Chęć kupna auta na mnie

06 Lut 2016, 16:51

Witam, mam takie pytanie. Znajomy ma problemy z komornikiem dość poważne, jednak planuje zakup nowego auta. Niestety sprawa jest na tyle poważna, że prawdopodobnie komornik zająłby to auto również. Pytał mnie, czy mógłby ten samochód kupić na mnie, to znaczy, mówiąc wprost, abym to ja kupił to auto.
Co uważacie, co zrobić? Czy jest to korzystna opcja? Oczywiście, w teoretycznego punktu widzenia, mam auto warte 30 tysiecy złotych, jednak czy jest też coś, co może mi "grozić"? Jak w przypadku kolizji i tak dalej? Kolejna kwestia, co z OC? Czy właściciel ubezpieczenia może być inny niż właściciel auta w dowodzie rejestracyjnym?

Pytanie końcowe, czy osoba, ktora przykladowo jest zameldowana w Warszawie, może zarejestrowac auto w Poznaniu?

Dziekuje bardzo.
Awesom3
Obserwowany

Prawo jazdy: 27 06 1995
Auto: Nie mam

06 Lut 2016, 21:21

co do zakupu samochodu, to możesz jak najbardziej kupić. Dlaczego nie? Może być zarejestrowane na ciebie. Problem jednak z tym ubezpieczeniem. Polisa musiałaby być chyba na ciebie i w razie jak on spowoduje kolizję, to tobie polecą zniżki. Jedyna opcja to wykupić ubezpieczenie zniżek. Ale to nie koniec, ponieważ jak on pojedzie za szybko i fotoradar zrobi mu zdjęcie, to mandacik przyjdzie do ciebie. Wtedy ty musisz jego wskazać jako kierowcę. Czy się przyzna? To już zostawiam tobie do przemyślenia. Tak samo będzie np. z przejazdem na czwerwonym świetle albo z przejazdem na odcinkowym pomiarze prędkści. Czyli generalnie wykroczenia, za które mandaty przychodzą do domu na właściciela samochodu.
Nie wiem jak to jest, jakbyś ty był współwłaścicielem - jak podejdzie do tego komornik. Generalnie samochodu zastawić nie może, bo to też twój samochód... Ale nie wiem jak to jest w rzeczywistości.
Awesom3 napisał(a):Pytanie końcowe, czy osoba, ktora przykladowo jest zameldowana w Warszawie, może zarejestrowac auto w Poznaniu?

Samochód należy rejestrować nie dla miejsca zameldowania, a dla miejsca zamieszkania. Jak jesteś zameldowany w Warszawie, a mieszkasz w Zakopanem, to samochód powinien być zarejestrowany w Zakopanem. Niedawno pisaliśmy na ten temat - poszukaj,
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000