Check po montażu LPG

14 Mar 2018, 23:28

Witam audi a3 1.6 2005 r po montażu lpg po przejechaniu kilkuset km świeci się check byłem już u tych co zakładali gaz odczytali błędy sonda, nieprawidłowości mieszanki skasowali i powiedzieli ze jak się jeszcze zaswieci to wtedy coś tam będą czyścić a jak nie pomoże to wymienia sade oczywiście na mój koszt m ieliście takie sytuacje?
daniel1332
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 03 10 1980
Auto: Audi a3
Silnik: 1.6

15 Mar 2018, 00:29

daniel1332 napisał(a):skasowali i powiedzieli ze jak się jeszcze zaswieci to wtedy coś tam będą czyścić a jak nie pomoże to wymienia sade oczywiście na mój koszt m ieliście takie sytuacje?
Powinni wprowadzić poprawki do mapy zwiększyć tolerancję przy pracy na LPG jeżeli oczywiście check zapala się tylko przy LPG.
Jeżeli na benzynie jest ok i sonda pracuje dobrze to na gazie też musi nie daj się naciągnąć na wymianę.

PS. Miałem kiedyś w samochodzie taki problem że po założeniu LPG, sekwencji po chyba trzecim tankowaniu zapalił się check. Problemem był gorszej jakości gaz i po odpowiedniej modyfikacji w programie (zmieniał na wykresie lekko krzywe) Gazownik wyeliminował ten problem i przez kolejne kilkadziesiąt tys. było brak błędów z tego tytułu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

15 Mar 2018, 20:22

Zrób tak - po skasowaniu błędu, pojeździj na benzynie. Przejedz nawet 100km. Potem zacznij jeździć na LPG. Jeżeli na Pb błąd się nie pojawi, a pojawi się na LPG, to nie daj się naciągnąć na koszta, bo wtedy wina będzie ewidentnie instalacji LPG. A te wcześnbiejsze błędy sondy wyskoczyły podczas jazdy na LPG czy na Pb? Bo jak na LPG, to nie ma o czym dyskutować - żadnej wymiany sond ani czyszczenia. Gazownik ma zrobić instalację tak, żeby sondy nie wywalały błędów.
No i jeszcze pytanie podstawowe - jaki błąd tej sondy wyskoczył? Bo jest ich kilka - uszkodzona sonda, zły skład mieszanki.
Ewentualnie jak gzownik będzie się upierał przy wymianie, to powiedz mu jasno - owszem, za sondę zapłacisz, ale jak się okaże, że po wymianie sondy nadal pojawia się błąd, to zwróci ci kasę. I poproś o to na piśmie, żeby potem się nie wyparł.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Mar 2018, 10:57

daniel1332 napisał(a):coś tam będą czyścić

Ciekawe co. w tych silnikach często pada sonda lub przez wyregulowaną żle instalacje gazową pokazują się błędy- najważniejsze jakie błędy. radzę zrobić tak jak napisał kolega wyżej.
golfiarz
Aktywny

Prawo jazdy: 13 04 1983
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Vw Golf VII
Silnik: 2.0TFSI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2014