie zużywa warunkiem jest odpowiednie serwisowanie instalacji powiedzmy co ok 10 000km wymiana filtrów faza lotna ok 25zł faza ciekła ok 5zł do tego regulacja 50-80zł łatwo idzie wyliczyć, że po przejechaniu tych 10tyś km zaoszczędzisz ok 2000zł
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001