Check engine - Kia Carens

13 Cze 2019, 17:34

Witam,

Zakupiłem samochód, autem zrobiłem około 200-300 kilometrów po zakupie. W dniu dzisiejszym wstawiłem auto do serwisu na przegląd, wymianę niezbędnych filtrów etc. Wszystko pięknie, wróciłem z serwisu (prawie 100km mam do salonu) odpalam, a tu check engine. Coś spieprzyli? Podczas przeglądu był odczyt i zero błędów. Teraz auto trochę postalo, sprawdziłem bagnet oleju a tam ponad max.. i to dobre 15-20mm. Czy od oleju mógł zaświecić się check?
Matthias
Nowicjusz

Miejscowość: Wieluń

14 Cze 2019, 14:41

Matthias napisał(a):Teraz auto trochę postalo, sprawdziłem bagnet oleju a tam ponad max.. i to dobre 15-20mm
Weź jakiś cienki wężyk/rurkę i wyciągnij go tak żeby poziom nie przekraczał maxa np. przez tą rurkę od bagnetu. Ja kiedyś tak znajomemu wyciągałem nadmiar takie wężyk ja do napowietrzania akwarium i strzykawka 100ml i szybko poszło.
Matthias napisał(a):Czy od oleju mógł zaświecić się check?
Tu prędzej zaświeci się lampka ciśnienia oleju jak by go było za mało, jak jest za dużo to raczej nie będzie takiej informacji. Najlepiej by było jak byś sprawdził ten błąd przez który zaświecił się check engine bo może to być jakiś zbieg okoliczności.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

16 Cze 2019, 13:15

Wrócić do serwisu, podłączyć komputer i sprawdzić jaki błąd się pokazał.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy baterie to słaby punkt samochodów elektrycznych?
    Czemu kierowcy boją się samochodów elektrycznych? Głównie z uwagi na baterie. Obawiają się ich trwałości, ograniczonej pojemności i czasu ładowania. Choć problemy te bez wątpienia są realne, z biegiem rozwoju ...
    Samochodem elektrycznym dookoła świata - Izabella Miko
    Izabella Miko przyleciała do Polski prosto z USA by opowiedzieć o tym, po co jeździła na stację paliw... elektrycznym Mitsubishi i-MIEV. Zdradzi też, jak wyglądałaby jej podróż dookoła Ziemi za kierownicą auta na prąd. ...