Check engine na co wskazuje - Opel Astra 2

04 Paź 2020, 19:18

Witam mam zamiar kupić Astra 2. 2000r benzyna 1.6 16v byłem zobaczyć go i świeci jedna kontrolka jw jakie są typowe usterki w astrze do tego modelu, sprzedający mówi ze to abs ale nie che mi się wierzyć, bo powinna świecić kontrolka ABS a świeci sam jack proszę o poradę gdyż nie chce kupić auta z jakąś wada silnika
knapik
Początkujący

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 17 01 1980
Auto: renault megane

04 Paź 2020, 20:25

Check nie będzie świecił z problemu z absem.
Podłącz kompa i sprawdź co to
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Paź 2020, 09:42

Najczęstsze usterki z jack w astrze to jakie mogą być?
knapik
Początkujący

05 Paź 2020, 11:29

Nie ma czegoś takiego jak najczęstsze, jest problem to i jest check
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Paź 2020, 14:33

Nie ma innego wyjścia niż podłączyć kompa i sprawdzić :)
malmon3
Aktywny

05 Paź 2020, 15:09

Kao napisał(a):Nie ma czegoś takiego jak najczęstsze, jest problem to i jest check
Dokładnie tak.
Są usterki które mogą występować częściej w tym modelu ale nie można na to patrzeć tak jak to napisałeś że ktoś poda ci najczęstsze usterki, a Ty będziesz się domyślał co tam jest nie tak.

Moim zdaniem jeżeli jesteś zainteresowany mocno tym samochodem to jedyne wyjściem będzie podłączenie pod kompa i sprawdzenie konkretnych błędów. Po tym będziesz mógł zdecydować czy kupisz ten samochód.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Paź 2020, 16:06

Ale już usunoł błąd jak będzie coś poważnego to za ile się pojawi z powrotem ?
knapik
Początkujący

05 Paź 2020, 17:08

Jeżeli silnik w miarę normalnie pracuje to najczęściej w tym modelu był problem z palącym checkiem z powodu:

-Zaworu EGR
-Sondy Lambda
-jeżeli jest zespolona cewka no to też może być to
-czujnik położenia wałka rozrządu lub czujnik położenia wału korbowego, no ale utaj gdyby był uwalony to auto by nie zapaliło.
knapik napisał(a):Ale już usunoł błąd jak będzie coś poważnego to za ile się pojawi z powrotem ?

i tak się szykuj na takie tematy w AG to na porządku dziennym są, nie dzisiaj to jutro, nie za miesiąc to za dwa
EGRem raczej się nie przejmuj ..w razie czego byle jaki najtańszy za 100zł założysz i będzie długo działał.
Ja w 10 latach 2x go wymianiałem :lol:
Sonda tu już co najmniej Bosch lub nawet Ori za 300-400zł, ja mam jeszcze ORI niegdy nie zmieniana
Cewka też 2Xwymieniałem ..w końcu trafiłem za 250zł i służy już chyba z 4rok. firmy nie pammietam, ale wcześniej miałem Magneti Marelli i padła po roku
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

05 Paź 2020, 19:57

To jest takie totalne wróżenie z fusów. Nie ma szans bez kompa, na rzetelne stwierdzenie przyczyny zapalenia się kontrolki . Musisz wiedzieć że jeśli wada jest to check powróci za jakiś czas. Jednak wszystkie te rzeczy są naprawialne, a to że w ogóle udało się usunąć sprzedającemu ten wyświetlony komunikat z dechy, to świadczy o tym że prawdopodobnie nie jest to błąd stały. Istnieje oczywiście możliwość że facet wyjął stamtąd żarówkę i nic się nie pali. Jednak byłoby to raczej nieprawdopodobne w dzisiejszych czasach. Pamiętam już swojego czasu podczas spokojnej jazdy zapalił mi się check engine, a było to w Fiacie Stilo 1.6 benzynie i po podłączeniu komputera, okazało się że był to jakiś chwilowy błąd od przyduszenia katalizatora. Wystarczyło go skasować ,a błąd nigdy nie powrócił. Tak więc nie demonizował bym tego faktu że palił się check,bo to może zdarzyć się każdemu także i tobie po kupnie auta zupełnie innych przyczyn niż poprzedniemu właścicielowi. Jak dla mnie, taka sytuacja często się zdarza i nie dyskwalifikuje tego egzemplarza do zakupu, pod warunkiem że silnik pracuje normalnie i na przykład nie wypadają zapłony, a z wydechu nie wydobywają się dziwne opary.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

05 Paź 2020, 20:01

dokładnie, komp podpowie jaki czujnik załapał błąd. więc trzeba w ten sposób sprawdzać.
W tak starym już samochodzie jak silnik ma moc i ładnie pracuje to aż tak bardzo nie przejmowałbym się że jest check, wszystko do ogarnięcia za kilka setek w razie czego.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

05 Paź 2020, 20:17

Jako ciekawostkę powiem ci jeszcze że sam jeżdżę z czekiem zapalonym od ponad dwóch miesięcy chyba, bo padła mi grzałka w sondzie lambda i tak zwlekam z naprawą tego ma auto jeździ normalnie. Nie pali więcej, ma zwykłą moc. A auto proste stare dwulitrowy Octavia 116 koni z gazem . Jednak zbliża się moment gdzie się za to wezmę, tylko z tego powodu że już mnie to denerwuje.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna