karlone, czy miałbyś jakiś pomysł lub poradę........Witam wszystkich na forum.Problem jest dość dziwny bo od niedawna.Samochód Astra F 95r.Objawy następujące : przekręcenie kluczyka w stacyjce ..zapalają się lampki i ta "check" normalnie, po uruchomieniu silnika gasną tak jak powinny.Jazda samochodem normalna i spokojna , po przejechanie gdzie około 3km zapala sie ponownie lampka "check" moc spada,silnik słabnie i to bardzo,brak możliwości przyspieszenia - lampka jednak nie gaśnie i pali sie nadal.Wykonałem test silnika metodą błysków następująco: zapłon wyłączony, w port diagnostyczny założony mostek miedzy pin A i B port 10 pinowy.Przekręcenie stacyjki ,lampka "check" zaczyna błyskać nastepujaco: rozpoczecie diagnozy 3 razy po 12 potem bład nr 18 cytat kodu:"18 System regulacji spalania stukowego ".Wymienilem sensor stukowy lub czujnik jak kto woli ,resetowałem system i dalej to samo .Wymieniłem filtr czujnika stukowego i dalej to samo.Zmierzyłem Solenoid EGR pomiary takie jak powinny tj. rezystancja A-E - 7,8 - 8,6 Ω przy temp. 20°C i napięcie - pomiar napięcia pomiędzy: E-masa - min. 11V (przy włączonym zapłonie), pomiar napięcia pomiędzy: D-masa - 4,9 - 5,1 V (przy włączonym zapłonie).Już nie wiem czego sie czepic ,może już ktoś przerabiał z kolegów taki problem bylbym wdzieczny za pomoc ...........pozdrawiam
![Cool :cool:]()